Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

MSZP: a kormány padlóra küldi az önkormányzatokat

A kormány önkormányzatokat érintő döntéseit bírálták szocialista politikusok csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

"A kormány padlóra küldi az önkormányzatokat és közben kifosztják az embereket" - fogalmazott Török Zsolt a párt szóvivője. Hozzátette: az elmúlt hetek, hónapok kormányzati döntéseinek eredményeképpen egyre súlyosabb és súlyosabb veszteségek érik az önkormányzatokat és az embereket. A szocialista politikus - aki szerint létszámleépítéseket, iskolabezárásokat, beruházások elmaradását lehet tapasztalni - azt firtatta, hol marad a jobboldali önkormányzatok és közgyűlések számára a kormányzati segítség. Ezt nem nagyon lehet látni, azt látni, hogy visszalépés van mindenütt - hangoztatta. Hozzátette: a pluszadókat nem közvetlenül vetik ki az emberekre, s nem közvetlenül állítják le a fejlesztéseket, beruházásokat, hanem az önkormányzatokon keresztül.

"A nemzeti átverés kormánya az önkormányzatokkal viteti el a balhét" - fogalmazott. Élő Norbert, az MSZP kőbányai frakcióvezetője a Panel-program és az Öko+ program megszüntetését tette szóvá. Szerinte, ha ezeket nem állítják vissza nagyon nagy baj lesz, e két programon keresztül ugyanis a rezsiköltségeket 30 százalékkal lehetett csökkenteni. Bírálta a kormányt azért is, mert csökkentette az úgynevezett KÁT tarifát, aminek eredményeképpen a Főtávnak a fővárosban öt százalékkal kell emelnie az árakat. Ez az egyetlen törvénymódosítás a Főtávnak éves szinten két milliárd forint veszteséget okoz - jegyezte meg. Kitért Lázár János (Fidesz) egy módosító javaslatára is, ami szerinte azt eredményezi, hogy a Főtávnak majd újabb 10 százalékos áremelést kell végre hajtania.

Így több mint 6 milliárdot kellene a vállalatnak kapnia, csak hogy ne emelje az árait - közölte, s a javaslat visszavonását szorgalmazta. Az ellenzéki politikus azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány arra sem törekszik, hogy a világpiaci árakat csökkentse a forint erősítésével. Pál Tibor, ferencvárosi önkormányzati képviselő a Közmunka-programról szólva úgy fogalmazott: azt a kormány fél pénzzel kívánja támogatni, "félvállról veszik ezt a kérdést".

Mint kifejtette: 2010-ben több mint 120 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, az önkormányzatok voltak a legnagyobb közfoglalkoztatók, sokan tudtak átlépni a munkaerő-piacra. Év végén azonban több tízezer közfoglalkoztatottnak kellett felmondani, mert a költségvetés nem biztosított forrásokat. Utalva az új pályázati kiírásra hozzátette: míg korábban egyéves foglalkoztatás volt, most három hónapra lehet pályázni, négyórás munkaidőre. Így elég lesz a fél pénz - mondta, s megjegyezte: a fajlagos költség így nagyobb, mintha nyolc órát foglalkoztatnak valakit. Ha mégis nyolc órában foglalkoztatnának, az állami támogatás csak 70 százalék - jegyezte meg, s szóvá tette azt is, hogy az ötvenöt éven felüliek kimaradnak a rendszerből, nem is számolnak velük, nem is lehet pályázni erre a kategóriára. Egy dolog lesz nagyon jó, a statisztika, de nagyon kevesen fognak dolgozni ténylegesen - summázta a szocialista politikus.

Olvasóink írták

 • 4. Gasy 2011. február 04. 19:44
  „Felszólítom, Török Zsoltot, gyurcsányt, az egész msz(m)p-t és a volt szdsz-eseket, valamint minden velük szimpatizálót és rájuk szavazót, hogy fizessék vissza az IMF-től felvett hitelt!”
 • 3. load 2011. február 04. 10:17
  „A tájékozatlan emberke meg azért tájékozatlan, mert nem hasonlítja össze a költségvetésben található - az önkormányzatok normatív támogatására előirányzott - tavalyi és idei összegeket.
  A 2010 évi irányszám 1.164.431,6 ezer Ft. volt,
  A 2011 évi irányszám 1.134.004,6 ezer Ft.
  Ebből a két számból csak a vakhitű nagyon optimisták vonhatják le azt a következtetést, hogy az önkormányzatok helyzete ebbe az évben javulni fog.

  A Pintér Sándor és Matolcsy György által aláírt önkormányzatokra vonatkozó költségvetési fejezet itt olvasható:
  http://www.parlament.hu/irom39/01498/adatok/fejezetek/09.pdf”
 • 2. fióka 2011. február 04. 10:11
  „Kedves mszp szerintetek ezalatt a pár hónap alatt került az ország fele önkormányzata milliárdos adosságokba???idióták”
 • 1. Csetneky 2011. február 03. 22:53
  „Mondja ezt az Mszp, akik a feladatok helyben hagyása mellett lenyúlták a lóvét. Ide már csak tájékozatlan emberke kell, aki mindezt el is hiszi. A piszi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgál és véd - 1960 új rendőr tesz esküt

A belügyminiszter szerint az újak "remélhetően tovább csökkentik a bűncselekmények számát." Tovább olvasom