Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Monitoring akár Budapestig?

Folytatás az 1. oldalról.

„ Várjuk, hogy a magyar szakértők olyan megoldást dolgozzanak ki, amely a magyarországi duzzasztómű nélkül is teljesíti a bősi erőmű eredeti energiatermelési célkitűzéseit, valamint Pozsony és Budapest között a hajózási feltételek javítását” – hangoztatta sokadszor is Dominik Kocinger szlovák kormánymeghatalmazott a keddi sajtótájékoztatón. A szlovák küldöttség egy megállapodástervezetet adott át a magyar delegációnak, amely rendelkezne a két ország közötti alapszerződés egyes kötelezettségeinek ideiglenes felfüggesztéséről, energiatermelési, hajózási, pénzügyi kérdésekről. A magyar tárgyalódelegáció pedig olyan javaslatot adott át, amely alapján a vitát az európai uniós irányelvek, elvárások szerint lehetne rendezni.

Reflexió a 2001-es magyar javaslatra

Erdey György a Kisalföldnek elmondta: az átadott dokumentum kifejti, milyen uniós normák jelenthetnek „támaszkodót” a vitás kérdések lezárásában.
– Az elemzésben már korábban leírtuk és átadtuk, mi az álláspontunk az ügyben. Ennek kedd délelőtt csak részleges vitáját tarthattuk meg: a szlovák fél ugyanis időt kért a további tanulmányozására. Ezt kénytelenek voltunk tudomásul venni. A szlovákok által ma átadott megállapodástervezet tartalmát még nem ismerem. Holnap elkezdjük majd feldolgozni: nyilván ez egy reflexió a 2001-es magyar javaslatra. Délután a monitoringozásról esett szó, Szigetközről csak áttételesen beszéltünk. Annyit már rögzítettünk, hogy jövő januárban folytatódnak a megbeszélések – mondta Erdey György.
A Kisalföld azon értesülésére, hogy Dominik Kocinger szlovák kormánybiztos hamarosan nyugdíjba vonul, Erdey nem tudott válaszolni. Annyit mondott: szlovák sajtóértesüléseket már hallott erről.

Egyezség az egyezségig

A szlovákok által átadott megállapodástervezet tartalmáról lapunk szlovák forrásokból annyit tudott meg: a jelenlegi helyzetről „ajánlanak fel” ideiglenes egyezséget, amíg a jogi és műszaki részletek tisztázódnak. A szlovákok ebben egy közös környezeti hatástanulmányt is sürgetnek, mely a későbbi megállapodások alapja lehetne. Északi szomszédaink a monito-

ring kiszélesítését szeretnék, hisz a magyar delegáció ezt csak a közös határszakaszon akarja folytatni. A megállapodástervezet foglalkozik a Pozsony–Budapest Duna-szakasz jogi, műszaki kérdéseivel, árvízvédelmi feladataival, s a régi Duna-meder fenntartásával is.

Ragaszkodnak az alapszerződéshez

Dominik Kocinger a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: hosszabb távon megtalálhatók a közösen elfogadható megoldások, hisz egy Pozsony–Budapest közötti részletes hatástanulmány öt évet vesz igénybe. A szlovákok továbbra is az erőműrendszerre vonatkozó eredeti alapszerződést tartják érvényesnek. „Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy a magyar fél nem tárgyal az eredeti terv szerinti nagymarosi vízlépcső felépítéséről.” Erdey György szerint a keddi tárgyaláson egyetértés mutatkozott egy stratégiai hatásvizsgálat szükségességében. Viszont a magyar fél csak a közös határszakaszon „vizsgálódna”, a szlovákok a két főváros közötti dunai részre terjesztenék ki a monitoringot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálba indul a média

Pontosan négy évvel ezelőtt vette saját kezébe báljának szervezését a regionális média. Tovább olvasom