Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Mozaikkockák a ZS.A.T-ról

Kétszeri teltházas vetítés után egy harmadik pótelőadást is beiktat január 16-ára az Örökmozgó mozi a műsorprogramjába, hiszen a Yale Storm L’Chaim Comrade Stalin című filmje iránti érdeklődés minden várakozást felülmúlt.
A budapesti Örökmozgó művész moziba járó törzsközönség igazi gourmand, nem beszélve arról, hogy ravasz és okos is, ha külföldi kortárs filmekről van szó. Nem tudom, honnan szerzik az információkat, de a rossz filmekre tényleg nem váltanak jegyet (honnan tudják, hogy unalmas lesz, ha még soha nem vetítették itthon???), a jobb filmek másodszori vetítésén pedig még a pótszéket is vállalják, csakhogy el ne szalasszák az előadást. A januári orosz filmhónap második hétvégi előadásain nehezen lehetett volna akár egy gombostűt is elejteni a nézőtéren.

Yale Storm filmje ugyan nem izgalmas dokumentum, de érdekes, és ugyan amerikai produkció, de témáját tekintve teljes mértékben orosz. A 20. század első felében a világon legnagyobb zsidó népesség az orosz birodalom területén élt. Sztálinnak rengeteg fejtörést okozott, hogy mihez kezdjen a “zsidó kérdéssel". 1928-ban (20 évvel Izrael megszületése előtt) megkezdte annak a kis mini “államnak" a létrehozását, amely aztán a Zsidó Autonóm Terület (ZS.A.T.) nevet kapta. Hatalmas propaganda-hadjárattal népszerűsítette a tervet, így sok zsidó család nemcsak Oroszországból, hanem az Egyesült Államokból, Argentínából, Palesztinából, Lengyelországból is vállalta az ismeretlenbe való utat, azt gondolván, hogy a Kánaánba érkezik meg. Azonban a Szibéria keleti határánál fekvő terület minden volt, csak nem a Paradicsom: a mocsaras-lápos területen a családoknak maguknak kellett felhúzniuk egyszerű faházaikat, és berendezkedniük az új életre. Az újrakezdésről, a hagyományoktól való elszakadástól, és azokhoz való visszatalálásról szól a film, átölelve a huszadik század történetének második felét.

Storm a film kedvéért nem kevesebbre vállalkozott, mint felült a Transz-Szibéria expresszre tolmácsával és mindenesével, Szláva Andrejeviccsel (volt KGB ügynökkel), és a hét napos vonatúton próbált meg utánajárni a ZS.A.T. történetének. Úticélja Biro-Bidzsan (szó szerinti fordítása: zsidóföld), a ZS.A.T. fővárosa volt, ahol az ott élő negyedmillió emberből ma már csak 6000 vallja magát zsidónak. Színes kis mozaikkockából építkezik a film, a tucatnyi riportalany visszaemlékezései mellett archív bejátszások és fényképek mesélnek a ZS.A.T-ról. Sajnos a mozaikkockák sokszor ismétlődnek, egy nagy teljes kép helyett ugyanazokat a kis motívumokat látjuk viszont. Hiába kapunk informatív ízelítőt a témából, Storm nem csillapítja kíváncsiságunkat… De azért mindenképpen érdemes megnézni a filmet.

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 34. Magyar Filmszemle kínálata

Jancsó Miklós és Makk Károly alkotásaival, valamint az életműdíjak átadásával kezdődik a január… Tovább olvasom