Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Molnár Gyula madarakról, zenéről

Az Egyesült Államok déli részén, Új-Mexikóban épp az indián kultúrák és madarak után kutat, s az amerikai nemzeti parkok rendszerét tanulmányozza Molnár Gyula (képünkön) biológus és zenész. A Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának díját kapta.
– Olyan régóta egyeztetjük már a programot meghívómmal, egy, az Államokban élő magyar származású kutatóval, hogy semmiképp nem lehetett megoldani utam elhalasztását. Rengeteget jelent számomra a Szegedért Alapítvány elismerése, s borzasztóan sajnálom, hogy nem tudom személyesen átvenni a díjat – mondta Molnár Gyula, aki néhány nappal ezelőtt indult a háromhetes, új-mexikói kutatóexpedícióra. – Gyakorlott világutazó vagyok – mondja a biológus és zenész, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Főiskolai Kar biológia tanszékének oktatója.

Biológusként például arra büszke, hogy az ő kutatásai nyomán nyilvánították védetté a cserebökényi és a csanádi pusztákat, illetve Maros északi partját. Két éve megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét is – elsősorban e tevékenységéért. Nagyon büszke a Molnár Dixieland Bandre – „nem én adtam a nevét", mondja –, melyet az Egyesült Államoktól Novoszibirszkig mindenütt ismernek.

Sok társadalmi szervezet tagja – „nagyon fontos a civil kurázsi fönntartása", hívja föl a figyelmet –, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület örökös tagja, az egyesület Csongrád megyei csoportjának elnöke – az egyesület az ország, illetve a megye legtöbb taggal rendelkező zöld szervezete –; a Csemete Természetvédelmi Egyesület vezetőségi tagja; a Magyar Természetfotósok Szövetségének egyik létrehozója, aki tagja a Magyar Ökológusok Tudományos Egyesületének, és természetesen a Dugonics Társaságnak is. Tervei? Az én alföldem címmel természetfotós könyvet ír – „ez lesz életem fő műve" –, és további, négy-öt könyv van az agyában, melyek tankönyvként és ismeretterjesztő kötetként egyaránt hiánypótlók lesznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

sikeres rajtban bíznak

Az Integrál-DAC ma a Szombathelyi Haladást, az MTE 1904 a Barcs csapatát fogadja az NB II Nyugati… Tovább olvasom