Kisalföld logö

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 17°C | 30°C Még több cikk.

Moziajánló: Jószomszédi iszony

Az Amerikai Álom valóra váltásáért folyó harcban Alex és Nancy elég jól állnak. A fiatal, energikus házaspárra fényes jövő vár, csupán egy dolog hiányzik boldogságukhoz: egy saját lakás.
Márpedig király kérót találni New York Cityben sem könnyű. Éppen ezért úgy érzik, megfogták az isten lábát, amikor ráakadnak egy elbűvölő, kétszintes, kétlakásos házra Brooklyn egyik impozáns negyedében. Minden meseszép, egy lényegtelen apróságtól eltekintve

A felső lakásban lakik valaki.
Egy kedves idős hölgy.
Egy mókás öreg néni.
Egy fura vénasszony.
Egy undok, rosszindulatú nyanya.
Egy ravasz, dörzsölt, minden hájjal megkent banya.
Egy elvetemült, megátalkodott, gonosz, égetnivaló szipirtyó!

Figyelem, ezennel kezdődik a lakógyűlölés!

INFÓ

A  film ötlete Larry Doyle forgatókönyvíró fejéből pattant ki, akinek a való élet szolgáltatta az inspirációt. 1965-ben, Franciaországban egy 47 éves ügyvéd életjáradék-szerződést kötött egy 90 éves hölggyel, Jeanne Calment-nal, mely szerint a hölgy halála után örökli annak házát. Az ügyvéd számítása sajnálatos módon nem vált be: Madame Calmant a világ legidősebb asszonyaként vonult be a rekordok könyvébe, mivel 1997-ben, 122 évesen távozott az élők sorából - egy évvel azután, hogy az ügyvéd 77 évesen elhunyt.

Doyle Brooklynba helyezte a sztorit, és a saját életéből vett karakterekkel népesítette be, azt azonban nem hajlandó elárulni, hogy ki kicsoda. „A barátaim, a szomszédaim és a családtagjaim szolgáltatták a mintákat, és biztosan fel fogják ismerni magukat, ha megnézik a filmet" - állítja Doyle.

Amikor a forgatókönyvíró előadta ötletét a Red Hour Films producercég vezetőinek, Ben Stillernek és Stuart Cornfeldnek, mindketten azonnal ráharaptak. „Az alapötlet zseniális volt - lelkesedik Stiller -, már önmagában elképesztő lehetőségeket kínált. Rögtön arra gondoltunk, hogy a női főszerepet Drew Barrymore-ra bízzuk, mert már régóta szerettünk volna vele dolgozni."

„Ben nagyszerű színész, mindig is csodáltam a filmjeit, ezért nagyon megörültem, amikor lehetőségem nyílt eljátszani a feleségét ebben a remek filmben - mondja Drew Barrymore. - A történet gerincét Nancy és Alex kapcsolata jelenti: alaposan megváltoznak a cselekmény során, de bármi, ami történik, egyszerre hat rájuk, mert mindvégig kitartanak egymás mellett. Az általam játszott Nancy nagyon fegyelmezett, és mindent pontosan megtervez előre.

A saját életét is lépésről lépésre éli, és ha elért egy célt, szépen kipipálja, majd felkészül a következő feladatra. Például: egyetem - kipipálva, találd meg álmaid férfiját - kipipálva, menjél hozzá férjhez - kipipálva, építs karriert - kipipálva, találd meg az ideális otthont - kipipálva, csinálj gyereket - kipipálva, és így tovább. Csakhogy amikor beköltöznek a néni alá, porszem kerül a gépezetbe, és szegény teremtés hamarosan rájön, hogy át kell értékelnie az életét.

Pár éve, amikor Park La Brea-ben laktam, volt néhány rettenetes szomszédom, bár annyira azért nem voltak rémesek, mint Mrs. Connelly a filmben. Az egyik folyton kémkedett utánam, és odaállt a parkolóhelyemre, a másik meg azonnal partvissal verte a plafonját, ha kicsit följebb tekertem a hangerőt. Mrs. Connellyben viszont az az érdekes, hogy első pillantásra nem lehet tudni, hányadán is áll vele az ember. Képtelenség eldönteni, hogy tudatában van-e annak, amit csinál, vagy teljesen ütődött.

Miután Doyle elkészült a forgatókönyvvel, már csak a rendező felkérése maradt hátra. Danny DeVito így emlékszik vissza erre: „Amikor megkaptam a forgatókönyvet, semmi mást nem mondhattam, csak igent. A könyv briliáns volt, Ben és Drew pedig már mélyen beleásták magukat a szerepeikbe, tehát szinte egy kész film hullott az ölembe, ami ritka ajándék ebben a szakmában."

Persze azért akadt még egy komoly feladat: ki kellett választani azt a színésznőt, aki el tudja játszani Mrs. Connelly összetett figuráját. „Ez egy három főszereplős történet, ezért az idős hölgy jelentette a vállalkozás harmadik sarkpontját - magyarázza DeVito. - Olyan színésznőre volt szükségünk, aki a puszta jelenlétével érzékeltetni tudja, hogy Mrs. Connelly teljesen rátelepszik a fiatalok életére. Ugyanakkor ártatlan külsejűnek is kellett lennie, akiben benne lappang a veszélyes ellenség. Megnéztünk egy csomó angol filmrészletet, és Eileen Essell teljesen levett a lábunkról."

A 81 éves angol színésznő 13 éven át színházban játszott, aztán találkozott drámaíró férjével, és úgy döntött, hogy visszavonul a munkától, és a családnak szenteli életét. A férje hat éve elhunyt, két éve pedig a fia egyik barátja arra kérte Eileent, hogy játsszon el egy szerepet egy színdarabban. Ennek köszönhetően „fölfedezték" őt, és azóta állandóan felkérésekkel ostromolják.

„Mindig is karakterszínész voltam - meséli Eileen. - Éreztem, hogy jól el tudom játszani ezt az idős hölgyet, mert csak fel kellett idéznem azoknak a borzasztó ír házinéniknek az alakját, akikkel fiatal koromban dolgom volt. Azért is nagyon megtetszett ez a produkció, mert Danny színész, ezért munka közben azonnal ráhangolódik az ember ötleteire."
Essell számára az általa alakított figura motivációi egyetlen szóval kifejezhetők: túlélés. „Hosszú éveken át egyedül élt New Yorkban, mert tengerész férje távol volt. Egy csomó dolgot nem ismerünk a néni múltjából, de nagyon valószínű, hogy azért boldogult, mert megvolt a magához való esze."

A Jószomszédi iszony a generációs szakadék nyújtotta komikus helyzeteket is alaposan kihasználja. „Mrs. Connelly nemzedékét még arra nevelték, hogy nagy áldozatokat kell hozni az életben - mondja Doyle. - Ezzel éles ellentétben áll Alex és Nancy nemzedékének attitűdje: ők úgy érzik, alanyi jogon mindent meg kell kapniuk az élettől, mert megérdemlik. Amikor kiderül, hogy ez korántsem így van, erősen frusztrálódnak, és ez a film humorának egyik fő forrása."

„A filmnek az az egyik tanulsága, hogy Mrs. Connellytől megtudhatjuk, mi az igazi boldogság az életben - veszi át a szót Barrymore. - Nem a nagy lakás, a szép bútor vagy a komoly előléptetés a lényeg. Csak az számít, hogy szeressük egymást, és ez pont elég. Ilyen egyszerű ez az egész."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliók szoftverre

Három megyei (pontosabban győri) nyertese van az Informatikai és Hírközlési Minisztérium… Tovább olvasom