Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta -2°C | 6°C Még több cikk.

Most már biztos: július 4-én újraindulnak a vonatok

Július 4-étől öt vasúti szárnyvonalon visszaállítják a személyszállítást, később másik két vonalat is újra megnyitnak - jelentette be Fónagy János államtitkár a parlament hétfői ülésén. Elmondása szerint a MÁV az újraindítást jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül biztosítani tudja és nem kerül veszélybe a költségvetés.

Újra közlekednek majd személyszállító vonatok a Székesfehérvár-Komárom, Zirc-Veszprém, Karcag-Tiszafüred, Lajosmizse-Kecskemét, illetve a Pápa-Csorna közötti vasútvonalon - mondta az államtitkár Kovács Zoltán fideszes képviselő interpellációjára válaszolva.

Az árvízi károk elhárítási után helyreállítják Szilvásvárad és Putnok, valamint Abaújszántó és Hidasnémeti között a személyforgalmat.
Az államtitkár elmondása szerint a MÁV az újraindítás pályavasúti feltételeit és a szerelvények biztosítását jelentősebb anyagi ráfordítás nélkül biztosítani tudja és nem kerül veszélybe a költségvetés.

Fónagy János kifejtette, a visszaállításkor nem a régi menetrendet állítják vissza, hanem újat készítenek. Ennek elkészítésében az érintett önkormányzatokkal és szakmai szervezetekkel is együtt fognak működni.
A vasúti szárnyvonalakon a személyszállítás nem vállalati ügy, hanem olyan társadalompolitikailag fontos közszolgáltatás, amely alapvetően fontos az ország és a vidéken élő emberek számára is - mondta hozzátéve: a bezárás előtt túlértékelték a megtakarítási lehetőségeket, mivel alig hozott kiadáscsökkenést a személyszállítás szüneteltetése.

Fotó: papacsorna.hu - Kelemen Zsolt
Fotó: papacsorna.hu - Kelemen Zsolt


- Az induló menetrendet a tárca a hivatásforgalmi igényekhez (iskolába és munkába járáshoz) igazítja. Kezdetben jellemzően napi négy járatot használhatnak majd az utasok. Ez a szám a decemberi menetrendváltással, az addig lefolytatandó kistérségi egyeztetések nyomán változhat - tudatta a kisalfold.hu-val sajtóközleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya. - A MÁV Zrt. feladata, hogy az újraindítás pályavasúti feltételeit és a szükséges járműkapacitást jelentős ráfordítás nélkül, legkésőbb 2010. június 30-ig biztosítsa. A minisztérium számít az érintett önkormányzatok közreműködésére és szerepvállalására az állomásépületek és környezetük rendbetételében és karbantartásában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szárnyvonalak ügyét a korábbi kormányzati megközelítéssel szemben döntően nem hatékonysági kérdésként kezeli. A takarékossági törekvések nem írhatják felül a társadalmi igényeket. A kormánynak tekintettel kell lennie a vállalati gazdálkodásban figyelembe nem vehető körülményekre is. A vidék lakosságmegtartó képessége nem csökkenhet rövid távú szempontok miatt. Az államnak évente 300-350 milliárd forintjába kerülő közösségi közlekedésben a vasúti szárnyvonalak szüneteltetésétől remélt megtakarítás alig néhány milliárd forint - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

 • 17. IV.Béla 2010. június 22. 17:31
  „adalföld!
  Utána is számoltál, hogy ezt mind mennyi pénzből lehetne megoldani? Meg majd te adsz az embereknek fizetésemelést is, meg munkát, hogy igénybe is tudják venni ezeket?”
 • 16. nakassza 2010. június 22. 13:37
  „igen éppen ideje volt... még jó hogy a Kisúj-Kál-kápolnait nem piszkálták...”
 • 15. nyekkmacsek 2010. június 22. 10:38
  „..a képen a vonat áll !!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. miro132 2010. június 22. 09:43
  „a képen a vonat megy mert a tárcsa ott van a végén )”
 • 13. miracle 2010. június 22. 09:12
  „molyhos_tölgy
  áll.

  Egyébként a miniszter évet is mondott? Mégis hogyan gondolja, hogy a MÁV 9 nap alatt varázsceruzával rajzol vonatokat, hiányzó infrastruktúra feltételeket, mozdonyvezetőket és kalauzokat? A menetrendet is legalább 2 héttel előtte nyilvánosságra kellett volna hozni, ez is elmúlt már.”
 • 12. adalfold 2010. június 22. 08:55
  „no igen. sajnos rá kellene venni az embereket, hogy vasúton menjenek veszprémbe. a busz bár gyorsabb lesz mindig a két város közt, jobb minőségű szerelvényekkel, javított pályával elérhető az utasszám növelése.

  és persze értelmes menetrend kell... pl napi két-három vonat Veszprémbe és vissza szerintem reális egyelőre. Nyári időszakban lehetne a reggeli és a késő délutáni órákban 1-1 ill. 2-2 szerelvénnyel több.

  Ki kellene építeni elsősorban megyei pénzből valamiféle turista-fogadóközpontot vinyén ill. porva-cseszneken majd porván, a kőrishegyen is. Ezalatt értem: WC, telefon, boltok rendes nyitva tartással a túraszezonban. Szálláshelyek építhetők megyei pénzből vinye környékén.
  És persze kampány az egésznek. TV, szórólap, prospektusok....A turista lakhat a Bakonyban is ha Balatonon akar nyaralni stb.
  Az erdei túraútvonalakat ki kellene tisztítani és újrajelölni. Iskolai táboroztatás úgy mint az ,,átkosban".
  (mindig csak azon gondolkozom... mi is az átkos ...:S szerintem inkább az amit mostanában élünk)”
 • 11. IV.Béla 2010. június 22. 07:01
  „Hétvégén ismét vonattal mentem Győrből Veszprémbe. Mondanom sem kell, Zircen egy vasutason kívül nem szállt fel utas, pedig még tart a vizsgaidőszak..”
 • 10. molyhos_tölgy 2010. június 21. 23:38
  „a képen jön a vonat??? vagy megy a vonat????”
 • 9. Stweart 2010. június 21. 23:30
  „Ha leszállsz Kelenföldön nem kell BKVzni!”
 • 8. Norberto26 2010. június 21. 23:19
  „remélem hogy akkor idén nyáron már újra lesz
  Győr-Komárom-Székesfehérvár-Pécs vonat mert ez a mostani elég elkeserítő hogy GYőrből mennyek
  büdös-pestre (keletibe) onnan mennyek át a délibe és ott száljak a pécsi vonatra! K.O.”
 • 7. enzof 2010. június 21. 20:46
  „Ennek nagyon örülök!!
  Karcag-Tiszafüred a kedvenc vonalam!!!”
 • 6. hejho 2010. június 21. 20:39
  „4. hozzászólás Jandex 2010.06.21. 19:58
  nah de jó, alig várom :)”
 • 5. arrajáro 2010. június 21. 20:19
  „És utas is lesz ?”
 • 4. Jandex 2010. június 21. 19:58
  „3. hozzászólás hejho 2010.06.21. 19:13
  Egyedül utazók saját mozdonyt kapnak!:)))”
 • 3. hejho 2010. június 21. 19:13
  „és Győrből Pozsonyba közvetlen gyorsvonat??? legalább egy rövidke szerelvény lehetne...”
 • 2. dpista 2010. június 21. 18:51
  „Megette a fene ha 4 pár vonat lesz csak. Egyébként nem ennyi, de amit én hallottam is kevés.”
 • 1. valaki_a_messzeségből 2010. június 21. 18:36
  „és Rajkáról mikor lesz több vonat Győrbe????? Lehetetlen normális időben bejutni.... s visszajönni sem....
  szörnyű...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar - Az M6-osra terelik a 6-os út forgalmát

Ingyen használhatják az autósok az M6-os autópályát Tolna és Bátaszék között a 6-os út lezárásának… Tovább olvasom