Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Mr. Minőségügy

Magyarországon gazdasági tekintetben a nagy átalakulások időszakát jelentették az 1987 és 1990 közötti évek.

Magyarországon gazdasági tekintetben a nagy átalakulások időszakát jelentették  az 1987 és 1990 közötti évek, de az elkövetkező három évben még azoknál is drasztikusabb változás várható. Erre kell felkészülni Shoji Shiba professzor szerint, aki a minőségirányítási rendszerek nemzetközileg elismert szaktekintélye.

Az alig egyéves minőségirányítási rendszerrel bíró szervezet, a megyei kereskedelmi és iparkamara szolgáltatási tevékenységét, a minőségfejlesztés iránti elkötelezettségét nemrégiben Shiba-oklevéllel ismerték el. Ebből az alkalomból a japán professzor, akinek nevét viseli a díj, ellátogatott a kamara székházába.

– Húsz éve a minőségügyi rendszerek szabványokhoz igazítása volt a jellemző Magyarországon, manapság már a folyamatos fejlődést célozzák ezek a rendszerek – mondta el lapunknak Shoji Shiba, aki azért tudja összehasonlítani az évtizedekkel ezelőtti helyzetet a mostanival, mert 1988-ban előadásai alapján állították össze hazánk minőségügyi cselekvési programját. Manapság egy ilyen programnak egy-egy cégnél a vevőkre kell figyelnie, megelégedettségüket kell elsősorban szem előtt tartania. A korábbi rendszerek nem voltak ennyire piacközpontúak, az új irányvonal viszont a vevőre és a költséghatékonyságra egyszerre koncentrál: minél jobb minőség, minél kisebb költséggel.

Magyarországon egy új lépés megtételére van szükség a professzor szerint, mert még nem tudunk versenyezni igazán a piac nagy szereplőivel, akik olcsón jó minőséget produkálnak. Meggyőződése alapján a minőség mindenhol ugyanazt jelenti a világon – itt is, ott is van jó és rossz áru – a különbség az, hogyan érjük el a minőséget, milyen változtatásokkal és milyen gyorsan. Tanácsa alapján jobb igyekezni, mert a társadalom, a gazdasági környezet gyorsan változik és példaként megemlítette, hogy a győri Rábatext, amelynél 1987-ben szakértőként járt, mára megszűnt.

– Előre kell látni a vevők szükségleteit, a változás iránti igényeket. Ma a győri régió erőssége az autóipar, de mi lesz az öt év múlva? A közép-európai országok versenyképessége idevonzza a nagy nemzetközi társaságokat, ami a helyi cégeknek új kihívást jelent. Mindegyiknek el kell gondolkodnia azon, hogyan újítsa meg saját vállalkozását. Előre kell tervezni, az egyre gyorsabb változásokhoz kell alkalmazkodni – szögezte le Shiba.
R. Z.

Shoji Shiba

A magyar köztársasági elnök nemrégiben a Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjét adományozta Shoji Shibának, aki 1987-ben a magyar ipar rendszerszerű minőségfejlesztési munkájának megkezdésénél bábáskodott. Először öt, később több hazai vállalatnál vezették be segítségével az átfogó minőségvezetési rendszer magyar sajátosságokra adaptált programját. Az már a bevezetés évében gazdasági eredményeket hozott. Így Shiba professzor jelentős szemléletváltozással megalapozta az útját annak, hogy az ISO-szabvány szerinti minősítés széles körben elterjedhessen. A minőségügy magyarországi szakértői többségükben ma is Shiba-tanítványok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom