Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

MSZP: a miniszterelnök szavai szerint nem lesz IMF-megállapodás

Az MSZP elnöke úgy értelmezi a kormányfő keddi, Magyar Állandó Értekezleten (Máért) elhangzott szavait, hogy nem lesz megállapodás az IMF-el. Erről Mesterházy Attila beszélt kérdésre válaszolva budapesti sajtótájékoztatóján.
A miniszterelnök szerint Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá. A megállapodással persze könnyebb a finanszírozás, de anélkül is lehetséges - közölte Orbán Viktor kedden a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XI. plenáris ülésén, Budapesten. Magyarországon idén a teljes nemzeti össztermék 17 százalékát tette ki a lejáró adósság, jövőre pedig ez a mérték 19 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy "rajtunk kívül ilyen nagy arányban az adósságának a működtetésére - a nemzeti össztermék arányában gondolkodva - csak egyetlen ország kell, hogy nagyobb erőket mozgósítson" - fejtette ki a kormányfő, aki szerint ezért olyan éles a vita arról, kell-e Magyarországnak IMF-hitelmegállapodás vagy sem.

Az idei év azonban éppen azért fontos - folytatta -, mert kiderült, hogy a gazdasági és társadalmi változások, átszervezések eredményeképpen Magyarország képes volt arra, hogy - 2012-ben a világ harmadik legnehezebb adóssághelyzetben lévő országaként - IMF-megállapodás nélkül is működtesse a gazdaság finanszírozását.

A szocialista politikus a kormányfő szavait úgy értelmezte, hogy nem lesz IMF-megállapodás. Mesterházy Attila azt mondta: igaz az állítás, meg lehet oldani a gazdaság finanszírozását, de számításaik szerint két és félszer olyan drágán, amit a magyar adófizető állampolgárok fognak megfizetni.

"Nagyon sok pénzt veszítenek az adófizetők azért, mert a miniszterelnök ragaszkodik a mániájához, ahhoz, hogy mindenkivel szabadságharcban van" - fogalmazott az ellenzéki pártvezető.

Hozzátette: az gondolják, hogy az IMF-segítség Magyarország számára azért volna előnyös, mert olcsóbban lehetne finanszírozni a magyar államadósságot, ami jó lenne a magyar vállalkozásoknak, és adófizetőknek, és nem kellene újabb és újabb megszorításokba bonyolódni. A kormányfő mondatai szerinte azt jelentik, hogy Orbán Viktor taktikázik, politikai kérdésként kezel egy gazdasági kérdést, és ha ez így van, egészen biztosan nem lesz megállapodás, bármennyire is bíznak ebben a piacok.

Mesterházy Attila szerint nagyon gyorsan lebukott a miniszterelnök, hazudott, és nincs az általa korábban hivatkozott levél sem. Jelezte: szerdán ellátogat az Európai Bizottság magyarországi delegációjához is ebben az ügyben.

Olvasóink írták

  • 1. egymásikolvasó 2012. október 09. 13:51
    „Ha jól tudom, 2013. márciusában jár le Somorjai MNB elnök megbízatása és olyan <moderálva> neveznek ki a bank élére, aki <moderálva>. Minden parancsukat teljesíti és rá lehet tenni a ragacsos mancsukat a devizatartalékokra, amit maguk között szétosztanak. Ezért nem kell nekik az IMF megállapodás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DK a kormány IMF-kampányának azonnali leállítását követeli

A Demokratikus Koalíció követeli a kormánytól, hogy azonnal állítsa le az IMF/EU-tárgyalások apropóján indított, bruttó kétszázmillió forint keretösszegű miniszterelnökségi médiakampányt. Tovább olvasom