Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

MSZP-választmány: idő kérdése Gyurcsány távozása?

Gyurcsány Ferenc kapott hideget meleget, de a volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek.

Élesen bírálták Gyurcsányt az MSZP választmányában

Többen, így a pártelnök, Mesterházy Attila is élesen bírálta Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform magatartását az MSZP szombati választmányi ülésén. A volt miniszterelnök kizárásáról nem döntöttek, elfogadtak viszont egy határozatot, amely kimondja: az MSZP nem vállal közösséget azokkal, akik vétenek a párt alapszabálya, etikai normái ellen. A dokumentum a Demokratikus Koalíció feloszlatásának lehetőségét is felveti. Hiller István korábbi MSZP-elnök arról beszélt, csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak a szocialista pártból.

Bár az előzetes napirenden ez a kérdés nem szerepelt, az elmúlt napok nyilatkozatainak ismeretében várható volt, hogy a szombati választmányi tanácskozást a Gyurcsány-platform terveinek megvitatása uralja majd. A szocialista belviták azután kerültek ismét a nyilvánosság elé, hogy a Demokratikus Koalíció javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett MSZP-s politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek. Mesterházy Attila válaszul rendkívüli frakcióülést hívott össze, és úgy értékelt: Gyurcsányék az MSZP-ből való távozásukat készítik elő, és ha így van, mielőbb menniük kell.

Az MTI úgy tudja, a választmányban többen rendkívül élesen bírálták, a párt szétverésének szándékával vádolták Gyurcsány Ferencet, aki egyébként nem vett részt az ülésen. Információk szerint több, a harmincas generációhoz tartozó politikus is azt vetette a volt kormányfő szemére, hogy miközben az MSZP megújításáról beszél, nem ad lehetőséget arra, hogy a pártelnökség - ahová több fiatal bekerült - megvalósítsa terveit, helyette a széthúzásra játszik. A vita hevességéről szóló értesüléseket Simon Gábor választmányi elnök megerősítette.

Szavai szerint a végül elfogadott határozatnál "radikálisabb" ötletek is előkerültek, Gyurcsányék kizárásának lehetőségéről viszont nem szavaztak. Hozzátette ugyanakkor, az uralkodó álláspont az volt, "ha úgy döntenek, hogy kilépnek az MSZP-ből, tegyék meg minél gyorsabban". Elmondta: a nagy többséggel elfogadott határozat egyértelműsíti, hogy a választmány bizonyos esetekben feloszlathat, illetve megszüntethet platformokat. A párt alapszabálya ezt akkor teszi lehetővé, ha a platform programja és működése ellentétes az MSZP általános irányvonalával, vagy ha az a párt számára egyéb módon káros tevékenységet folytat.

A határozat ezt úgy pontosítja: a választmány eljárhat az MSZP alapszabályával és etikai normáival ellentétesen viselkedő tömörüléssel szemben. Simon Gábor közlése szerint a határozat emellett rögzíti, hogy aki az MSZP-ben a többségi döntések megvalósulását akadályozza, vagy a párt működésével, megújulásával kapcsolatos kritikáit nem a belső fórumokon fogalmazza meg, "nem méltó a szocialista párt szolidaritására". A dokumentum - nyilvánvalóan az esetleges pártszakadásra utalva - leszögezi, hogy az MSZP vagyona és infrastruktúrája "egy és oszthatatlan". A választmányi elnök megjegyezte, a határozat arra szólítja fel a szocialista képviselőket, hogy minden erejüket az Orbán-kormány leváltására összpontosítsák.

Károsnak minősítettek minden olyan kezdeményezést, amely "eltereli a figyelmet az emberek problémáinak megoldásáról, az orbáni rendszer parlamenti diktatúrájának leváltásáról, a baloldali alternatívaállításról" - tette hozzá. Az ülésről távozóban Hiller István korábbi pártelnök, a szociáldemokrata platform vezetője újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen felzárkózik a pártelnök és az elnökség mögé.

Az MTI kérdésére, hogy ha így látja, miért nem ösztönzik a Demokratikus Koalíció távozását, Hiller István úgy válaszolt: eredetileg diplomáciatörténész, így pontosan tudja, "mi az az udvariasság, amivel sürgetni kell őket, a döntést azonban a Demokratikus Koalíciónak kell meghoznia". "Én azt állítom, hogy ez a döntést lélekben már meghozták, aztán hogy ez jogi értelemben mikor következik be, tőlük függ" - fogalmazott. A Demokratikus Koalíciót képviselő Varju László újságíróknak nyilatkozva elismerte, az ülésen a többség nem értett egyet az általuk megfogalmazott, például a parlamenti munka megújítását célzó javaslatokkal.

Hangsúlyozta, a következő hetekben további indítványokat fognak tenni az MSZP átalakítására. Arra a kérdésre, elképzelhetőnek tartja-e, hogy Gyurcsány Ferenc és támogatói 2014-ben ne az MSZP színeiben induljanak a választáson, úgy felelt: megvan ennek a lehetősége. Hogy így lesz-e, annak szerinte legkésőbb a szocialista párt jövő évi tisztújításáig el kell dőlnie.

Hiller: csak idő kérdése, hogy Gyurcsányék távozzanak az MSZP-ből

Hiller István korábbi pártelnök szerint csak idő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc és az általa vezetett Demokratikus Koalíció Platform távozzon az MSZP-ből. Az MSZP szociáldemokrata platformjának vezetője a párt szombati választmányi ülése után újságíróknak azt mondta: úgy gondolja, hogy Gyurcsányék ezt a döntést lélekben már meghozták, és csak idő kérdése, hogy távozásuk jogi értelemben is megtörténjen. Hozzátette, aki szerint ez a szocialista párt darabokra hullását jelentené, "az vagy nem ismeri a helyzetet, vagy hazudik", az MSZP-ben működő hét platform közül ugyanis hat egységesen a pártelnök és az elnökség mögött áll.

Összeült az MSZP-választmány

Összeült szombat délelőtt az MSZP választmánya, a tanácskozáson - bár az előzetes napirenden nem szerepelt - szó lesz arról is, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform azt javasolta: a listán parlamenti mandátumot szerzett szocialista politikusok adják vissza képviselői helyüket, hogy annak fenntartásáról vagy megvonásáról a párttagok dönthessenek.

Tárgyalnak az MSZP - így a pártgazdálkodás és a pártszervezet - megújítására vonatkozó indítványokról is. Rövid bevezetőjében - amely után zárt ülés következik - Simon Gábor választmányi elnök azt mondta: az országot, az alapszervezeteket járva azt tapasztalja, "egyre nagyobb az igény arra, hogy fejeződjön be, ami most a párton belül zajlik, legyen rend, ez a tagság véleménye", ezt ajánlja a választmányi tagok figyelmébe. Gyurcsány Ferenc egyébként nincs jelen, a volt miniszterelnök platformját Varju László, a Demokratikus Koalíció igazgatója képviseli. Az előzetes napirend szerint a választmány a következő fél évben az MSZP előtt álló feladatokról és a párt megújításáról tárgyal.

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető felszólalása után azok a munkacsoportok adnak tájékoztatást tevékenységükről, amelyeket az országos elnökség kért fel, hogy szeptember végéig készítsék el javaslataikat az MSZP megújítására. Így Harangozó Tamás az alapszabály, Tukacs István pedig a pártgazdálkodás reformját kidolgozó testület javaslatait ismerteti, Molnár Zsolt a pártszervezet megújításának tervezett lépéseiről beszél, míg Katona Béla, az etikai tanácsadó testület vezetője a készülő teljesítményértékelési szempontrendszerről ad felvilágosítást. Ezekről a végső döntést az MSZP kongresszusa mondhatja ki novemberben.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. rommel 2011. szeptember 25. 22:57
  „MACHERS
  FEJBEN SZÁMOLTAM !!!
  HIHETETLEN UGYE !!!
  DE JÓZSI UTÁNAD LEVEZETTE A DOLGOT !
  JÓZSI
  AZÉRT AZT ELMONDHATNÁD , HOGY GYURCSÁNY OLYAN JÓL KORMÁNYZOTT AZ IMF-EL !!!
  TUDOD , 16 000 MILLIÁRD FORINT IMF HITELLEL !!!
  AMIT MOST KELL TÖRLESZTENI !!!”
 • 21. fortuna54 2011. szeptember 25. 14:02
  „15.pancser,ezt jól megaszontad.”
 • 20. gjozsi88 2011. szeptember 25. 13:03
  „Patriot!
  Felhivom a figyelmed, hogy a költségvetés....tudod amit már Matolcsy csinált ....szakad állandóan, mert nem értenek hozzá!
  Ennek kiváltó oka nem lehet szoci bűn........főként akkor ha a gyurcsányi kiadásokat tovább csökkenti, a gyurcsányi adókat tovább emeli és a gyurcsányi gazdaság növekedést tönkreteszi és ennek ellenére az ország adósságszolgálatát megemelte, kockázatát növelte!
  Azaz tönkretesz mindent, melyet saját KSH adatai is alátámasztanak a folyamatosan romló adatokkal!
  Felhívom a figyelmed arra is, hogy az ország kockázati megitélése 175 bázispont volt (a szocik tevékenységének minden adatának elemzését követő kockázatelemzés során) miközben mára 450 bázis felett van, mely változás az ezután bekövetkező fordulat következtében kialakult kockázat elemzés ujra értékelt!

  Egyébbként a Gyurcsányi gondolkodás, melyet Bajnaiék, Oszkóék folytattak az nem halt ki......a világ azt támogatta!
  Az Orbánnal senki nem áll szóba....már harcban áll az egész világgal!
  Nézd innét!”
 • 19. Patriot 2011. szeptember 25. 12:40
  „.. a felsorolt dolgokat kiváltó tényező, így az mszp is bedőlt.
  ( ezzel kellett volna zárni a soraidat)
  No mindegy.
  De mi lesz veled, merre tovább Józsi?”
 • 18. gjozsi88 2011. szeptember 25. 12:39
  „Patriot!
  Továbbra is várom azon oldalakon történő megjelenéseidet, melyek imádott kormányod megszorító politikája következtében szenvedünk el!”
 • 17. gjozsi88 2011. szeptember 25. 12:00
  „Patriot!
  Nehéz napokat átlagembernek nem a politikai ellenzék okozza ezekben a pillanatokban, amikor a kormány bármit tehet kontroll nélkül!
  A nehéz napokat a bedöntött forint, megugrott kockázati felár miatti adósságszolgálat, csökkenő reálbérek, sőt csökkenő nettók, csökkenő gazdasági kilátások és brutális adóemelések okozzák......!
  Ettől függetlenül Gyurcsány féle gondolkodásnak, melyet Bajnaiék, Oszkóék folytattak létjogosultsága van.....ezt pontosan most támasztja alá a fidesz kormányzás, melyik a gyurcsányi kiadásokat tovább csökkenti, a gyurcsányi adókat tovább emeli és a gyurcsányi gazdaság növekedést tönkreteszi és ennek ellenére az ország adósságszolgálatát megemelte, kockázatát növelte!
  Persze ezt illik észre venni!”
 • 16. Csetneky 2011. szeptember 25. 11:27
  „11. load

  Ebben teljes mértékben egyetértünk. Éppen ezért írtam oda az általad idézettek után, hogy ezzel nincs is gond. Tőlem meg is szűntetheti őket, visszamehetnek az illegalitásba. Csak a hazánkért kár.”
 • 15. pancser 2011. szeptember 25. 10:01
  „Ha jól meggondoljuk az öszödi beszéd most jól jöhet Fletónak, ő már akkor megmondta milyen az MSZP. Korábban a pártszakadárok mindig buktak, most az eredeti párt fog padlóra kerülni.”
 • 14. Patriot 2011. szeptember 25. 09:14
  „Most merre Józsi?
  Hogy viseled ezeket a nehéz napokat? :D”
 • 13. gjozsi88 2011. szeptember 25. 08:07
  „rommel!
  A fidesz által átadott adósság 9200 milliárd volt......a 2010 év végén 20 041 milliárd, melybe beszámolták 2004-es uniós csatlakozásunkor a fidesz által vállalt állami garanciákat és az MFB-ben bujtatott adósságot is!
  Ezt számtalanszor elmeséltük neked.......mégis egyre jobban emeled a szocikra kent mértéket, pedig az AAK adatai szerint még a 12 000 milliárd sincs meg!”
 • 12. machers 2011. szeptember 25. 07:18
  „10. rommel 2011.09.24. 21:43
  16 000 MILLIÁRD HITEL
  Ezt hogy számoltad ki?”
 • 11. load 2011. szeptember 24. 21:49
  „9. Csetneky
  "...ha a böszme nyer, akkor tönkrevágja az mszp-t"
  Ezért az mszp-ért nem kár.”
 • 10. rommel 2011. szeptember 24. 21:43
  „MAGYARORSZÁG SOKAT KÖSZÖNHET GYURCSÁNYNAK , HA MEGLÉPI A SZAKITÁST !!!
  LEGALÁBB VALAMIT TÖRLESZT ERKÖLCSILEG !
  AZ ANYAGI OLDAL VISZONT SIRALMAS !
  16 000 MILLIÁRD HITEL , ÉS SEMMI NEM LÁTSZIK BELŐLE !!!
  MOST MEG LEHET VISSZAFIZETNI !
  SZOMORÚ !”
 • 9. Csetneky 2011. szeptember 24. 20:57
  „Amikor 2004-ben párton belül megszívatták a D 209-est, Kiss Péter és gyurcsányi merült fel lehetséges utódként. Néhányan már akkor megjósolták, ha a böszme nyer, akkor tönkrevágja az mszp-t. Ezzel nincs is gond. A baj a sorrenddel van, ugyanis előbb tönkrevágta az országot. Nem kicsit.”
 • 8. amalfi 2011. szeptember 24. 18:59
  „Jozko te tudsz valamit? Szerintem is így lesz. :)”
 • 7. gjozsi88 2011. szeptember 24. 18:12
  „mekkmester!
  Miért is?
  Mert az akkori ellenzék, aki az ő adatait dönti romokba, azaz szarabbul kormányoz ,mint ő, azt mondta??????
  Kicsit érdemes lenne gondolkodni is!!!!”
 • 6. SC 2011. szeptember 24. 17:35
  „Akkor bűzleni fog az egész ország!:-)))”
 • 5. mekkmester 2011. szeptember 24. 17:30
  „remélem a hűvösre távozik.. mert megérdemli! :)”
 • 4. Dr.Lang 2011. szeptember 24. 16:37
  „De jo amikor ezek oszlasnak indulnak :-)”
 • 3. jozko 2011. szeptember 24. 16:15
  „Híre sincs a bajnak!

  A Demokratikus Koalíció Platform mozaikszóvá zsugorított nevében a P betű Platform helyett Pártot jelöl majd...
  Szinte semmi különbség: DKP

  Az MSZP frakció pedigg független frakcióvá válik a Parlamentben - ha az MSZP errodálódik.
  A mentelmi jog és az aranytojást tojó kapcsolati tőke így megmarad a most még szocialista képviselőknek
  a választási ciklus végéig.

  Gyurcsánynak nincs ideje cicázni, nem babra megy a játék, a nyaka igencsak szorul a hurokban.
  A szeme sem fog rebbenni, hogy sámliként használja az MSZP-t, hogy ne feszüljön a kötél!
  Meg is fogja tenni - viszont pár év múlva ezt a sámlit kirúgják alóla!

  Nem ő /de nem is Mesterházy/ fogja vezetni az eljövendő magyar baloldalt!”
22 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Így választunk 2014-ben? - Kevesebb képviselő: 128 egyéni

A jelenleginél kisebb, 200 tagú Országgyűlésben 139 mandátuma lenne a Fidesz-KDNP-nek, 31 az… Tovább olvasom