Kisalföld logö

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

MSZP: 500-600 milliárd forintos lyuk van a 2013-as költségvetésben

Tukacs István azt mondta: a rossz tervezés és a munkahelyvédelmi akcióterv fedezetének hiánya összességében 500-600 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen.
MSZP: 500-600 milliárd forintos lyuk van a 2013-as költségvetésben

Az MSZP szerint 500-600 milliárd forintos lyuk van a 2013-as költségvetésben, ezért tárgyalásának elhalasztását nem az esetleges IMF-megállapodás, hanem a kormánypártok tanácstalansága tette szükségessé.

Tukacs István országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap csak hivatkozásul szolgált a kormányoldalnak arra, hogy - Varga Mihály IMF-főtárgyaló kérésére - elhalasztották a hétfőre tervezett szavazást a jövő évi büdzsé módosító javaslatairól.

Az MSZP-s politikus szerint valójában az bizonyosodott be, hogy a költségvetés elkészítését és a főszámok tárgyalását értelmetlen volt az év első felére előrehozni.

Mint mondta, a költségvetés "számtalan sebből vérzik", nyilvánvalóan hibás alapokra épült, a kormány tévesen mérte fel a gazdasági növekedés lehetőségét, a várható inflációt és a forintárfolyamot is.

Tukacs István azt mondta: a rossz tervezés és a munkahelyvédelmi akcióterv fedezetének hiánya összességében 500-600 milliárd forintos lyukat ütött a költségvetésen, és a kormánypártok nem tudják, hogyan foltozzák be, ezért kellett elhalasztani a további tárgyalását.

Kitért arra is, hogy a költségvetési javaslat jelentősen csökkenti a gyógyszerkassza összegét, a szociális ellátások reálértékét, és nem biztosítja az önkormányzatoktól átvett intézmények működtetését.

LMP: az alapoktól kell újratervezni a költségvetést

Az LMP véleménye szerint az alapoktól kell újratervezni a költségvetést és eredeti formájába kell visszaállítani a Költségvetési Tanácsot – jelentette ki keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Vágó Gábor.

A politikus, aki megismételte korábbi kijelentését, miszerint a jövő évi büdzsé „halva született", érvként hozta fel, hogy miközben a makropályával is gondok vannak, még azt sem lehet látni, hogy a fő számok tarthatóak lesznek-e.

A kiszámíthatatlanság milliárdokba kerül az adófizetőknek, ezért az LMP szerint „meg kell nyomni a reset gombot" és a 2013-as büdzsét újra kell tervezni az alapoktól – hangsúlyozta.

Az új költségvetés megalkotásakor a korábban meghatározott dátumokhoz kellene ragaszkodni és azt a hagyományokhoz híven szeptember 30-ig kellene benyújtani azt. Ekkor talán lenne rá remény, hogy egy jó büdzsé szülessen – mondta Vágó Gábor.

A politikus egyúttal azt is követelte a kormánytól, hogy a régi formájában állítsák helyre a Költségvetési Tanácsot, mert „nyilvánvaló, hogy Matolcsy György és minisztériuma nem képes épkézláb módon megtervezni a költségvetést".

A képviselő hangsúlyozta, hogy ha egy független apparátus ellenőrizné a tervezési folyamatot, akkor az biztosítaná az átláthatóságot. A biztos tervezés pedig kiszámíthatóságot jelent, ami milliárdokat hozhat az államnak – mondta zárásként

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2012. szeptember 18. 14:54
    „Az én költségvetésemben is jókora lyuk tátong, úgyhogy újratervezés folyamatban. :)
    Kocsi leállítva, moziba járás leállítva, könyv vásárlás leállítva. Na, ezzel megvolnánk. Legközelebbi megszorítás - bocsánat a helyes szó strukturális reform - esetén majd le kell szoknom a piáról, cigiről és kaszinózásról. :(”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy 48 éves nő holttestét találták meg a Tiszában

Női holttestet találtak a Tisza tiszadadai szakaszán hétfőn. Tovább olvasom