Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Mozipremier: A megtorló

Egy ügynök sosem vonulhat vissza. Frank Castle sok halált látott már, most azonban szeretné végre élvezni a békés hétköznapokat. Ám utolsó akcióján egy fiatal kollégája meghal... Az ifjú ügynök apja a nagyhatalmú üzletember, Howard Saint. A férfi bosszút esküszik, és megvannak a kapcsolatai hozzá, hogy véres tervét végre is hajtsa...

Castle ügynök már nem tudja megmenteni a családját. Magára marad, és nincs vesztenivalója. A törvényben nem bízik, és csupán egy dolog élteti: a megtorlás. Nincsenek természetfeletti képességei, nincs varázsereje. De a fájdalom megkeményíti, a gyűlölet szárnyakat ad neki. Nem szuperhős, mégis győzni fog.


A kiképzés

A főszereplő, Thomas Jane számára olyan katonai és fegyveres kiképzést állítottak össze, amilyet a filmbeli Castle is kaphatott tengerészgyalogosként, illetve terroristaellenes ügynökként. „Különleges ügynökként az átlagnál sokkal bonyolultabb, sokkal specializáltabb kiképzést kapott - magyarázza Mike Mello technikai tanácsadó. - Ismeri a gerillaellenes taktikákat, a pszichológiai taktikákat, és különleges fegyveres kiképzést is kapott. Ugyanazokat a dolgokat tanítottuk meg Tomnak, amiket manapság a valóságban is tanítanak."
Mike Mello tanította Jane-t taktikára és több különböző harcmodorra, köztük a fegyver nélküli harcra, valamint az „éles fegyver" néven ismert küzdési formára. Előbbi magában foglalta a kickboxot, és különféle izraeli, japán, Fülöp-szigeteki és brazil stratégiákat. Utóbbi a késhasználat legváltozatosabb fortélyait jelenti, például olyan egzotikus pengékkel, mint a délkelet-ázsiai karambit vagy „Balisong", melyet „pillangó késnek" is neveznek.

A Marvel Comics 1974 februárjában mutatta be Frank Castle-t, a Megtorló néven ismert bosszúálló figuráját, ekkor azonban még csak a The Amazing Spider-Man mellékszereplőjeként bukkant fel. Castle egy olyan popkultúrában kezdte pályafutását, mely rokonszenvvel fogadta az olyan magányos antihősöket, mint Popeye Doyle a Francia kapcsolatban vagy a Clint Eastwood által többször is megformált Harry Callahan a Piszkos Harry-filmekben. Ezek a zsaruk a könyörtelen módján szálltak szembe a nagyvárosok bűnözőivel.

A Megtorló kezdettől fogva kitűnik a szuperhősök univerzumából, neki ugyanis nincsenek természetfeletti adottságai. Amit tud - legyen az test elleni harc, fegyverhasználat vagy stratégiai tervezés -, mind megtanulható. A Megtorló az olvasókhoz hasonló hús-vér ember. Olyan népszerű figura lett, hogy saját sorozatot indítottak neki. Az elmúlt néhány évben a Marvel Comics-képregények és azok karakterei alapján készült filmek szép sikerrel szerepeltek a mozik műsorán, köztük az X-Men, a Pókember, a Daredevil és a Hulk. Mivel a Megtorló nem tipikus Marvel szuperhős, a cég munkatársai úgy érezték, hogy a filmváltozatnak is sajátosnak kell lennie.

Saint karakterének megrajzolása során Hensleigh széles körű kutatást folytatott a bűnözők pszichológiájával kapcsolatban. „Howard Saint azt hiszi, hogy a bosszúja jogos - mondja. - Az üzlet sok játékosához hasonlóan ő is elszakadt az erkölcstől és a hétköznapi világtól. Azt hiszi, fölötte áll a törvénynek, és nem veszi figyelembe a tényt, hogy a fiát a törvény emberei ölték meg egy olyan akció során, amikor ők épp a törvényt szegték meg."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barokk Egerben

Huszonegy nap alatt tizenhárom komolyzenei, képzőművészeti, táncművészeti és színpadi produkciót… Tovább olvasom