Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Monográfia Fischer Annie-ról

A XX. századi magyar előadóművészet legendás alakja, Fischer Annie zongorművész (1914-1995) pályáját és különleges egyéniségét villantja fel a Klasszikus és Jazz Kiadó gondozásában napvilágot látott kötet.
A Fischer Annie című monográfia ünnepélyes bemutatóját kedden tartották Budapesten, a régi Zeneakadémián.

A könyvet Batta András, Gádor Ágnes, H. Magyar Kornél, Molnár Szabolcs, Retkes Attila, Székely György és Tóth Anna szerkesztette.

Mint a kötet beköszöntője tartalmazza: ezt a könyvet nem lehetett megírni, csak összeállítani. Mert ennek a könyvnek a megfoghatatlanról kell szólnia. Az emberről, aki hivatására kiválasztatott. A csodagyerekből világhírű művésszé lett asszonyról, aki zongorajátékával elbűvölt, felkavart, katarzist váltott ki. Akinek befelé élő személyisége ellentmondott rivaldafényben leélt életének.

A kötet nagy része az 1925-től 1994-ig ívelő pályafutás állomásait sorra vevő és értékelő egykori napilap- és folyóirat kritikákból, beszámolókból és interjúkból áll.

Tóth Aladár, Lányi Viktor, Péterfi István, Pernye András, Kroó György, Kovács János és még számos zenekritikus, zenetörténész kísérte figyelemmel Fischer Annie pályáját, ezáltal a kötet révén nemcsak koncertkrónikát tanulmányozhatnak az érdeklődők, hanem a magyar sajtótörténet, a magyar zenekritikai irodalom legjavát olvashatják.

A magyarországi koncertek mellett a külföldi szereplések sajtóvisszhangjából is válogattak a szerkesztők. A könyvben svájci, olasz, francia, belga, angol, dán, svéd és amerikai kritikusok írásai is helyet kaptak.

A több mint 300 oldalas könyvben olvashatók visszaemlékezések is. így például Failoni Donatella, Schiff András, Várjon Dénes és Vásáry Tamás, valamint Fischer Annie egyetlen tanítványa, Csoba Tünde zongoraművész idézi fel a legendás előadóhoz fűződő kapcsolatát.

A kötetet csaknem 200 fekete-fehér fotó egészíti ki.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajándékok a lakásba

Sokszor gondban vagyunk, mit ajándékozzunk ismerőseinknek, rokonainknak, barátainknak karácsonyra.… Tovább olvasom