Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Most megint csökken a távhő áfája

Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa.

Az MSZP-frakció megállapodott a kormánnyal, hogy január elsejétől 18 százalékról öt százalékra csökken a távhő általános forgalmi adókulcsa - jelentette be hétfőn Budapesten Bajnai Gordon miniszterelnök és Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, aki közölte azt is: különadó bevezetését javasolják az állami és az önkormányzati cégeknél a kétmillió forint feletti fizetésekre.

A kormányfő az MTI kérdésére elmondta: az áfacsökkentés 17-18 milliárd forintot jelent, és annak forrását a tartalékokból biztosítják. Közölte, hogy támogatják a szocialista frakció azon javaslatát is, hogy a megújuló energiaforrásokon alapuló hőszolgáltatás is az ötszázalékos áfakulcsba tartozzon.

Nem tárgyal az Országgyűlés hétfőn a távhő áfájának öt százalékra csökkentését kezdeményező fideszes indítványról - közölte Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón, a Parlamentben.

Közölte: a házbizottság rendkívüli ülésén az MSZP és az SZDSZ nem támogatta azt a fideszes indítványt, hogy házszabálytól eltéréssel már hétfőn tárgyaljon az Országgyűlés a távhőáfa-csökkentésről.
Bajnai Gordon közölte: a távhőáfa csökkentése 650 ezer családot, mintegy kétmillió embert érint. Utalt arra, júniusban arra tettek ígéretet, hogy ha a költségvetés számai tarthatóak, akkor csökken a távhőáfa.
A miniszterelnök a 2010-es büdzsével összefüggésben úgy vélte, nem sérülhetnek a kéttannyelvű, illetve a művészeti oktatás területén kitűzött célok. Hozzátette: az Út a munkához program tovább bővül, jövőre több forrás lesz arra.

A gyermekétkeztetés, az egészségügy, az egyházi finanszírozás, a fogyatékos szervezetek támogatása területén született megállapodásokkal, valamint a távhőáfa csökkentésével a kormány "elment a falig, nincs hova hátrálni", a jövő évi költségvetésen ennyi tartalék volt, ennyit bír ki - hangsúlyozta a miniszterelnök.
A politikus hangsúlyozta: nagyon sok tennivaló van még hátra, például a közösségi közlekedés területén is addig, hogy ezt a költségvetést 3,8 százalékos hiánnyal fogadja el az Országgyűlés.

"Ez a hiánycél, ennek a betartása jelenti azt, hogy Magyarországon kilábalás lesz, talpraállás lesz, hogy Magyarországon 2011-től érdemi növekedés lesz" - fogalmazott Bajnai Gordon, aki szerint a büdzsét el fogja fogadni a parlament.

Mesterházy Attila bejelentette: a nap folyamán azért kezdenek egyeztetést a Pénzügyminisztériummal, hogy a bérplafonon túl hogyan lehetne rendezni a kétmillió forint feletti fizetéseket az állami és az önkormányzati cégeknél.

A frakcióvezető közölte: azt javasolják, hogy Szlovéniához hasonlóan a kétmillió forint feletti fizetések e feletti részét sújtsa egy különadó. Hozzátette: Szlovéniában ennek az adónak a mértéke 90 százalék, az MSZP azt javasolja, hogy Magyarországon ez 100 százalékos adókulcs legyen.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva azt mondta, nem támogatják a Fidesz azon javaslatát, hogy még hétfőn döntsön a parlament a távhő áfájának csökkentéséről.

"A Fidesz ezért az ügyért nem sokat tett az elmúlt időszakban, pusztán politikai botrányt kavart ebben a kérdéskörben" - vélekedett.
Hozzátette: az MSZP-nek van egy önálló javaslata, amely több is, mint amit a Fidesz kér, hiszen a megújuló energiaforráson alapuló hőszolgáltatás kedvezményes áfakulcsa nem szerepel az ellenzéki párt javaslatában.

Mesterházy Attila kitért arra: egyeztetést kezdeményeztek a civil szervezetekkel a párt- és a kampányfinanszírozásról, illetve a korrupció visszaszorításáról. Elmondta, a múlt héten számos javaslatot kaptak a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Transparency International nevű szervezetektől, és azt kérték a szervezetektől, hogy jöjjenek el a frakcióhoz a héten, és beszéljék meg a javaslatokat.

Olvasóink írták

 • 15. jánosi 2009. október 16. 22:45
  „Janika távhő is lehet műanyagból ?, ha markotai templom esőcsatornáját és minden templomi
  kegytárgyat megoldod, akkor ezt is ! Zseni ........
  ( tudod a zseni és hülye között csak minimális különbség van, ezért nem értenek meg ! )
  a kíváncsiság megesz, meg kell tudnom miért repül a bálna ? 13. István segítség !”
 • 14. 13.István 2009. október 15. 10:43
  „janika ! Repül a BÁLNA !!!”
 • 13. RickCartman 2009. október 12. 20:34
  „a fityisz szájalása helyett cselekvés végre,na erre varrjatok gombot,károgók!Akinek nem tetszik, fizessen csak magasabb áfát továbbra is, ezzel mutatva ki hűségét a Vezér iránt:-)”
 • 12. janika 2009. október 12. 18:42
  „Fejlesztésdömping az apátságban (bocs: melegért)”
 • 11. janika 2009. október 12. 18:40
  „Majd a kispisták imátkoznak a Teremtőhöz egy kis melgeért!Annak van eredénye! (lásd Pannonhalmát)”
 • 10. 13.István 2009. október 12. 15:15
  „Nesze semmi fogd meg jól !!”
 • 9. Túrabakancs 2009. október 12. 15:12
  „kolombela!
  Ugye nem hiszed el hogy a panelosoknak csökkenni fog a fűtése? Úgy fognak majd a fűtéssel
  trükközni az illetékesek, hogy a hőérték alapján indokoltnak fogják tartani az esetleges magas
  fűtési költséget. Jönnek az időjárással kapcsolatos anomáliás dumák, aztán mehetünk a
  showhivatalba reklamálni. A Győrhőnél összességében éves szintben kalkulálnak a bevétel illetően,
  emiatt lesznek hónapok amikor alacsonyabbnak tűnnek a számlák, a következő hónapban pedig
  behozzák a lemaradást. Tehát éves szinten ha valaki majd összeszámolja a csekkek fizetett
  összegét azt tapasztalja, nem változott it semmi, sőt nagyobb lesz a költség.”
 • 8. kolombela 2009. október 12. 14:55
  „Euz semmi más mint választási kampány fogás. A Kövér által elnevezett"panelprolikat" akarják megnyerni, hogy rájuk szavazzanak. A lakosság nagy része pedig nem távfűtésben részesűl, ők levannak sajnálva.
  Hiába , a pozitív diszkrimináció országában élünk, és amíg ezke vannak hatalmon a fidesz-kdnp egyetértésével, addig nem véltozik semmi!”
 • 7. Túrabakancs 2009. október 12. 14:50
  „Nekem erről a hírről a PomPom című mese jut az eszembe, hiszen ő volt úgy hogy ringatózott az ágon: egyszer le, egyszer fel... Az Áfák már csak ilyenek, néha nőnek, néha csökkennek, néha csökkenve
  emelkednek, néha megszűnnek, majd a következő pillanatban "létregyünnek", aztán... Na, megyek
  inkább mesét nézni, abban legalább van valami hihető is.
  fióka! A vidékiek fűtését maximum az Aigner Szili bá´ támogathatja a pozitív előrejelzéseivel. :)
  Esetleg be lehet fűteni ideiglenesen levedlett kutya ill. macskaszőrrel is, nagyon jó a hőértéke, meg
  aztán hamar lángra kap! Esetleg ajánlanám az ATV hírműsorát, attól garantáltan melegede lesz minden-
  kinek. Az idegbaj nagyon jó fázás ellen!”
 • 6. pancser 2009. október 12. 14:44
  „Közelednek a választások, az érintettek pedig sokan vannak. A többiek meg....... Ez a demokrácia rákos daganata, mit adnak, de betenni a közösbe azt nem. Akihez nem jutott el a távfűtés azzal mi lesz? Sejtem semmi.”
 • 5. Patriot 2009. október 12. 14:43
  „Közeleg a választás,a szemfényvesztő és hazug szoci banda dobálja a nyalókát. Így volt ez 2006-ban is az "adókedvezmények kormánya" hangzatos hazugsággal,és látjuk az eredményét.
  Kezdődik a panelosokkal, aztán egy kis gumicsont a nyugdíjasoknak és a közalkalmazottaknak,száraztészta és gulyásdzsembori a cigányoknak.

  Balatonöszödi hazudozók!”
 • 4. Truder 2009. október 12. 13:53
  „Ezek összevissza beszélnek..”
 • 3. fióka 2009. október 12. 13:36
  „Ez komoly?Hú ,de jó még végén az lessz,hogy a távhő fog nekünk fizetni:)
  megy ám a szemfényvesztés megint és a vidékiek fűtését ki támogatja?”
 • 2. Jandex 2009. október 12. 13:34
  „Miért van az,hogy ha egy Magyar "politikus" mond valamit vagy hahotázok vagy ölni tudnék?!/talán elegem lett abból,hogy h.lyének néznek,vagy az is vagyok???/”
 • 1. imre1964 2009. október 12. 12:35
  „Ezek már nem épeszüek.de sajnos mi isszuk a levét.
  Tolvaj banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Benzinkútnál is zsákmányolt a bükfürdői rabló

Egy csepeli takarékszövetkezetet és egy budapesti benzinkutat is kirabolt az a férfi, aki szeptember… Tovább olvasom