Kisalföld logö

2017. 01. 22. vasárnap - Vince, Artúr -9°C | 2°C Még több cikk.

Most érdemes dinnyét venni

Bőséges és jó minőségű az idei dinnyetermés. A korai érés miatt az exportpiacokon csökkent a kereslet, ezért alacsonyak az árak a kínálati piacon.
Javában zajlik a dinnyeszüret, az idén várhatóan 200-220 ezer tonna dinnye terem Magyarországon, ami 50-70 ezer tonnával több az előző évinél – írja az Origo internetes hírportál. A magyar dinnye kétharmadát külföldön adják el, ezzel Magyarország az ötödik exportőrnek számít a világon. Általában nincs konkurencia vagy árharc a nagyobb termelő országokkal, ám az idei időjárás sajátosságai miatt a hazai termés egy időben érkezett a fő konkurensekével Európa piacaira.

A spanyol, görög és olasz szezon 2-3 hetet csúszott, a magyar pedig ugyanennyivel korábban kezdődött, ami túlkínálatot, tehát áresést eredményezett. Az árakra a hűvös németországi és lengyelországi időjárás is negatívan hatott, ilyenkor ugyanis nem veszik a dinnyét – mondta el Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitWeB) ügyvezetője.

A magyar dinnye minősége idén különösen jónak számít a kedvező időjárás miatt. A Kárpát-medence éghajlatának köszönhetően általában is elmondható, hogy kedvezőbb a sav-cukor aránya, mint a mediterrán térségekből érkező gyümölcsöké. Az aromaanyagok jobban érvényesülnek, végeredményben tehát zamatosabb a termény.

Szegeden a Mars téri piacon 50 forintért adják a görögdinnye kilóját, míg az üzeltekben 60 forint körül van az ára. A dinnye tehát olcsó, és csak akkor esik tovább az ára, ha a következő hetekben hűvös lesz az időjárás, és a kereslet tovább csökken. Melegebb időben felfut a kereslet, amit a termelők megpróbálnak érvényesíteni az árban. A kereskedelem azonban általában tartani szeretné a számára kedvező pozíciókat, tehát az alacsony ár tartósnak ígérkezik.

A Népszabadság ugyanakkor arról írt, hogy a kánikulában a dinnyék többsége túlérett, ezért a szezon a végéhez közeledik. Békés megyében a termés alig 5 százaléka van a határban – mondta Lipták László, medgyesegyházi termelő. Korábban, a hűvös időben csak igen alacsony áron, kilónként 10-20 forintért tudták a terményt értékesíteni, a többi pedig megfőtt a földeken a nagy melegben. Az elkövetkező hónapokban minden azon múlik, hogy sikerül-e a növény lombozatát megőrizni, mert csak ekkor van esély újabb dinnyék nevelésére.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újhelyi: A tüzek terjedése okozza a legnagyobb gondot

A kormányzati koordinációs bizottság elnökhelyettese, Újhelyi István szerint az energiaellátás… Tovább olvasom