Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Mozgás! - Jön a heti öt tesi óra a suliban

Hetente legalább öt testnevelés órát kellene tartani az általános iskola mind a nyolc évfolyamán a 2014-2015-ös tanévtől a Fidesz-KDNP tervei szerint.

A sporttal összefüggő egyes törvények módosításáról szóló új indítványt pénteken nyújtották be kormánypárti politikusok, akik megszüntetnék a Nemzeti Sporttanácsot is.

A Fidesz-KDNP négy képviselője június közepén egyszer már benyújtotta az egyes adótörvényeknek a sport támogatásával összefüggő módosításáról szóló javaslatát, ezt azonban visszavonták, és pénteken egy újabb, kibővített indítványt terjesztettek az Országgyűlés elé.

Javaslatuk visszaállítaná a kis értékű kupák, érmek közelmúltban megszüntetett adómentességét, és a természetbeni juttatások közül - összeghatártól függetlenül - a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érmeket, trófeákat ugyancsak az adómentes juttatások körébe sorolná.

A kormánypárti előterjesztők a sportesemények látogatottságának növeléséért indítványozzák, hogy a természetbeni juttatások körében a belépők, bérletek adómentesek legyenek.

A javaslat - mint azt az általános indokolásban írják - egyszerűsítené a sport állami-civil szervezetrendszerét: megszüntetnék - a törvény kihirdetése után nyolc nappal - a Nemzeti Sporttanácsot, szeptember 1-jétől pedig a Mező Ferenc Sportközalapítványt; a Wesselényi Miklós Sportközalapítvány több feladatát átadnák a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak és a Magyar Olimpiai Bizottságnak. (A Mező Ferenc Sportközalapítvány feladata a nyugdíjas olimpiai és világbajnoki érmes sportolók, azok özvegyei, valamint a kiemelkedő sporteredmények elérésében közreműködő nyugdíjas sportszakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülése. A Nemzeti Sporttanács a kormány mellett működő tanácsadó, javaslattevő testület; 2004-ben alakult.)

A Fidesz-KDNP az általános iskola valamennyi évfolyamán kötelezővé tenné a mindennapi, heti öt kötelező testnevelés órát. Ezzel megnövelnék a kötelező tanórai foglalkozások számát, ami az 1-4. évfolyamon heti 2, az 5. évfolyamtól heti 2,5 órát jelent. Garanciális szabály, hogy a heti öt kötelező testnevelés óra tömbösített bevezetése esetén is biztosítani kell a mindennapos testmozgás lehetőségét.

A közoktatási törvényt módosító, a mindennapos testnevelés órát előíró rendelkezéseket a 2011-2012-es tanévben vezetnék be az első és az ötödik évfolyamon, majd felmenő rendszerben alkalmaznák. A heti öt testnevelés órát az 1-8. évfolyamokon először a 2014-2015-ös tanévben kellene egységesen alkalmazni.

A javaslat rendelkezik arról is, hogy az 1-4. évfolyamokon a testnevelés tantárgyat csak testnevelés szakos tanár vagy testnevelés műveltségi területen szakkollégiumi képzést végzett tanító taníthassa.

Az indítvány kiemelten támogat öt sportágat. A négy előterjesztő a társasági adóból adókedvezményt biztosítana, amely a látvány-csapatsport - a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong - országos sportági szakszövetsége, a tagjaként működő sportszervezet vagy a látvány-csapatsport fejlesztéséért létrejött közhasznú alapítvány részére az adóévben nyújtott támogatáshoz kapcsolódna. E támogatást a kedvezményezett szervezet kizárólag a látvány-csapatsport személyi feltételeinek megteremtése, javítása vagy az utánpótlás-nevelési feladatok ellátása érdekében, illetve tárgyi eszköz beruházásra, például ingatlanfejlesztésre használhatná fel.

Hasonlóan az eredetileg benyújtott javaslathoz a kormánypártiak az új verzióban is kezdeményezik, hogy a látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek vagyonátruházási illeték megfizetése nélkül szerezhessék meg sporttelepek tulajdonjogát, feltéve, hogy a sporttelepet 15 évig nem idegenítik el, és sport céljára használják vagy hasznosítják. Emellett az építésügyi szabályok és a településrendezési terv alapján sporttelep létrehozására alkalmas, beépítetlen földterületek látvány-csapatsportokban működő sportszövetségek és sportszervezetek általi, sporttelep létesítése céljából való megszerzését is mentesítenék a vagyonátruházási illeték megfizetése alól.

Az indítvány szerint sporttelepnek minősül a sportpálya, az uszoda, a stadion, a sportcsarnok, a jégpálya és a jégcsarnok is.

A jogszabályjavaslatban ismét szerepel, hogy a meghatározott képesítéssel, szakképzettséggel rendelkező edzők, más sportszakemberek és a hivatásos sportolók e tevékenységének ellenértékeként megszerzett bevételre kiterjesztenék az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás hatályát.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló, valamint az illetékekről szóló törvény módosítása az Európai Bizottság jóváhagyó határozata meghozatalának napját követő 15. napon lépne hatályba.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. egydiák 2010. július 08. 00:56
  „Nem szeretem a tesit... Szerintem úszni kéne... És mindenkinnek tudni kéne úszni! Am nálunk kb az összes tesi elmaradt helyette korepetálás van. Mondhatom örülök a tanárnőmnek, mert nemcsak mindent részletesen elmagyaráz, hanem kedves, megértő
  Visszatérve a tesire könnyebben eltörhetjük valaminket. Inkább tesn ki kéne menni valahova. De én azt is jó ötletnek gondolom, amit hollandiában csinálnak, kertészkednek és jódolog.
  Mankapunka. (bocs ha baj h tegezlek) te se beszélsz olyan szépen kezdjük itt, 2 engem pl nem lehet leszotatni csúnya beszédről de suliban nem használom+interneten se. És az illemre nem fognak külön órát tartani, mert aki nem akarja leszokni az nem akarja egyépként 10 éves vagyok. nincs semmi bajom a tanulással és felvettek a gisgimibe!!!”
 • 41. georgbob 2010. július 04. 17:07
  „Lobbo 71...Amennyiben nem használtatok medicinlabdát kosárlabdaedzésnél (bár szavaidat értelmezve edzés nem volt) úgy az a gyanum, közületek senki sem lett profi kosárlabdázó. Szóval, ha eleve elvetjük a testnevelésóra fontosságát vagy elbagatelizáljuk, akkor milyen eséllyel lesz egy gyerekből profi sportoló??? És most ne azt mondja valaki, hogy akkor fakultációs osztályba kell járnia, mert az nincs mindenhol. Ezen godolkodjatok el. Amerikában a sporteredmények legalább annyit nyomnak a latban egy főiskolai felvételnél, mint a szellemi tárgyak.”
 • 40. pancser 2010. július 04. 14:17
  „"Szabra" igazad van. A nagy szellemet néha éppenséggel taszítja a mozgás, Churchill mindig is utálta. De mindennap megivott egy liter wiskyt mégis nagy ember volt, aki sokáig élt.”
 • 39. Lobbo71 2010. július 03. 21:25
  „Mi kosaraztunk meg fociztunk tesiórákon. Ezerszer értelmesebb, mint a medicinlabda.”
 • 38. Primax 2010. július 03. 19:44
  „Egy :
  Ebben - bizony - igazuk van a narancsosoknak.
  A kérdés csak az, hogy mely tantárgy(ak) rovására emelik majd meg a tesi óraszámát ?
  Kettő :
  Valóban - "igazi" - testnevelést kellene kapniuk. Az nem tesi óra, amikor a tanár bedobja közéjük a lasztit, aztán szépen elüldögél a tanáriban óra végéig. Valószínűleg nem ez a jellemző, de mindahányan tudjuk, hogy - bizony - elő-előfordul.
  Három :
  Mi még valóban testnevelésben részesültünk : sok futás, köredzések, vasbotozás, medicinlabda, szertorna, stb...Morogtunk is eleget, de - utólag belátom - nagyon hasznos volt.
  Foci, kosár, stb... csak "ünnepnapokon" volt.”
 • 37. Mankapunka 2010. július 03. 15:48
  „Szerintem meg akkor legyen egy olyan nap,mikor a gyerekeket olvasni tanítják,meg helyesen írni,ezt mind felső tagozatban,meg megtanítani nekik,hogy illik köszönni az idősebbeknek a lépcsőházban,ha már a szülei basznak rá nagy ívben.

  Néha a szülein sem lepődök meg,mert az is egy gyökér,sunyi,nyomorult,és még nagy hitvallásos is.”
 • 36. georgbob 2010. július 03. 15:28
  „tricse...nincs igazad. A testnevelésóra nem a labda kergetéséből áll, hanem szélesebb látókör és ismeret megismertetését és ha már ez a neve, nem az hogy kidobósozdi, akkor ez a rendje. Amúgy minden egyéb más tagozatos osztály is ugyanezeket tanulta, csak mi emelt óraszámban. Vagy azt gondolod, hogy aki esetleg magyar-német vagy egyéb más tagozatos, az már béna is?”
 • 35. gulyas 2010. július 03. 14:58
  „A mindennapos testnevelést már próbálták bevezetni még a Meggyesi-érában, de nem sikerült, mert a többi tanórából kellett elvenni óraszámokat. Ha jól olvasom a javaslatot, akkor most sem változtatnának az évfolyamonkénti heti összes óraszámon ( ebben minden tantárgy óraszáma benne van; amely alsóban pl.: 20-22,5 óra, felsőben is 22,5-25 óra) . Így hová fog beleférni az a plusz testnevelés óra. Megint leépítik a rajzot, az éneket? Bár ezekből nincs már mit elvenni, mert van olyan iskola, ahol két hetente van 1/azaz EGY nyomorult rajzóra. Vannak hangzatos szlogenek, csak háttér nincs meg hozzá és ez a baj!!
  Azzal viszont teljesen egyetértek, hogy alsóban is tesi szakos tanítson, mert nincsen gusztustalanabb látvány, mint amikor a tanító néni magassarkú cipőben visítva ordítja a gyereknek hogyan kell bukfencezni. Talán ha negmutatná , még a gyerek is tudná!? Nem beszélve arról, hogy a cipője sarka nem tenné idő előtt tönkre a tornaterem padlóját!”
 • 34. Szabra 2010. július 03. 14:15
  „Nem kell tornaóra az iskolába, mert az olyan híres emberek, mint Woody Allen, Tilla. Lagzi Lajcsi, Gáspár Győzike, Cohen testvérek, Pa-dö-dö-s lányok, stb., sem jártak tornaórára, mégis világhírességek lettek......”
 • 33. pirosász 2010. július 03. 14:14
  „Egy elsős gyereknek mindenképpen kell a napi egy tanóra, azaz 45 perc mozgás, hiszen az oviban nem szoktatják hozzá őket ahhoz, hogy háromnegyed órán keresztül nyugodtan üljön a seggén.Sok gyerek nem is bírja! A tanár néninek is könnyebb a figyelmet, fegyelmet fenntartani, ha a rengeteg felgyülemlett energiából kiad a gyerek egy kicsit. Ha megszokja a gyerek, hogy minden nap van mozgás, szerintem nem jelent neki problémát 7., 8.--ban sem. Persze, tudom, hogy egy tininek az iskolában semmi sem jó, mert a koránál fogva mindenen utálkozik, minden felnőtt hülye! Majd átesnek ezen is!
  Az meg persze más kérdés, hogy a tesi órán mit csinálnak, hogy áll hozzá a tanár. Szerintem nem felmérőzni kellene, hanem a lehető legtöbb sporttal megismertetni a gyereket, mert nem biztos, hogy minden gyereket csak a foci érdekel. Kóstoljon bele mindenbe egy kicsit, és ha valamelyik érdekli, vagy véletlenül tehetséges is benne, akkor irányítsák át egy szakosztályba, és engedjék kibontakozni!Legyen az iskola ugródeszka!”
 • 32. IV.Béla 2010. július 03. 13:46
  „De Boborjánt félretéve, tegnap egy általános iskolás csoport volt a buszon, amivel jöttem, éppen egy Balaton körüli bringatúráról mentek haza Győrbe. Ránézésre tényleg nagy fogyasztóknak néztek ki, hiszen volt rajtuk póló, nadrág, sőt, még cipő is! Ráadásul a lányok is kopaszok voltak, akik úgy kommunikáltak a tesitanárukkal, hogy mondták, hogy "bak", mire a tanár, hogy "ker". Alig akartam hinni a szememnek, meg a fülemnek!”
 • 31. IV.Béla 2010. július 03. 13:41
  „Pedig de. Én mondtam.. :)”
 • 30. Mankapunka 2010. július 03. 13:05
  „Béla

  Ilyenről beszélgetnek az emberek a buszon????

  Én még nem hallottam ilyet.”
 • 29. IV.Béla 2010. július 03. 11:58
  „26. Révfalusi-szúnyog!

  És csodálkozunk, hogy úgy néznek ki a mai gyerekek, mint ahogy? Pont az ilyen hozzáállás miatt.
  Van egy mondás, tegnap hallottam a buszon: "Ép testben ép lélek". Most nem a széttornáztatásról van szó, hanem hogy a sport szeretetére, az egészséges életmód követésére neveljék a gyerekeket. Mert ugye te sem gondolod azt, hogy ha a gyerek bentvan mondjuk 7 órát az iskolában, akkor ne akarna tanulás helyett mozogni egy órát. És ha közben úgy teszik, hogy beléjük nevelik, hogy milyen élettani hatásai vannak, hogy mit lehet ezzel elérni, akkor én semmi kivetnivalót nem látok ebben.

  Látom nálad a sport egyenlő a konditeremmel - ehhez fogadd őszinte gratulációmat. De tudod az is az, hogy mondjuk a családdal elmegy a kissrác körbetekerni a Balatont egy hét alatt, vagy megmássza a Kőris-hegyet. És közben nem bámulja a telefont és nem "vazzé" -zik. :) Ja, saját tapasztalat: régen én is idegenkedtem a konditermektől. Volt pár műtétem, így meg kellett néznem párat, hogy felerősítsem magam, és csodák csodájára, sehol sem néztek ki maguk közül, sőt még rám sem akarták tukmálni a fehérjéket, meg a kreatint. Milyen érdekes.

  Másik példa: ahol dolgozom, elég komoly, felelősségteljes munka folyik. A cég biztosít edzéslehetőséget többek között konditermekben is. És képzeld, azt látom, hogy ezek az emberek másnap nem fehérjeturmixokat isznak, és csak magukkal beszélnek, hanem ugyanúgy végzik a munkájukat, mintha nem is mentek volna előző nap kondiba.

  Kíváncsian várom válaszodat. Félek, hogy nem lesz.”
 • 28. Csetneky 2010. július 03. 11:36
  „Nagyon helyes. Már ideje volt tenni valamit, hiszen ott tartunk, hogy szegény gyerekek a 200 méterre lévő iskolába sem tudnak gyalog elmenni.”
 • 27. tricse 2010. július 03. 10:32
  „georgbob Te sporttagozatos voltál,minimum,hogy futtattak,szertornáztattak stb. Erről szól a tagozat! De mi nem erről beszélünk hanem a földi halandókról:)”
 • 26. Révfalusi-szúnyog 2010. július 03. 08:58
  „Nagy marhaság, az iskola a tanulásra való, a szellemi és -jó esetben- lelki töltekezés színhelye. Aki ugrabugrálással akarja tölteni az időt és agyatlan hülye sportolót akar a gyerekéből, az fingassa különórában.
  Sajno két sportbuzi vezeti ma Magyarországot, ami igen nagy baj. A gyereknek iskolába kell járnia és nem edzésre. Sokkal nagyobb szükség volna a műveltség tágítására, mert ezen a téren elképesztő hiányosságokkal bír a felnövekvő nemzedék. Nem ismerik pl.a történelemet. nem ismerik a stílusokat, a művészeteket. Ezek nélkül nem válhat senki gondolkodó emberré. Persze tudom én, az a cél, hogy fogyasztókat termeljen a mai világ, aki zabálja a sok előregyártott félkész élelmiszernek eladott mérget, és hülye súlyokat taszigál, meg egyhelyben álló biciklit teker izzadságszagú termekben, s mindehhez előtte megvásárolja a méregdrága márkás kacatot a Decatlonban. A végeredmény egy nagy, kopasz, mesterségesen felpusszasztott álizomzattal rendelkező, étterembe trikóba beülő, telefonja kijelzőjét bambán bámuló suttyó, akinek mionden második szava a vazze vagy a bakker, melyek megfelelőjét a magyaron kívül egyetlen más nyelven sem ismeri. A lányoknál is megvannak az archetípusok, de én alapból minden csinos nőt kedvelek, akkor is, ha ízléstelen miniben billeg és száz méterre előre kifújja a rágót, s 15 cm-es lila műkörmeivel célozgatja mobilján az egyre miniatürizáltabb gombokat. Régi tapasztalat, hogy minél butusabb egy nő, annál jobb az ágyban. Így ez még elviselhető valamennyire.”
 • 25. Spitfire 2010. július 03. 08:21
  „teljesen egyetértek a kezdeményezéssel, tessék sportolni és ehhez szoktatni a fiatalokat!”
 • 24. IV.Béla 2010. július 03. 00:34
  „Mellesleg nem az általános iskolában kell kezdeni a gyerekek sporthoz való szoktatását. Ha már egészen pici korban foglalkoznának a szülők a kicsikkel, akkor eleve úgy mennének iskolába, hogy szeretnek mozogni, és a heti öt meg sem kottyanna.
  Nekem általános iskolában szintén heti öt volt, plusz hetedik-nyolcadikban heti négy edzés, hétvégenként meccsek, kupák. És mellette iszonyúan szenvedtünk az edzéseken, tesiken! De hát mi bírtuk. Meg így kora-felnőtt fejjel fogjuk fel, hogy mennyire megérte! A mai korosztály (sarkított vélemény jön) már inkább megveri a tanárt, jobb esetben csak elküldi a halálba.”
 • 23. pancser 2010. július 02. 22:28
  „Nem mondok nevet, óvári tanár volt az illető testnevelés szakos. A kevésbé ügyes gyerekeket "tarhonyának" nevezte, olyan megjegyzéseket is tett az egyébként kiválóan tanuló gyerekekere, ha ezek itt nem lennének egészen jó osztály lennénk. Szóval a testnevelés a megalázás helye akkor utálni fogják, legfeljebb annak örülnek, hogy erre az órára nem kell tanulni!”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi a dolga egy miniszternek vagy államtitkárnak?

Terjedelmes kormányrendelet rögzíti az Orbán-kabinet egyes minisztereinek, valamint a… Tovább olvasom