Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Mona Lisa mosolya (Mona Lisa Smile)

A Wesley kollégiumban csak lányok tanulnak, és mind tudják: bármilyen rangos és szigorú hely is tanintézményük, a sikert csupán abban mérik, milyen jól mennek férjhez az itt végzett diákok. De 1953-ban minden megváltozik.
rendező: Mike Newell

forgatókönyvíró: Lawrence Konner, Mark Rosenthal
operatőr: Anastas N. Michos
díszlettervező: Patricia Woodbridge
jelmeztervező: Michael Dennison
zene: Rachel Portman
látványtervező: Jane Musky
vágó: Mick Audsley

szereplő(k):
Julia Roberts (Katherine Watson)
Kirsten Dunst (Betty Warren)
Julia Stiles (Joan Brandwyn)
Maggie Gyllenhaal (Giselle Levy)
Dominic West (Bill Dunbar)
Juliet Stevenson (Amanda Armstrong)
John Slattery (Paul Moore)

A film sztorija

Katherine Watson 1953 végén Kaliforniából New Englandbe utazik, hogy művészettörténetet tanítson a Wellesley College leányiskolában. Abban a hiszemben lát neki a feladatnak, hogy tanítványai, akik az állam legjobb és legtehetségesebb diákjai, élni fognak az előttük felvillanó lehetőségekkel. Ám hamarosan rá kell jönnie, hogy a tekintélyes intézményben nagyon is konzervatív légkör uralkodik. A lányok stílus- és etikett tanára, Nancy Abbey széles körben osztott nézetei szerint egy fiatal lány számára sokkal értékesebb egy eljegyzési gyűrű, mint tudományos műveltség.

Amikor Katherine önálló gondolkodásra bátorítja a tanítványait, összeütközésbe kerül a tanári kar és a diákok konzervatívabb tagjaival, akik közül legelszántabb ellenfele egyik saját tanítványa lesz, az arisztokrata származású Betty Warren. Betty nemrég ment férjhez, így amikor Katherine rábeszéli legjobb barátnőjét, Joant, hogy ahelyett, hogy elfogadná küszöbön álló eljegyzését, menjen a Yale-re továbbtanulni, a legelszántabb ellenfelévé válik. Katherine érkezése felbolygatja az iskola és a diákok életét, tanítványainak előbb-utóbb dönteniük kell, merre akarnak tovább menni. Egy világban, ami megmondja nekik, hogyan éljenek, Katherine arra tanítja őket, hogyan gondolkozzanak. A döntés hatással lesz egész további életükre, és a választás nagyon nehéz. Még Katherine-nek is. www.port.hu

Kritikák

Mozinet.hu - Maktub -

"A rendező egy percre se hagy kétséget afelől, hogy iparosmunkát kínál,
de ezen a szinten azért igyekszik kiszolgálni minket. Newell apró cseppekben, ám hozzáértéssel adagolja a humort és ha nem is túl mélyenszántó eszközökkel (pl. sematikus szerelmi szállal), de mégis gondoskodik arról, hogy ne unjuk el magunkat. Filmjének talán legfőbb vonzereje a sztárparádé, melyben nem is kell csalatkoznunk: megkapjuk Julia Roberts elbűvölő mosolyát, igaz, az Oscar-díjas színésznőt úgy lejátssza a színről Maggie Gyllenhaal (A titkárnő) és Marcia Gay Harden (Titokzatos folyó), ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Nem mehetünk el szó nélkül Anastas Michos operatőri munkája mellett sem, aki az Ég velünk! varázslatos New York-i képeivel már korábban bizonyított.

Ami sokat ronthat a végítéletünkön, hogy a film befejezése nagyon összecsapott, ráadásul nem átall lopni egy sokkal értékesebb elődjétől. Valószínűleg néhányan ekkor értik meg igazán, hogy milyen előnyöket élveznek a férfiak a nőkkel szemben, hisz míg az utóbbiaknak a Mona Lisa mosolya jutott, nekik ott van a Holt költők társasága."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növény-egészségügyi változások az uniós csatlakozás után

A csatlakozás után a magyar növény-egészségügyi vizsgálati rendszer átalakul. Egyrészt átvesszük az… Tovább olvasom