Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: A tankönyvpiacot is államosítani akarja a kormány?

Az MSZP azt kérdezi Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkártól, igaz-e, hogy a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja.
Az MSZP azt kérdezi Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkártól, igaz-e, hogy a ankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja.

Az Index a múlt héten írt arról, hogy értesülései szerint a kormányzat egy kis kiadón, a Nemzeti Közszolgálati Tankönyvkiadó Zrt.-n keresztül akarja átrendezni a 14 milliárdos tankönyvpiacot.

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: az elképzelés illeszkedik az oktatási rendszer átalakításának folyamatába. Az államosítás megszüntetné a kiadók versenyét és egy "tervhivatalt" hozna létre a tankönyvpiacon - mondta, jelezve, hogy az MSZP károsnak tartaná, ha egy kiadó monopolhelyzetbe kerülne.

A politikus hangsúlyozta: ezzel a tanítási szabadságot korlátozó új Nemzeti alaptanterv bevezetése után a pedagógusok tankönyvválasztási szabadsága is megszűnne. Hozzátette, hogy egy korábbi módosítás alapján az oktatásért felelős miniszter már most is kiválaszthatja a neki tetsző tankönyveket, a jegyzékben nem szereplő könyvekből pedig nem lehet oktatni.

Kunhalmi Ágnes szerint az iskolákat fenntartó Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a tankönyveket terjesztő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. létrehozása azt mutatta, hogy az államosítással rosszabbul működő és drágább rendszer jön létre. Ezért azt kérdezte Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkáról, igaz-e, hogy a kormány a tankönyvkiadás államosítására készül.

Egy kérdésre válaszolva elmondta, kollektív szerződés hiányában a pedagógusok szeptembertől nem kaphatnak cafeteria-juttatást, de a kollektív szerződés megkötése azért is fontos lenne, mert az határozza meg a tanárok munkabeosztását is, így például, hogy a kötelezően előírt 32 órát hogyan kell teljesíteniük.

Fidesz: állami kontroll védi a tankönyvárakat az aránytalan drágulástól

A tankönyvek árait állami kontroll védi a túlzott drágulástól, néhány éven belül pedig minden általános iskolás diák ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez - reagált a Fidesz szóvivője Kunhalmi Ágnes (MSZP) keddi kijelentéseire.

Hoppál Péter közleményében úgy fogalmazott: a szocialisták érdemi mondandó helyett a kisiskolásokat és szüleiket próbálják meg hergelni. Hangsúlyozza: az állami tankönyvellátás garantálja, hogy piaci szereplők ne nyerészkedjenek a tankönyvárakon, "ahogy azt a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt tették, amikor a tankönyvek árának drágulása felgyorsult".

A fideszes politikus hozzátette: a tankönyveket terjesztő Könyvtárellátó Nonprofit Kft. bevételeit a tankönyvellátásba forgatja vissza, ezáltal kizárt, hogy a tankönyvellátásból bármely cég - a családok terheit növelve - extraprofitra tegyen szert.

Kiemelte azt is, már jelenleg is 600 ezer rászoruló, nagycsaládban élő, illetve elsős diák számára teljesen ingyenes a tankönyvcsomag, emellett pedig az állami tankönyvellátás legfontosabb célja, hogy néhány éven belül minden általános iskolás diák ingyenesen jusson hozzá a tankönyvekhez. Ez a következő években felmenő rendszerben valósul meg - írta Hoppál Péter.

Kunhalmi Ágnes keddi sajtótájékoztatóján azt kérdezte Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkártól, igaz-e, hogy a tankönyvterjesztés után a kormány a tankönyvpiacot is államosítani akarja. Az Index a múlt héten írt arról, hogy értesülései szerint a kormányzat egy kis kiadón, a Nemzeti Közszolgálati Tankönyvkiadó Zrt.-n keresztül akarja átrendezni a 14 milliárdos tankönyvpiacot.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. augusztus 13. 14:34
    „Kell a pénz a haveroknak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két motorost gázolt el egy autó Gárdonyban

Hárman megsérültek, amikor Gárdonyban a Balatoni úton két motorkerékpárost elgázolt egy autó. Tovább olvasom