Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz ellenségnek tekinti a nyugdíjasokat

Az MSZP szerint több kormányzati intézkedés is azt bizonyítja, hogy a Fidesz ellenségének tekinti a nyugdíjasokat. A szocialisták úgy látják, kormányzati szándék volt több ezer ember özvegyi nyugdíjának felére csökkentése. Választ várnak arra, hogy a rokkantellátásban részesülők megkapják-e novemberben a visszamenőleges nyugdíjemelést.
Korózs Lajos, a szocialisták elnökségi tagja kedden, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: Orbán Viktor miniszterelnök csökkenteni kívánja a nyugdíjakat és "az IMF-re akarja kenni", noha szó sincs arról, hogy a Nemzetközi Valutaalap ezt kérné.

"Ha végignézzük az elmúlt két évet vagy az előző Fidesz-kormány négy évét, az látszik, hogy az Orbán-kormány, amikor csak tehette, rárontott a nyugdíjasokra" - jelentette ki. Példaként hozta fel a korhatár előtti nyugdíjak megszüntetését, azt, hogy 2012. január 1-jétől a korábbi szolgálati nyugdíjasok járandóságát 16 százalékos személyi jövedelemadóval terhelték meg, valamint hogy statisztikai adatok szerint az előző félévben hatszor annyi rokkantat minősítettek egészségesnek a felülvizsgálatokon, mint korábban.

Az MSZP-s képviselő elmondta: az elmúlt hetekben a nyugdíjfolyósító tízezrével küldött ki az özvegyi nyugdíjuk felére csökkentéséről szóló határozatokat azoknak az özvegyeknek, akik korábban rendszeres szociális járadékban, most pedig rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülnek.

Korózs Lajos szerint elfogadhatatlan az a kormányzati magyarázat, hogy ez félreértés vagy technikai hiba lett volna, hiszen a határozatok alapja a Magyar Közlönyben megjelent kormánydöntés, az özvegyi nyugdíjak csökkentését pedig egy júliusban elfogadott törvény is előírta. Véleménye szerint elképzelhetetlen, hogy ez a rendelkezés a többkörös kormányzati egyeztetésen senkinek sem szúrt szemet, vagyis szerinte az özvegyi nyugdíjak felére csökkentése "kormányzati szándék volt, nem rendszerhiba".

Az ellenzéki politikus arra is felszólította a miniszterelnököt, ismertesse, milyen mértékű visszamenőleges kiegészítő nyugdíjemelést tervez a kormány novemberben, illetve hogy a korhatár előtti, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesülők is megkapják-e azt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NGM: a kormányváltás óta a legdinamikusabb növekedést mutatta a foglalkoztatottak száma

A 2012. május-júliusi időszakban tovább folytatódott a foglalkoztatottak számának 24 hónapja tartó emelkedése az előző év azonos időszakához viszonyítva. Tovább olvasom