Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

MSZP: a kormány teszi elviselhetetlenné az árdrágulást

Az MSZP szerint a kormány adóemelései teszik elviselhetetlenné az inflációt, ami miatt egyre több háztartás kerül lehetetlen anyagi helyzetbe.
Erről Burány Sándor, a párt országgyűlési képviselője beszélt csütörtökön, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Az ellenzéki politikus azt mondta, az áremelkedés döntő hányadáért, 40 százalékáért a kabinet adóemelései tehetők felelőssé. Hozzátette: úgy tűnik, a "kormány és a Fidesz többségébe került" monetáris tanács feladta az inflációs célt, hiszen legutóbbi döntésük is azt mutatja, nem kívánnak az árdrágulás ellen küzdeni.

A szocialista képviselő arra figyelmeztetett, hogy a "felpörgő" inflációnak drámai hatásai lehetnek.

Hangsúlyozta, az élelmiszerek éves áremelkedése 7 százalékos is lehet az idén, ami rendkívül nehéz helyzetbe sodorja a háztartásokat. Burány Sándor szerint erre utal az is, hogy történelmi csúcsra emelkedett a lakossági folyószámlahitelek állománya. A politikus a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataira hivatkozva elmondta, a lakosság ilyen típusú eladósodottságának összege júniusra 450 milliárd forint közelébe került, ami 10 százalékkal magasabb érték, mint az előző év hasonló időszakában. Kiemelte: mindebből arra lehet következtetni, hogy már a rendszeres munkabérrel vagy nyugdíjjal rendelkezők is kevesebb ideig képesek fedezni költségeiket egy-egy hónapban.

Az MSZP mindezek miatt továbbra is egy új, az alacsony jövedelműeknek kedvező adórendszer bevezetését javasolja, amely a magasabb keresettel rendelkezők nagyobb terheiből enyhítene a költségvetés és a szegényebb családok helyzetén.

Olvasóink írták

  • 2. blaze 2012. szeptember 27. 17:01
    „Na igen, de Orbán jól csinálja, mert Gyurcsányra sokkal kevesebbért is rázúdult a népharag... Vagy mi magyarok vagyunk ilyen balgák, hogy beletörődünk, csak ilyen gerinctelenek vezethetik az országot?”
  • 1. embertelen 2012. szeptember 27. 12:45
    „Orbán az ígérte (hazudta), hogy az alapvető élelmiszerek árát 5 %-ra, a többi termék árát pedig 20 %-ra, az üzemanyag jövedéki adóját pedig brutálisan csökkenti. Ha mindezek nem hazugságok lennének, akkor az árdrágulás is elfogadható lenne. A kisnyugdíjasokon pedig az is segítene, ha Orbán azonnal visszaadná nekik a 13. havi nyugdíjat, amit szintén megígért, de csak hazugság lett belőle. Az ígéret szép szó, ha megtartják, úgy jó, tartja a mondás, de ez úgy látszik, a vezérre ez nem vonatkozik, ő hazudhat lépten-nyomon, a szavazói pedig tűrik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 százalékos inflációt jósol 2014 második felére az MNB

Az idei átlagos infláció 5,8 százalékra, a jövő évi 5,0 százalékra emelkedik az MNB új inflációs előrejelzése szerint. Tovább olvasom