Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Móri mészárlás: Kaiser nem bűnös, de 18 évet kapott

Kaiser Ede nem bűnös a móri bankrablás ügyében, mégis 18 év fegyházra ítélték tucatnyi más bűncselekmény miatt első fokon.

Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, így a döntés nem jogerős. Kaiser móri perújítása a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.

Kaiser, akit kommandósok kísértek a tárgyalásra, reggel az utolsó szó jogán méltányos büntetést kért mindazért, amit valóban elkövetett.

Móron egy bankfiókban nyolc embert lőttek le 2002. május 9-én. A rendőrség rövidesen megnevezett két lehetséges elkövetőt, 2002 júliusában viszont már két másik személyt, Kaiser Ede és Hajdú László került a nyomozó hatóságok látókörébe, majd előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság a móri vérengzés miatt és több mint 7 éve fogva is tartják őket. A két férfi azóta is következetesen tagadja bűnösségét a móri ügyben.

Kaisert 2004-ben a Fővárosi Bíróság, 2005-ben pedig jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla is tényleges életfogytiglanra ítélte Mór és tucatnyi más bűncselekmény miatt.

Kaiser már másfél éve töltötte a magyar jogrendszerben kiszabható legsúlyosabb büntetést, amikor 2007 elején a rendőrség bejelentette, hogy megtalálták a Móron használt fegyvereket, melyek nem Kaiserhez, illetve Hajdúhoz köthetők.

Kaiser perújítási tárgyalása tavaly kezdődött el.

A terhére rótt cselekmények többségét, a minősített rablásokat, súlyos testi sértéseket, lőfegyverrel, okirattal, kábítószerrel visszaélést régóta elismerte a vádlott. Ezekért, illetve egy Budaörsön elkövetett emberölés kísérletéért kapott pénteken nem jogerősen 18 évet Kaiser.

Az ügyvéd fellebbezett egyfelől a büntetés enyhítése érdekében, másfelől azért, mert álláspontja szerint az ölési cselekmény nem szándékos, hanem gondatlan volt.

A móri ügyben a vádhatóság korábbi perbeszédében büntetőjogi megfontolásokból nem felmentést indítványozott, csupán annak kimondását, hogy azt nem Kaiser követte el, ám a Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezte a korábbi ítélteket és Mór vonatkozásában felmentő rendelkezést hozott.

A bíró szóbeli indoklásában a büntetéskiszabás kapcsán a védelem álláspontjával szemben azt hangsúlyozta: ebben az eljárásban nem veheti figyelembe, hogy Kaiser "ártatlanul" ült, annál is inkább, mert a vádlott számos súlyos bűncselekményt követett el, melyekért a 18 éves szabadságvesztés a megfelelő büntetés.

A bíró az egy hónappal ezelőtti védőbeszédről azt mondta, hogy az nem perbeszéd, hanem "kizárólag a médiának szóló, hangulati elemekkel tarkított beszéd volt".

Az ítélethirdetést követően a Fővárosi Bíróság döntött Kaiser előzetes letartóztatásáról, mely ellen a vádlott és védője sem fellebbezett.

Az elsőfokú eljárás során a védő elfogultsági kifogást terjesztett be az eljáró bíró és az egész Fővárosi Bíróság ellen, ám ezt korábban már elutasították.

Jelenleg a móri ügy két korábbi vádlottja, Hajdú László és Kaiser Ede más bűncselekmények miatt 17, illetve 18 éves, első fokon nem jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti. A két - feltehetően valódi - elkövető egyike előzetes letartóztatása alatt öngyilkos lett, társa Weiszdorn Róbert pedig első fokon nem jogerősen életfogytiglant kapott, melyből legkorábban 30 év múlva szabadulhat.

Kaiser ügyvédje nemrégen kártérítési pert indított azért, mert védencét tényleges életfogytiglanra ítélték, holott nem is járt a nyolcas gyilkosság helyszínén. Kaiser ugyanúgy 25 millió forintot kér kártérítésként, ahogy ennyit kapott nyomravezetőként korábban bűntársa Kiglics Attila. Ezt a polgári pert feltehetően vidéken tárgyalják majd.

Olvasóink írták

 • 6. sila 2009. november 06. 22:07
  „Ha jól emlékszem akkoriban valahogy úgy nézett ki az egész, hogy a fiúkat be sem vitték volna ha nincs ez a móri ügy.....
  A tisztelet hatóság valahogy úgy adagolta,,már régóta látókörben voltak"......
  Ha nincs Mór, eddig is csinálhatták volna amit előtte?!
  Tök mindegy, úgysem fogjuk megtudni a teljes igazságot soha!
  Kíváncsi vagyok mi lesz most a romagyilkosságokkal megvádolt társasággal.
  Ilyen szaga van a dolognak nem???”
 • 5. janika 2009. november 06. 21:01
  „A hatóság bakijai miatt, ha Kaiser megkapja a 20 millió forint követelését, akkor az hol fogja elkölteni? Ő is kóser kaját vitet a börtönbe?”
 • 4. Gab2000 2009. november 06. 19:20
  „Ede már csak 4 évet ülsz és már kint is vagy”
 • 3. arrabonem 2009. november 06. 16:45
  „Hatalmas égés az egész ügy a tisztelt, tévedhetetlen és bírálhatatlan igazságszolgáltatásunknak.
  Miért nem lehetett beismerni, hogy ezt elbaszták? Miért kellett ilyen sokáig mellébeszélni és időt húzni?
  Az egyéb dolgaiért meg üljön, ha megérdemli. (A 18 év nem kevés...)”
 • 2. PrettyWoman 2009. november 06. 15:44
  „Gondoltam, hogy sokat fog kapni. Muszáj volt sokat adni neki, nem mintha ezzel elfednék, hogy mennyire mellényúltak ezzel az üggyel kétszer is. Az igazságszolgáltatás, a rendőrök, sok mindenki. Egy anyagyilkos nem kap ennyit.”
 • 1. Jandex 2009. november 06. 14:19
  „Oké de mit kap az a sok "hozzáértő" bíró???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fának csapódott az autó, meghalt az utas

Fának ütközött egy személyautó pénteken délelőtt a 74-es főúton, a kocsi utasa a kórházba szállítás… Tovább olvasom