Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

MSZP-Együtt-PM: a 106 választókerület jelöltjeiről egyeztettek

Pénteken elkezdődött a tárgyalás az MSZP és az Együtt-PM szövetség között arról, hogy kiket indítsanak a 106 egyéni választókerületben.
Mind a 106 egyéni választókerület lehetséges jelöltjeiről szó volt, de megállapodás még nem született az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség pénteki egyeztetésén.

Erről Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke számolt be az MTI-nek. Elmondta: mivel a felek korábban megosztották egymással jelöltnévsorukat, most végigmentek ezen körzetenként, tisztázták, hogy miért tartják alkalmasnak saját jelöltjüket, és értékelték az adott választókerület politikai viszonyait, az ellenzék esélyeit.

Az MTI kérdésre azt mondta: a jelölt személyéről még egyik körzetben sem állapodtak meg.

A választókerületi jelöltekről tárgyaló négytagú munkacsoportban az Együtt-PM-et Szigetvári Viktor mellett Karácsony Gergely, az MSZP-t pedig Molnár Zsolt budapesti elnök és Tóbiás József frakcióvezető-helyettes képviseli.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta, hogy ez az első egyeztetés volt, a tárgyalások a következő két-három hétben folytatódnak, és céljuk, hogy augusztus végéig előkészítsék azt a megállapodást, amelyet Mesterházy Attila és Bajnai Gordon részvételével a pártvezetők köthetnek meg. Megerősítette, hogy a részletekről csak az egyezség után számolnak be a sajtónak.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta, hogy a megállapodás tartalma attól is függ majd, hogy közös listát állítanak-e a felek vagy csak az egyéni jelöltállítást koordinálják.

Korábban:

Pénteken elkezdődött a tárgyalás az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért szövetség között arról, hogy kiket indítsanak a 106 egyéni választókerületben a jövő évi parlamenti választáson. A négytagú munkacsoport célja, hogy augusztus végéig egyezségre jussanak, az utolsó szó azonban a listaállításról is döntő pártvezetőké lesz.

A szocialista pártot Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Molnár Zsolt budapesti elnök képviseli, Bajnai Gordon pártszövetségét pedig Szigetvári Viktor társelnök és a PM-es Karácsony Gergely.

Az MSZP és az Együtt-PM vezetői július végén állapodtak meg az egyéni választókerületi jelöltek kiválasztásának szempontjairól, ám a körzetek felosztásáról és a jelöltekről akkor nem volt szó. Ugyanakkor a felek elküldték egymásnak "jelöltjelöltjeik" névsorát, így a háttértárgyalások már ezek ismeretében kezdődnek el.

A megbeszélés előtt Molnár Zsolt és Szigetvári Viktor is azt hangsúlyozta az MTI-nek: augusztus végéig többször összeülnek, nem várható, hogy az első alkalommal mindenben sikerül megegyezni. Jelezték azt is, hogy a tárgyalássorozat eredményéről csak a lezárulta után számolnak be a sajtónak, illetve hogy a végső megállapodást a pártvezetők – Mesterházy Attila és Bajnai Gordon – jelenlétében köthetik meg augusztus legvégén vagy szeptember elején.

Szigetvári Viktor elmondta: már nem pusztán arról egyeztetnek, hány körzetben induljon szocialista és hányban Együtt-PM-es politikus, hanem a jelöltek személyéről is. Bár fontos, hogy a jelöltek aránya tükrözze a pártok közötti erőviszonyokat, a szavazatmaximalizálás célja azt kívánja meg, hogy minden körzetben a legesélyesebb jelölt induljon – magyarázta. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy nincsenek tabukörzetek, olyan választókerületek, amelyek a jelölttől függetlenül egyik vagy másik felet illetik meg.

Szigetvári Viktor hozzátette: az MSZP-nek sok helyen kiváló, a győzelemre esélyes jelöltjei vannak, de abban is biztosak, hogy számos körzetben a pártszövetségükhöz tartozó politikus nyerhet inkább. Ennek tudatában próbálják kialakítani a jelöltnévsort.

Az Együtt-PM társelnöke azt mondta, a tárgyalások témája kizárólag az egyénijelölt-állítás. Azonban – ismerte el – különböző forgatókönyvekkel kell készülni, függően attól, hogy a két párt végül külön vagy közös listán, közös miniszterelnök-jelölttel indul-e a választáson.

Az MSZP-s Molnár Zsolt viszont hangsúlyozta, hogy a szocialisták célja továbbra is a közös listaállítás, és végső döntést a 106 egyéni jelöltről, illetve a választókerületi jelöltek arányáról sem lehet hozni, amíg ez a kérdés nem zárul le.

A szocialista politikus az MTI kérdésére elmondta, előzetesen úgy látja, a választókerületek erőviszonyait hasonlóan értékeli a két fél. Különbség inkább annak megítélésében lehet – folytatta –, hogy az egyes körzetekben milyen stratégiával lehet nyerni, hol van szükség szocialista és hol inkább Bajnai Gordon pártjához tartozó jelöltre a győzelemhez. Szerinte azonban a munkacsoport ebben egyezségre juthat augusztus végéig, így javaslatot tehetnek a Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezette tárgyalódelegációknak, ez azonban még változhat, ha döntés születik a listaállításról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százötvenmilliós kábítószerfogás Érden: amatőr vegyészek gyártották a tablettákat

Százötvenmillió forint értékű, új típusú pszichoaktív kábítószert foglaltak le a rendőrök egy érdi… Tovább olvasom