Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Most kell az ötletekből terveket készíteni

Évi egy-másfél milliárd eurós fejlesztési támogatásra számíthat hazánk hét régiója a 2004 elejére várható uniós csatlakozás után. Múlt héten hazánknak újabb, a regionális politikára vonatkozó fejezetet sikerült lezárnia.

Figyelni kell az előkészítő munkákra!

Az ország jövője szempontjából rendkívül lényeges, hogy ezt a lehetőséget milyen módon tudjuk kihasználni. A területfejlesztés szereplőinek, kistérségeknek, önkormányzatoknak most kell megfogalmazniuk konkrét fejlesztési elképzeléseiket, az uniós pénzből ugyanis csak azokat a projekteket fogják támogatni, melyek a Nemzeti fejlesztési tervben szerepelnek. Akik most nem fordítanak kellő figyelmet a projektek kimunkálására, később jelentős lépéshátrányba kerülnek.
Az uniós csatlakozásra való felkészülés több területen is sürgető feladatokat ró az országra, ezek közül az egyik legfontosabb feladat a Nemzeti fejlesztési terv kialakítása. Az eredeti ütemhez képest közel egyéves csúszás miatt az elkövetkezendő hónapok feszített tervezési ütemezést jelentenek minden területfejlesztési szint képviselője számára, ugyanis az unió felé 2002 végéig ígérték az NFT befejezését.

Lista az unió részére

A nemzeti fejlesztési tervhez ez év szeptemberére egy előzetes projektlistát kell összeállítani minden régióban. Ennek alapját a területfejlesztés alsó szintjéről, a kistérségek felől érkező, komplex, integrált, milliárdos nagyságrendű projektek képezik. Mindez elsősorban a régió, a megyék és a kistérségek számára létfontosságú, hiszen elsősorban az adott térségben elengedhetetlen, hogy a településektől, vállalkozóktól, gazdálkodóktól, civil szervezetektől érkező elkülönült elképzelések egy közös egységes projektet alkossanak.

Kistérségi műhelybeszélgetések

A projektek gyűjtését megkönnyíti a régió által 2001 nyarán útjára indított Kezdet űrlap és adatbázis, melyet ez év áprilisában országosan is elfogadtak mint a Nemzeti fejlesztési tervet megalapozó projektek gyűjtésének eszközét. A következő egy hónap feladata, hogy a kistérségek, önkormányzatok a megfelelő partnerek bevonásával elkészítsék saját javaslataikat, melyek rákerülnek a régiós projektlistára. A projektgyűjtő adatlap a www.westpa.hu internetcímről, a Kezdet részről is letölthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Videó ajánlat: A hatodik napon

Hétvégére két videóajánlattal is kedveskedünk Önöknek. Azok, akik szívesebben maradnak otthon, és… Tovább olvasom