Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Morricone elégedett a győriekkel

Percre pontosan kezdte tegnap az első próbát Ennio Morricone a győri filharmonikusokkal, utána elégedetten nyilatkozott a zenekarról. A Volt egyszer egy vadnyugat mellett még négyszáz film világhírű zeneszerzője sztárallűrök nélkül tölti napjait Győrben.
Legenda a pulpituson: Ennio Morricone a budapesti koncertre készülve tegnap délelőtt pontosan kezdte meg a próbákat a Győri Filharmonikus Zenekarral.
A kulisszák mögé pillantottunk. A legenda igaz, Ennio Morricone, a világhírű zeneszerző hajszálpontosan délelőtt tíz órakor kezdte első próbáját Győrben a Richter Teremben; s valóban, akkor és ott osztotta ki a kottákat, amelyekből a Győri Filharmonikus Zenekar játszott. (Pontossága és az a precízség, ahogy kottáival bánik, világszerte ismert.)
A mester előző nap este érkezett a megyeszékhelyre, s a Hotel Rábában szállt meg. Küldöttségével a legjobb szobákat kapta – összesen négyet foglaltak le számukra –, családja és menedzsere mellett testőrei is elkísérték. Ennél több sztárallűrje nincs, a szállodában nem kért extraszolgáltatást, s a délelőtti próbák során is végig nyugodtan vezényelt.

Olyannyira nyugodtan vezényelt Ennio Morricone, hogy a győri zenekar vonósai azt is elárulták: általában ennél dinamikusabb próbákat tartanak. De ne ugorjunk ekkorát az időben, Morricone háromnegyed tízkor érkezett gyalog a Richter Terembe, svájcisapkában, bőrtáskájában a kottákkal.

Egy dobbantás, más semmi

Baross Gábor, a filharmonikusok igazgatója kísérte a világhírű zeneszerzőt, mögöttük Morricone két koncertszervezője, olasz menedzsere és testvére érkezett. A próba az előzetesen meghirdetett időpontban kezdődött, a mester olaszul irányított és szinte végig csak számokat mondott: „A tizenhetestől, a negyvennégyestől, a százötvenhatostól próbáljuk..." Ez utóbbinál dobbantott egyébként először és utoljára a lábával (dinamikusabb szólamot kért), de ennél indulatosabb „kitörése" nem volt.

Az első napon még külön próbált a vonós- és a fúvós-ütős szekció, előbbi délelőtt, utóbbi délután kezdett. Mától már együtt készülnek. Tegnap még nem vettek részt azok a neves külföldi szólisták sem (Gilda Butta zongoraművész és Susanna Rigacci énekesnő), akik fellépnek a budapesti koncerten. Mindegyik próbát Morricone vezette és vezeti csütörtökig, bár korábban állítólag volt arra példa, hogy a szintén zeneszerző fia – amikor elkísérte apját – átvette a pálcát egy-egy próba erejéig.

Hiába „fine", nincs vége

De maradjunk még a tegnapinál: mivel a kottákat a mester hozta, s azokból korábban mások is játszottak, olykor-olykor meg kellett állni, s javítani a ki- és áthúzásokat. Morricone például az egyik bőgőszóló elején beintett az első traktusnál, de csend fogadta. Mint kiderült, egy korábbi próbánál ezt a részt kihagyták, így a zenészek az odaírt „fine" (vége) alapján be is fejezték a játékot.

A mester szólt, ez akkor most lesz. Nekifutottak még egyszer. Magát a helyzetet egyébként – hogy „első olvasatban" játszottak a zenészek – különösebben nem furcsállták. Mint mondták, ennél bonyolultabb darabokon edződtek, ezért nem jelenthetnek problémát a filmzenék. Legfeljebb az, hogy az elkent kottát nehezen olvassák.

Fekszik neki a Richter Terem

Ennio Morricone hétfőn Budapesten arra a kérdésre, hogy ezúttal miért a Győri Filharmonikus Zenekarral lép fel, azt felelte: olasz koncertszervezője ajánlotta a győrieket. Nos, nem csalódott, az első próba után azt mondta: nagyon fekszik neki a próbaterem, s elégedett a győri zenészekkel. A végén egy graziével köszönte meg a zenészeknek a játékot, s jelezte, ma folytatják. Koncert vasárnap a sportarénában.

Ennio Morricone leghíresebb filmzenéi

A most hetvenöt éves zeneszerző életében volt olyan év, amikor 15 filmhez is írt zenét. Így már nem meglepő, hogy több mint négyszáz mozinál jegyzik a nevét, ezek közül a leghíresebb kétségkívül a Volt egyszer egy vadnyugat. De ő írta Az algíri csata; A Jó, a Rossz és a Csúf; a Navajo Joe; A Profi; a Volt egyszer egy Amerika; A misszió; a Bugsy; a Maléna; az Prült nők ketrece; a Hamlet; az Ördögűző II.; az Aranyeső Yuccában és a Zaklatás zenéjét is. Két Golden Globe-díjat nyert 1986-ban és 1999-ben, továbbá öt alkalommal jelölték Oscar-díjra.

Ennio Morricone ugyan mindig fél azoktól, akiket nem ismer, de megnyugtatja, hogy Magyarországon eddig csak kitűnő szakemberekkel dolgozott. Remélte, hogy most is így lesz, és az első nap zenekari próbái után elégedettségének adott hangot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utazni már hitelbe is lehet

A foglalások elindultak, az utasok tudják, hogy érdemes kihasználni az előfoglalási kedvezményeket,… Tovább olvasom