Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Mosonmagyaróváron és Győrben is találtak dolgozó gyerekeket

Világszerte komoly problémákat okoz az illegálisan foglalkoztatott gyerekek számarányának növekedése. Nálunk sem ismeretlen a probléma, legfeljebb ritkábban derül fény egy-egy esetre. Ha viszont lebukik a munkáltató, komoly bírságra számíthat. Megyei tapasztalatok nyomába eredtünk.
1992-ben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elindította a Gyermekmunka Eltörlésére Irányuló Nemzetközi Programját, amelynek célja, hogy támogassa az egyes országok törekvéseit a gyermekmunka megszüntetésére. Ugyanebben az évben nálunk a munka törvénykönyve is határozott szabályokat fogalmazott meg a gyermekmunka korlátozása érdekében.

A legfőbb szabály, hogy csak a 16 éves kort elértek létesíthetnek munkaviszonyt. Ez alól szűk körben ugyan, de van kivétel. 15 évesnél „idősebb" diákok a nyári szünetben, szülői beleegyezéssel dolgozhatnak, illetve mindenféle korhatáros megkötés nélkül foglalkoztatható művészeti, sport, modell és hirdetési munkakörben a gyermek – ehhez viszont előzetes gyámhatósági engedély is szükséges.

A törvény azt is meghatározza, hogy a nagykorúsági küszöb alatt fiatal munkavállalónak minősül a dolgozó. Ez azért lényeges, mert rá kedvezőbb szabályok érvényesek például a munkaidő vagy a pihenőidő kapcsán. Túlórázni, éjszaka dolgozni 18 év alatt elvileg tilos.

Szülői engedély nélkül

A feltételes módban történő fogalmazás nem véletlen. Előfordul ugyanis, nem is kis számban, hogy a munkáltatók nem tartják be ezeket a szabályokat. Megyénkben is megbuktak a jogellenes foglalkoztatás miatt munkáltatók, előfordult ugyanis, hogy fiatalokat találtak munkaügyi felügyelők elsősorban építkezések területén vagy mezőgazdasági munkavégzés közben.

Dr. Virágh Norbert, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Nyugat-dunántúli Munkavédelmi Felügyelőségének vezetője a Vasárnapi Kisalföld kérdésére elmondta: rendkívül ritka, amikor a munkaügyi felügyelők kérésére a munkáltatók be tudják mutatni a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.„Legfontosabb azt tudatosítani, hogy olyan esetben, ha a foglalkoztatott gyermek még a 15. életévét sem töltötte be, nem is beszélhetünk feketemunkáról. Általában munkaszerződés sincs, de ha van, az érvénytelen, hiszen a munkaviszony alanya nem lehet 16 évesnél fiatalabb munkavállaló" – magyarázta Virágh Norbert. Ilyenkor illegális gyermekmunkáról beszélünk, ami súlyosabb jogsértés, így a büntetés is keményebb.

Megyei példák 14 évesekkel

Az idei évben a Munkavédelmi Felügyelőség tájékoztatása szerint négy esetre derült fény a régióban. Az egyik eset az országos médiában is nyilvánosságot kapott 13 éves fiú ügye, aki Zalakomár környékén dolgozott illegálisan az M7-es autópálya építésénél.

Három gyermekmunkás megyénkben is fennakadt az ellenőrzésen. Két, tizennégy éves gyermek dolgozott Mosonmagyaróvár környékén egy gombatermesztő üzemben. Ők mindketten Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek gombát szedni és válogatni, ahogyan az a 31 nagykorú is, akiket feketemunkán kaptak a felügyelők. A szabályszegő munkáltatót kötelezték a legális foglalkoztatásra, milliós nagyságrendű bírságot szabtak ki, és jelentették az illetékes gyámhatóságnak az észlelteket a Felügyelőség munkatársai. A negyedik gyermek, aki szintén tizennégy éves, Győrben dolgozott még augusztusban egy építkezésen. A munkáltatót ért szankciók hasonlóak voltak.

Ennek kapcsán érdeklődtünk, vajon mennyiben van visszatartó ereje a magas összegű bírságnak. Dr. Virágh Norbert elmondása szerint ezt munkáltatója válogatja. A hatóság mindenesetre végez utóellenőrzést is, ahol a kötelező határozatok betartását vizsgálják.

Miért pont a gyerekek?

A gyerekmunka kapcsán fontos megjegyezni: a jogsértés sokszor nem is szándékos. A munkáltatók ugyanis el sem jutnak addig, hogy TAJ- vagy adószámot kérjenek az általában önként munkára jelentkező kiskorúaktól. A gyerekek pedig pénzszerzés reményében egy kis füllentésre sem restek: egy-két évvel idősebbnek mondják magukat. A dolgozókat amúgy is feketén foglalkoztató vállalkozások pedig nem ellenőrzik a személyi adatokat. A munka és a határidők diktálnak, nem a korhatár.

Olvasóink írták

 • 9. Udi 2008. október 12. 20:27
  „Kulica!
  Körbenézek az országban, és azt mondom: igen, tévedsz... :(”
 • 8. Kulica 2008. október 12. 19:49
  „Ma a 7 éves unokám falevelet söprögetett, nem keveset, kiásott egy kis fenyőnek egy gödröt, oly lelkesen csinálta, öröm volt nézni. Akkor ez is büntetendő lenne ?! Kész röhej ! Most tanulja meg azt, hogy a munka örömet okoz, aminek nagyon örülök.A munka az élet alapja, értelme. Szerintem. Vagy tévednék?”
 • 7. 126 2008. október 12. 18:46
  „Azért az nem semmi hogy valakik képesek átutazni az egész országot csak azért hogy dolgozhassanak, vannak akik még a munka szótól is rosszul lesznek.
  A megélhetésük miatt ők legalább dolgoznak, még ha feketén is, bár ez szerintem nem rajtuk múlik.
  Nem lopnak, csalnak, rasszistáznak.

  A gyerekeknek viszont szerintem semmi keresni valójuk építési területen, ez egy veszélyes üzem.
  Gombát szedni meg hát ha ő is úgy gondolja hogy jól jön az a pénz, mert mondjuk szegények, hát tegyék. Persze mértékkel.”
 • 6. pan.cser 2008. október 12. 14:56
  „5-höz! Már megint a nevemet használod? Ahol rasszista szöveg van az nem én vagyok. Az 5. hozzászóló sem, de valaki jól szórakozik.”
 • 5. pan.cser 2008. október 12. 13:34
  „Minden gyereket így kellene nevelni!
  A fehéreknél többségbe így is működik, de a barnáknál.................még hírből sem.”
 • 4. 49. 2008. október 12. 12:08
  „Amikor én még gyermek voltam működött az ,,Építőtábor", ahová nyaranta majdnem kötelező volt menni, vagy az őszi és tavaszi tanítás nélküli napok, amikor a szezonális mezőgazdasági munkát kellett végezni.
  Mindenki túlélte!”
 • 3. lr 2008. október 12. 10:14
  „Pan.cser!!
  Tökéletesen igazad van!!!
  Azzal én is egyetértek, hogy éjszaka ne, valamint veszélyes és egészségre ártó munkát ne végezhessen gyermek.
  De még a fizika munkától sem lesz semmi baja, egy kiskamasznak.... legyen az akár téglarakás , vagy almaszüret.
  Felnőtt már úgy egy generáció, hogy nem tapasztalta meg milyen a fizikai munka....... vagy egyáltalán a munka.
  Meg is látszik rajtuk...... Ritka kivételtől eltekintve.”
 • 2. árpádsávos21 2008. október 12. 08:48
  „Valakinek muszáj dógozni ha már egyszer az anyuka meg az apuka utálja a munkát!”
 • 1. pan.cser 2008. október 12. 08:10
  „Hm. Mi a munka egyáltalán amit a gyerek nem végzehet? Lapátolás? Vagy a strigulák húzása forgalomszámlálásnál? Esetleg a fű gereblyézése a kertben. Munka, munka munka az életünk alapja. Ezt nem 16 évesen kell kezdeni tanulni, hanem korábban. MO lakosságának fel legalább gyerekkorában dolgozott a paraszti családi birtokokon, tsz-ben, állami gazdaságban stb. Magam 6 évesen ragaszkodtam ahhoz, hogy apám ásása után, a ház alapjából kilapátolhassam a földet, nagyon megbántottak volna ha nem engedik. Nem láttam még senkit aki ebbe belerokkant volna. Nem jól van ez így, hiába hivatkozunk megint az Unióra. Nálunk a családban mindenki gyerekkorában tanult meg dolgozni és ezután is így fog. Szervezetten neveljük a munkához nem szokott embereket, pedig ha valami ártalmas, az ez, dologtalanul jutni a javakhoz! A gyerek is dolgozhatna ártalom nélkül bizonyos feltételekkel, az a megoldás, nem ez a buta intolerancia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ki lesz Az év kórháza?

Az év kórháza szavazás három éve startolt. Az egészségügyi intézményeket mindig megbolygató… Tovább olvasom