Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Mostantól számolniuk kell a tervezőknek

Egy új rendelet alapján az építtetők csak az energiapasszus birtokában kaphatják meg az építési engedélyt.
Hétfőn lépett életbe az a rendelet, amelynek értelmében az építtetők csak az úgynevezett energiapasszus birtokában kaphatnak építési engedélyt. A jogszabály azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyek engedélyeztetése szeptember után indul, így aki most kezdi el megterveztetni a házát, annak már gondolnia kell a „zöldkártyára". A dokumentum az épület használatából adódó energiatermelődést és -veszteséget tartalmazza, s használatával az ingatlanok – kis túlzással – ugyanolyan besorolást kapnak, mint például a gazdaságosságuk alapján rangsorolt hűtőszekrények.

Székely Győzőtől, a győri önkormányzat építéshatósági irodájának vezetőjétől megtudtuk: a házaknak eddig is meg kellett felelniük a hőtechnikai szabványnak, az új rendelet azonban jóval szigorúbb feltételeket támaszt, számos olyan körülményt vizsgálva, amely eddig lényegtelen volt az engedélyeztetés szempontjából. Ilyen például a beépített klímaberendezések fogyasztása és hőtermelése, a világítási rendszerek működésével járó energiamozgás, de még azt is figyelembe kell venni, hogy hányan élnek a lakásban, vagy hogy az egyes helyiségeket milyen rendszerességgel használják a családtagok.
Bár az energiapasszus bevezetését „szentesítő" jogszabály már megjelent a Magyar Közlönyben, azt még nem tudni, ki és milyen feltételekkel végezheti el a kiadásához szükséges számításokat.

Kiss Árpád győri építészmérnök már hónapokkal korábban jelentkezett az ehhez szükséges speciális képzésre, a hatósági auditorok mellett ugyanis építész-, gépész- és villamosmérnökök is jogosultak lesznek rá. Egyelőre azonban csak rendelet létezik, tanfolyam nem, annak ellenére, hogy az eredeti tervek szerint már januárban bevezették volna az uniós szabványt. Egy biztos: a zöldkártya kiváltása pluszköltséget jelent majd az építkezőknek, így elképzelhető, hogy akik már tervbe vették az otthonteremtést, korábban belevágnak, hogy még az ősz előtt beadhassák az engedélyezési kérelmet az önkormányzathoz. Székely Győző szerint ez egyáltalán nem lenne egyedi eset, a nagyobb jogszabályváltozások, például a rendezési terv módosítása előtt mindig megugrik az irodába érkező kérelmek száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ausztrálok kitűnő formában

Az ausztrál válogatott a VB előtti felkészülési meccsek sorában döntetlent játszott a hollandok… Tovább olvasom