Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz tegyen le a a választási feliratkozás bevezetéséről

Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás bevezetéséről.
Az MSZP arra szólítja fel a kormánypártokat, hogy tegyenek le a választási feliratkozás bevezetéséről. A szocialisták szerint fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: ha a kormányoldal előzetes regisztrációhoz köti a választási részvételt, az újabb lépés lesz a jogállam felszámolásában.

Ha ez megtörténik, "Sárvár lesz a magyar demokrácia Mohácsa" - utalt arra, hogy a Fidesz-KDNP a Vas megyei városban tartott frakcióülésén döntött úgy, az állam nem fog hivatalból választási névjegyzéket vezetni, hanem az állampolgárok jelezhetik részvételi szándékukat.

Molnár Zsolt ezzel kapcsolatban elmondta, hogy felmérések szerint a választók hetven százaléka ellenzi a feliratkozás ötletét. Szerinte az intézkedés a cenzus visszaállítása lenne, még akkor is, ha most úgy tűnik, hogy a Fidesz-KDNP megpróbál puhítani a javaslaton, az eredetileg tervezettnél hosszabb időt hagyna a feliratkozásra, és egyszerűsítené annak menetét.

A szocialista párt budapesti elnöke arra is kitért, egyelőre nem tudni, hányszor kell majd regisztrálniuk az állampolgároknak, miután 2014-ben néhány hónap leforgása alatt három - parlamenti, európai parlamenti és önkormányzati - választás is lesz.

Az ajánlószelvények tervezett megszüntetéséről úgy foglalt állást, hogy valamilyen ajánlási rendszer feltétlenül szükséges. Ezt azzal indokolta, hogy miként az olimpián sem indulhat el mindenki százméteres síkfutásban, úgy a szavazás komolyságának megőrzése érdekében a választási jelöltállításkor is szükség van valamilyen demokratikus szűrőre.

Az MSZP ellenzi azt a megoldást, hogy a parlamenti és a parlamenten kívüli pártokra eltérő feltételek vonatkozzanak, valamint elutasítják a kaució bevezetését is. Megítélésük szerint akár ajánlószelvényekkel - meggátolva a visszaéléseket, a hamisításokat -, akár aláírásgyűjtéssel fenn kell tartani az ajánlás intézményét.

Olvasóink írták

  • 1. egymásikolvasó 2012. szeptember 10. 12:45
    „Pártállástól függetlenül messzemenően egyetértek azzal, hogy maradjon a régi rendszer. Ez a fityeszes hülye elképzelés ( nem ez volt az első, de az utolsó sem szerintem ) olyan, mintha azt mondanák, hogy nem mehet be a boltba vásárolni az, aki nem tejet és kenyeret akar venni. Ha mégis megszavazza a fityiszes parlament ( mert biztos, hogy csak ők és az álszent, seggnyaló kis pártocska fogja megtenni ) azt jelenti számomra, hogy fosnak a 2014-es megmérettetéstől, mert lehet, hogy a parlamentbe jutási küszöböt sem érnék el.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány éhségsztrájkja: Túl nagy ügy egy egyhetes tisztítókúrából!

A Fidesz szóvivője szerint nem hangzik túl izgalmasan, hogy négy középkorú férfi összeköltözik egy… Tovább olvasom