Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: ami az oktatásban zajlik, az felelőtlen és meggondolatlan

Ami jelenleg a felsőoktatásban, közoktatásban és szakképzésben zajlik az felelőtlen, meggondolatlan, pénzügyi realitásokat nélkülöző és szakmailag rossz.
Ami jelenleg a felsőoktatásban, közoktatásban és szakképzésben zajlik az felelőtlen, meggondolatlan, pénzügyi realitásokat nélkülöző és szakmailag rossz - hangzott el az MSZP pedagógus tagozatának szombati konferenciáján.

Hiller István, a szocialisták humánpolitikai kabinetjének vezetője úgy fogalmazott, hogy mindez olyan képet vázol fel, amelynek megvalósulása Magyarországnak nem áll érdekében. A felsőoktatásban tervezett intézkedések kapcsán Hiller István arra hívta fel a figyelmet, hogy az államilag finanszírozott képzésben jelenleg résztvevők 53 500 fős létszámát 25 500-ra akarják csökkenteni. Hangsúlyozta, hogy a költségtérítéses képzés tulajdonképpen önköltségessé válik és ez nem jelent mást, mint a tandíj bevezetését.

Példaként említette, hogy Debreceni Egyetem általános orvosi karán egy szemeszter 3,1 millió forintba fog kerülni azoknak, akik nem jutnak be az államilag finanszírozott szűk keretbe. Hiller István a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentésével kapcsolatban azt mondta, hogy ezzel az állam 15 ezer, többnyire hátrányos helyzetű fiatalról veszi le a kezét.

A politikus a közoktatást érintve azt emelte ki, hogy a szféra tervezett államosítása tényleges költségek nélkül nem valósítható meg. Szerinte a rendszer teljes átszervezésére 300 milliárd forintra van szükség. A szakképzésről a konferencián az hangzott el, hogy a kormányzat XXI. századi inasképzést akar megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: a Suzuki nem tartotta be az Esztergommal kötött előszerződést

A Magyar Suzuki Zrt. nem tartotta be az esztergomi önkormányzattal telekvásárlásra és… Tovább olvasom