Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Mozgás és szórakozás hölgyeknek – egy órában

Nem csak a szép test, vagy a mozgás vágya veszi rá a szegedi lányokat, asszonyokat, hogy aerobikfoglalkozásokon, alakformáláson, sztepedzéseken vegyenek részt. Sokuknak szórakozás a fitnesz, vagy az egyetlen esély arra, hogy barátaikkal találkozzanak. Van, aki azért jön, hogy végre ne ő irányítson, csak kövesse a lépéseket.
Liposits Réka és Rózsahegyi Ágnes aranyérmes aero-kick-boxosok. Fotó: Schmidt Andrea
Megkaptad a munkát? Még mindig hívogat az a pasi? Hol vetted a csizmádat? – ezek a kérdések akár egy szelet dobostorta mellett is elhangozhatnának, mégis ezúttal egészen máshol, egy öltözőben beszélgetnek a hölgyek. Szórakozni, feltöltődni járnak ide, de nem mellékesen közben a derekuk is karcsúsodik. A fitneszterem korántsem az önsanyargató amazonok zárt klubja, és nem csupán lehetőség az alakformálásra. A spinningedzés vagy a pilatesfoglalkozás ma már a társasági élet népszerű helyszíne is.

– Sok nőnek – elsősorban az idősebbeknek – nincs kiterjedt baráti társaságuk. Edzésen viszont közösségben vannak, alkalmuk van beszélgetni, barátkozni, önmagukkal foglalkozni. Az aerobik nem kiképzés, hanem kikapcsolódás – magyarázza Liposits Réka, egy szegedi fitneszstúdió edzője.

A szintén edzőként dolgozó Rózsahegyi Ágnes szerint más nőknek nem a társaság, hanem az alkalom hiányzik a csevegéshez. Ők hetente néhányszor „barátnőstül" járnak aerobikfoglalkozásokra. Ha itt nem találkoznának – mondják – akkor alig látnák egymást. Ők azok, akik munka után, házimunka előtt, esetleg gyereknevelés helyett egyszerűen nem érnek rá kávézni a lányokkal, majd szórakozni a barátokkal, és még a testüket is edzeni. Ezért egy órában sűrítik össze mindezt: mozgás, zene, találka, a stressz levezetése.

Mitől kapnak szárnyakat a nők?

A fitneszterem, ahol Réka és Ági dolgozik nők számára létesült, de egyes órákra férfiakat is beengednek. Réka szerint a változás rögtön érezhető: ha a spinning edzésen az erősebb nem egy képviselője is jelen van, a lányok szárnyakat kapnak. A hölgyek erősebben és kitartóbban tapossák a pedált, ha nem csak egymásnak vagy önmaguknak, hanem egy férfinak is bizonyítaniuk kell: jó formában vannak.

Sokan 9-10 óra munka után érkeznek, többen vezető beosztásúak, egész nap embereket irányítanak. Itt viszont egy közösség tagjai, nem kell utasításokat adniuk, döntést hozniuk, csak követni a lépéseket. Nem számít hogy valaki orvos, ügyvéd, diáklány vagy családanya – magyarázzák a lányok.

Az oldott hangulat kialakítása persze nagyrészt az edzőn múlik. Sokan még mindig úgy gondolkodnak: ha túlsúlyosak vagy nem elég divatos a tornacipőjük, nincs helyük az edzőteremben. Ezt az előítéletet az első tíz percben el lehet oszlatni, s az a legjobb, ha mosolyog a vendég. Ha a kezdetekkor sikerélménye van, sportolni fog.

Réka civilben angolt tanít, Ági pedig humánerőforrás- menedzser. Nekik, akárcsak a vendégek számára, az edzőterem a baráti találkozások, a feltöltődés színhelye is.
– A vendégek nagy erőt adnak. Ha látok egy hatvan év körüli asszonyt, aki rendszeresen eljár edzésre, azt gondolom: remélem, ennyi idős koromban én is ilyen leszek – mondja Réka – A fiatalokkal pedig azért kellemes együtt dolgozni, mert jó érzés tudni, hogy hozzájárulok az egészségük megtartásához. Mindez arra sarkall, hogy még sokáig edzősködjek.


Világbajnokok

Ági és Réka Perneki Mihállyal a decemberi szegedi világbajnokságon aero kick-box steppados szakágban aranyérmet nyert. A lányok más sportágban már versenyeztek, de világbajnokságon a szegedi előtt még sosem indultak. Ezért és a hazai pálya miatt mindenképpen jól akartak teljesíteni. A siker szerintük az összhangnak és a rengeteg munkának köszönhető. Az edzések mellett igazi nőkhöz méltóan a külsőségeket sem hanyagolták el. Bár erős sminket a szabályok szerint nem használhattak, körültekintően választották ki a ruhát, a frizurát és a zenét is. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El akarták rabolni a brit kormányfő legkisebb gyermekét

A Scotland Yard akadályozta meg, hogy elrabolják a brit kormányfő legkisebb gyermekét - írta a… Tovább olvasom