Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Mózes Jánosné Marika

Dr. Mózes Jánosné Marika néni szerint az elsősök számára az a fontos, hogy olyan környezetbe kerüljenek, ahol jól érzik magukat.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Mózes Jánosné Marika
Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola, Sopron

Dr. Mózes Jánosné Marika néni, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola tanítója szerint az elsősök számára alapvetően fontos, hogy olyan környezetbe kerüljenek, ahol jól érzik magukat, ahova szívesen járnak.

A főiskola elvégzése után azonnal a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskolában kezdett el tanítani dr. Mózes Jánosné. Immáron huszonöt éve annak, hogy először belépett az első osztályos kisdiákokhoz. Többször felmerült benne, hogy talán nemcsak két évig, hanem elsőtől negyedik osztályig kellene tanítania a gyerekeket. Így a gyakorlatban is tapasztalhatná, mennyit fejlődnek, milyen szintre jutnak el az alsó tagozat 4 éve alatt. Ám végül mégiscsak az úgynevezett kisfelmenős rendszer mellett döntött.

– Elsősöket tanítani számomra azért is fontos, mert az első lépéseket nálam, nálunk teszik meg. Egyik fő feladatomnak tartom, hogy az iskolába kerülő kis elsősökkel megszerettessem iskolánkat. Olyan nyugodt, derűs légkört igyekszem biztosítani számukra, amelyben biztonságban érezhetik magukat, őszintén elmondhatják gondjaikat, problémáikat. Nagyon fontos, hogy érezzék: a tanító nénijük szereti, megérti őket, megbízik bennük, s ők is bátran megbízhatnak a tanító nénijükben. Figyeljenek oda osztálytársaikra is, segítsék, tartsák tiszteletben, szeressék egymást. S ha a gyermekekben kialakul a biztonságérzet és a bizalom, könnyebbé válik a közös munka, lelkesebben fognak tanulni.

Marika néni szerint a jó tanító pótmama, barát és játszótárs is egyben. A tanárnőt már most foglalkoztatja a júniusi elválás, ugyanis szeptembertől új osztályt kap. Éppen ezért szerdánként már fogadja a leendő elsősöket. Két év után az elválás mindig nehéz, a gyerekek nagyon a szívéhez nőnek. Egy gondolatig visszatérve az új elsősökre: jóleső és megható érzés, amikor a régi tanítványok, a harmadikosok önszántukból besegítenek az új elsősök körüli munkába: táblát törölnek, ha kell, felhozzák a tízórait, eligazítják az elsősöket az iskolai falak, tantermek számukra még ismeretlen labirintusában.

Különösen jó érzés az egykori tanítványokat szülőként viszontlátni, mikor ők is a Hunyadi-iskolába íratják be a gyermekeiket. Tudják jól, a kis csöppségek jó helyre, értő kezek felügyelete alá kerülnek.
Mózes Jánosné, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola tanítója: – Az első év sikerei, illetve sikertelenségei hosszú időre befolyásolhatják a gyerekek iskolához, tanuláshoz való viszonyát. Éppen ezért fontos, hogy a tanulás során a gyerekek minél több sikerélményhez jussanak, hiszen ez motiválja őket a nehézségek leküzdésére, a további erőfeszítésekre. Azt szeretném elérni, hogy ne érezzék kényszernek a tanulást, hanem örömüket leljék benne.

Vélemények:

Schweitzer Viktória: – Marika néni mindig kedves velünk, és azért is jól érzem magam, mert az óvodástársaim közül többen is ebbe az osztályba járnak.

Kiss Boglárka: – Sok érdekeset tanulunk az órákon, és mindezt Marika néni alaposan el is magyarázza.

Ankhelyi Lilla: – Ismertem már korábban a Hunyadi-iskolát, hiszen testvérem is ide jár.

Ajánló:
Takács Sándor, a soproni Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola második osztályos tanulója: – Marika néni kedves velünk, érezzük, hogy szeret bennünket. Szeretem az óráit, főleg az olvasást és a nyelvtant. A tanító néni általában nem szigorú, csak akkor, ha rosszalkodunk. Persze nem könnyű a feladata, hiszen huszonhatan járunk a második osztályba.

Igazgató:
Rajnai Károly, a Hunyadi János Evangélikus Általános Iskola igazgatója: – Dr. Mózes Jánosné 25 éve dolgozik iskolánkban. Továbbra is alázattal és csodálattal nézem a munkáját. Vallom, az iskolaválasztás előtt nem az iskolát, hanem a leendő tanárnő személyét kell megnézni. A tanórákat valóban az iskola falai között töltik el, de az érzelmi hátteret és a biztonságot a tanító nénijük adja. S ezt Marika néni messzemenően túlteljesíti.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vörös Gabriella: Aranykoporsó

Vörös Gabriella múzeumigazgató Móra Ferenc Aranykoporsó című regényéről beszél. Tovább olvasom