Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

MSZP: harcolni nem a hajléktalanok, hanem a hajléktalanság ellen kell

Az MSZP szerint embertelen és álszent viselkedésre vallott, hogy a kormány büntette a fedél nélkülieket.
Az MSZP szerint harcolni nem a hajléktalanok, hanem a hajléktalanság ellen kell, az pedig embertelen és álszent viselkedésre vallott, hogy a kormány büntette a fedél nélkülieket.

Lendvai Ildikó (MSZP), az emberi jogi bizottság tagja ezt arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy kedden az Alkotmánybíróság (Ab) alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását.

Mint írta, az önkormányzatok gyakran lerombolták a hajléktalanok külterületen lévő kunyhóit és büntették őket, ha a kukákban találtak ruhát vagy ennivalót, a fővárosi önkormányzat illetékes bizottsága legutóbb pedig nem engedélyezte étel- és ruhaosztó karitatív rendezvény megszervezését.

Az MSZP elvárja, hogy az Országgyűlés és a kormány ne trükközzön, "ne próbálja javítani a javíthatatlan paragrafusokat", és a hajléktalanokat segítő szervezetek bevonásával keresse a segítségnyújtás bővítésének lehetőségeit. A párt felszólította azokat az önkormányzatokat, amelyek "élen járnak a hajléktalanok és szegények üldözésében", hogy semmisítsék meg a törvénysértő rendelkezéseket.

Az Alkotmánybíróság kedden az MTI-vel közölte: hétfőn meghozott határozatában alaptörvény-ellenesnek nyilvánította, és megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

A közlemény szerint a testület megsemmisítette továbbá azokat a törvényi rendelkezéseket is, amelyek rendeletalkotási felhatalmazást adtak az önkormányzatoknak pénzbírsággal sújtható közösségellenes magatartások meghatározására, valamint a tulajdon elvonására lehetőséget adó elkobzás alkalmazására.

Az első két ügyben Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kérte az Alkotmánybíróság vizsgálatát.

Az Ab megállapította, összeegyeztethetetlen az alaptörvényben szabályozott emberi méltóság védelmével, ha az állam önmagában azt bünteti, hogy valaki kényszerűségből a közterületen él.

Olvasóink írták

  • 1. obama.2 2012. november 13. 20:13
    „ott senkise norm?lis mit akarnak hogy haljon éhen az az ember aki éppen tal?l kenyeret vagy éppen kér egy kis ^pénzt én személy szerint sajn?lom ezeket az embereket nem érdekel hogy maga tehet e rola hogy igy van segiteni kell ezeknek az embereknek mert egyedul soha nem tudnak talpra ?lni csak az a baj ebbe az orsz?gba hogy senkise foglalkozik semmivel se.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Néhány év múlva zavarok lehetnek a hazai áramellátásban

A kedvezőtlen befektetési környezet miatt nem várható új erőművek építése a közeljövőben, így… Tovább olvasom