Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 32°C Még több cikk.

MSZP: a Fidesz-kormány okozott káoszt az oktatásban

Az MSZP szerint nem az elmúlt két évtized politikája, vagy az előző szocialista kormányok miatt, hanem a Fidesz-kormány eddigi, kapkodó változtatásai okoztak káoszt az oktatás teljes területén.
Kunhalmi Ágnes, a szocialisták elnökségi tagja az MTI-nek vasárnap elmondta, az elhibázott és elhamarkodott változtatásokat a felsőoktatási hallgatói szerződések ügye is jól példázza. Hangsúlyozta: a kormányoldal semmibe veszi a felvételizőket azzal, hogy a hallgatói önkormányzat és az Alkotmánybíróság tartalmi kifogásait figyelmen kívül hagyva, az alkotmányellenesnek minősített kormányrendelettel teljesen megegyező módon kívánja törvényi erőre emelni a "felsőoktatási röghözkötést".

Az állam a hallgatói szerződésekkel arra kötelezné részben, vagy teljesen az államilag támogatott tanulókat, hogy diplomájuk megszerzése utáni húsz évben képzési idejük legalább kétszeresében Magyarországon vállaljanak munkát - emlékeztetett Kunhalmi Ágnes.

Az MSZP elnökségi tagja úgy fogalmazott, megérti a kormány szándékait, ám azzal már nem tud azonosulni, hogy ezt a célt egy, a hallgatók alapjogait súlyosan sértő szerződéssel érje el. Kunhalmi Ágnes aláhúzta, az államilag támogatott férőhelyek és a felsőoktatás finanszírozásának csökkentése miatt az idén a tavalyinál 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek az egyetemekre és főiskolákra, és ezen már semmilyen törvénymódosítás sem segíthet.

Az ellenzéki politikus emellett szólt arról is, a kormány államosítási törekvése eddig nem létező problémákat generált a közoktatásban is, ahol a legtöbb esetben már az érintettek sem tudják, miként oszlanak majd meg a fenntartói és üzemeltetői feladatok, s ki finanszírozza majd az iskolákat.

Kunhalmi Ágnes az iskolák államosításával összefüggésben azt nevezte az egyik legnagyobb veszélynek, hogy a központi irányítással számos, a helyi közösségek, önkormányzatok által szervezett iskolai szolgáltatás, például nyelvi előkészítők és informatikai laborok szűnhetnek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: cselekvési terv kell a klímaváltozás megelőzésére

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy készítsen azonnali cselekvési tervet a klímaváltozás Kárpát-medencei hatásainak mérséklésére. Tovább olvasom