Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz megsértette a választók szabad választáshoz való jogát

Az MSZP szerint megsértette az emberek szabad választáshoz való jogát a Fidesz azzal, ahogyan Budapest XI. kerületében, Újbudán átszabta az önkormányzati választókerületeket. Ezt a Józsa István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője mondta szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
A képviselő azt kifogásolta, hogy a választókerületeket úgy alakították ki, hogy a természetesen összefüggő városrészeket kettévágták. Szerinte a módosítások egyértelműen a Fidesz választási érdekeit szolgálják.

Mint mondta, erős a gyanú, hogy a törvényi határidőket is megsértették ezzel az intézkedéssel és megengedhetetlennek tartják, hogy a pártokkal való egyezetés nélkül alakították ki az új kerületeket.

Józsa István emlékeztetett arra, az új választási törvényből kikerült az a rész, hogy lehetőség szerint a választókerületek határa kövesse a városrészek határait, egyetlen követelményt hagytak bent, hogy a kerületekben 15 százaléknál nagyobb eltérés ne legyen a választópolgárok számában. Hozzátette: ez az újbudai rendelkezés még ezt a szabályt sem tartja be.

Álláspontja szerint nem lehet autentikusan képviselni egy lakótelepi és egy kertvárosi közösséget ugyanannak a képviselőnek. Ismertetése szerint Gazdagréten, ahol eddig két választókerület volt, most három lett, az egyikhez ugyanis sashegyi területeket is csatoltak.

Közölte, március 31-ig kellett volna meghatározni választókerületek határait, és félő, hogy azért húzták el a közzétételt április 7-ig, mert megvárták az április 6-ai választások eredményét, hogy annak alapján még tovább faraghassanak a körzethatárokon. Józsa István ugyanakkor kezelhetetlenül rövidnek tartja a háromnapos fellebbezési határidőt is.

Az Index hétfőn számolt be arról, hogy az ellenzék tudta nélkül szabták át a XI. kerületi önkormányzati választókörzeteket. Az ellenzék szerint a kormányoldal az április 6-i országgyűlési választás eredményei alapján húzta meg az új határokat, hogy felhígítsa a kevéssé fideszes körzeteket. A jegyző túlzásnak tartotta a vádakat, mivel alig nyúltak a kerületek feléhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A héten már másodszor csökken az üzemanyagok ára

Péntektől 3 forinttal lesz olcsóbb a gázolaj és a benzin is. Tovább olvasom