Kisalföld logö

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 12°C | 24°C Még több cikk.

Mozgalommá szélesedhet a hastáncőrület

Akárcsak korábban a fővárosban, az utóbbi egy évben megyénkben is szinte mozgalommá szélesedett a háremhangulat. A hastánc híveinek tábora pedig egyre csak nő.

A jelenség okát az érintettek és a kívülállók másképp magyarázzák.
Az elmúlt egy évben több mint száz megyénkbeli – főként a megyeszékhelyen, annak környékén és Mosonmagyaróváron élő – hölgy sajátította el a keleti mozgásszertartás alaplépéseit olyan oktatóktól, akik azt az önbizalom-építés finom ívű művészetének tartják.
A hastáncmozgalom már-már a magyar hagyományokat ápoló néptáncosokéhoz hasonlítható, hiszen a bemutatók, a csoportok, a szakkörök, a tanfolyamok gomba módra szaporodnak.

A hastánc a legősibb női tánc, gyökerei az ókori termékenységi szertartásokhoz vezetnek vissza. Legfőbb jellemzője, hogy az európai, lépéseken alapuló táncokkal ellentétben a belső izmok mozgatásából áll. A hangsúlyt a csípőtájékra helyezi, azonban az érzelmeket tipikus fej-, váll-, mell- és lágy karmozdulatokkal meséli el. A lényeg a szavakba nehezen önthető improvizatív líraiság, melyet könnyű átérezniük a nőknek, mert mindegyikükben ott lapul.

Mindennek ellenére felvetődik a kérdés: a magyar lányok, asszonyok miért nem a magyar ritmusokra ropják? Talán az üzleti világban határozottságukkal tekintélyt szerzett hölgyek akarják a keleti mozgásgyakorlattal férfias vonásaikat kompenzálni. Ám dr. Rechnitzer János e jelenség magyarázatába nem keverne bele semmiféle ideológiát. A Magyar Tudományos Akadémia intézetigazgatójának véleménye alapján korunk a hóbortok időszaka. Szerinte globalizálódó világunkban egyre újabb divathullámokat lovagolunk meg, idegen szokásokat is könnyen átveszünk. Így a hastánc is tiszavirág-életű trendnek bizonyulhat vidékünkön, és bár az intézetigazgató szerint a magyar tánc érzésvilága közelebb áll a helybeliekhez, a hastánc sem árthat a hölgyeknek, hiszen alak- és mozgásformáló, a szervezetre gyakorolt jótékony hatása bizonyított.

Bemutató szeptember 21-én


A budapesti Nyíri Tünde, alias Dzsinna elsőként kezdte el a hastánc oktatását és népszerűsítését megyénkben mintegy egy éve. Jelenleg Győrött, a Szabolcska utcai tánc tagozatos iskolában tart foglalkozásokat, a hajdani eredményes versenytáncos győri táncoktató, Kissné Pusztai Gabriella pedig Fatime művésznéven a győri Kovács Margit Általános Művelődési Központban. Gicziné Tímár Ágnes, művésznevén Asien a Petőfi Sándor Művelődési Központban vezet tanfolyamot. P egyébként korábban néptáncolt, dzsesszbalettezett és megszervezte azt a 2 órás hastáncshow-t is, melynek keretében szeptember 21-én délután hét órától Győrött, a Richter Teremben budapesti és győri előadók, csoportok, versenygyőztesek lépnek fel.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balogh kontra Mécs

A Balogh László vezette, a miniszterelnök szigorúan titkos tiszti tevékenységét vizsgáló parlamenti… Tovább olvasom