Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Molnár Csaba: ˝Nincs kétharmados veszély˝

Magyarország - ˝A kormányt és az MSZP-t az hitelesíti, hogy végrehajtja programját˝ – állítja Kisalföldnek adott interjújában Molnár Csaba, a miniszterelnök helyettese.


– Megnéztem, az elmúlt három napban a Magyar Távirati Iroda egyetlen hírében sem bukkant fel a neve. Előző posztján az orosz–ukrán gázválság idején naponta tartott sajtótájékoztatót, most pedig afféle szürke eminenciás lett?

– Nem, csak nyugodt volt ez a néhány nap sajtószereplés szempontjából, munkában viszont kemény.


– Mivel telt az új kabinet beiktatása óta eltelt több mint egy hónap?

– Azt tettük, amire szerződtünk, azaz a nemzetközi gazdasági válság hatásainak enyhítésén dolgoztunk. Június végéig végigvisszük a válságkezeléshez kapcsolódó jogalkotási programot, egészen annak parlamenti elfogadásáig.


– Eskütétele után azt nyilatkozta, hogy a válságkezeléssel kapcsolatos feladatok maradnak a tárcánál, minden más minisztériumokhoz kerül. Ön a válságminiszter?

– Ha úgy fogalmaz, hogy válságkezelő miniszter, akkor igen. A Miniszterelnöki Hivatalnak 1998 óta a legfontosabb feladata a minisztériumok munkájának összehangolása. Ezen túl azonban a kancellárián nagyon sok olyan feladat is volt korábban, mint például a tudománypolitika, az űrkutatás, a kisebbségpolitika, amelyekkel a jövőben szakminiszterek foglalkoznak. A profiltisztítással a kancellária az eredeti fő feladatára tud koncentrálni, aminek kilencven százalékát ma a válságkezelés jelenti, így mondhatom, hogy innen irányítjuk a válságkezelő programot.


– Az eddig bejelentett megszorításokon túl vár még az országra keserű pirula?

– Nem, ellenben sok olyan lépésünk lesz a következő egy-két hétben, ami kedvező lesz majdnem mindenkinek. A kormány a héten elfogadta a 2010-es adótörvényeket, benne az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentésével. Egy átlagos, havi bruttó 200 ezer forintot kereső dolgozónak egy évben 180 ezer forinttal több marad a zsebében, ez plusz másfél havi jövedelmet jelent. Egyedül a leggazdagabbak, a havi 1,7 millió forintnál nagyobb jövedelműek nem nyernek a változással. Korábban azt terveztük, hogy az adócsökkentés fedezetének egy részét az ingatlanadó teremti meg, de aztán azt a verziót fogadtuk el, ami jóval kevesebb bevétellel jár: a harmincmillió forintnál drágább ingatlanok, a luxusjachtok, a luxusautók, a repülők után kell csak fizetni.


– Van ennek értelme? A Fidesz egyértelművé tette, hogy hatalomra kerülése esetén azonnal eltörli a vagyonadót, ami így néhány hónapot él csak.

– Mi a Fidesszel ellentétben nem népszerűségszerzés miatt akarunk adócsökkentést, hanem mert azt gondoljuk, hogy gazdaságélénkítő hatása van...


– ...a Fidesz régóta azt hangoztatja, hogy a gazdaság növekedési pályára állításához adócsökkentés kell. Az MSZP korábban mindig azt mondta, hogy erre nincs fedezet.

– Éppen arról szól a történet, hogy most teremtjük meg a fedezetét a vagyonadóval és a kiadások csökkentésével. A közvélemény-kutatások szerint tíz emberből hét egyetért a kormány vagyonadó-tervezetével, és csak 14 százalék ellenzi azt. A Fidesz a Jövőkép elnevezésű programjában leírta, hogy kell vagyonadó, most pedig tiltakozik. Valamikor nem mond igazat. Arra is kíváncsi lennék, hogy miért szed ingatlanadót két tucat fideszes vezetésű önkormányzat. Elnézve a fideszes képviselők vagyonnyilatkozatait, bujkál bennem a kisördög, hogy nem a közérdeket, hanem saját magánérdeküket féltik az új adótól.

Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint az MSZP az EP-választáson egy-két mandátummal szerez kevesebbet, mint 2004-ben.
Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerint az MSZP az EP-választáson egy-két mandátummal szerez kevesebbet, mint 2004-ben.

– Nem hinném, hogy a szocialista képviselők rosszabbul állnának luxusingatlanokban.

– Csakhogy ők támogatják a vagyonadó bevezetését. A nagy különbség abban áll, hogy szocialista képviselők akarnak fizetni, a fideszesek pedig nem.


– A kormány bármennyire is szeretné a Bajnai-csomagot adócsökkentésként láttatni, a legtöbb embernek a megszorítások jutnak eszébe róla, például a tizenharmadik havi nyugdíj és fizetés eltörlése vagy az áfaemelés. Ez meg is látszik az MSZP mélyponton lévő népszerűségén.

– A megszorításoknak néhány hét alatt megszületett az eredménye, többek között sokat erősödött a forint, Magyarországon 1,7 millió családnak van devizaalapú lakás- és autóhitele. Ők már május-júniusban kisebb törlesztőrészletet fizetnek. A kormány egyébként már döntött: megvalósítja a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb adócsökkentését.


– Mindenesetre nagy MSZP-vereség néz ki a június 7-i európai parlamenti választáson. Mi az a minimális eredmény, amivel elégedett lenne?

– Nemcsak a kényszerű lépések, hanem a miniszterelnök- és pártelnökváltás sem tett jót a párt esélyeinek. Amúgy minden kormány népszerűsége csökkent Európában...


– ...bár ilyen nagyarányú ellenzéki győzelem, mint nálunk, sehol sem néz ki.

– Az MSZP-nek tisztes eredményt kell elérni. Azt tartom reálisnak, hogy egy-két mandátummal kevesebbet szerzünk, mint 2004-ben. (Az MSZP öt éve 9 helyet szerzett a 24-ből. Idén csak 22 EP-mandátumot osztanak szét – a szerző.)


– Nem roppantja meg a kormányt, ha az EP-választáson kiderül, hogy háromszor annyi szavazó támogatja a Fideszt, mint az MSZP-t?

– Kizárt, hogy ez bekövetkezzen. Fideszes vágyálomról van szó. Magyarország stabil demokrácia, amelyben a parlament mandátuma négy évre szól. Ráadásul júniusban nem ér véget a válságkezelés, mert ahhoz el kell fogadni és útjára indítani a 2010-es költségvetést. A Fideszről azt tudjuk, hogy visszacsinálna mindent – akkor azonban azonnal beállna az államcsőd. Ha pedig nem teljesíti ezt az ígéretét, nincs értelme a kormányváltásnak.


– A stabil demokrácia és az előrehozott választás nem feltétlenül zárja ki egymást, lásd például Olaszországot vagy Csehországot. Egyébként volt már példa arra, hogy egy szimpla voksolásnak önmagán túlmutató hatása lett. A 2004-es EP-választási MSZP-kudarc nagy szerepet játszott Medgyessy Péter miniszterelnök lemondásában, a 2008-as vizitdíjas referendum után a szabad demokraták kiléptek a kormányból. Most is jöhet valami hasonló?

– Nem. Az MSZP-frakció arra szerződött, hogy a válságkezelést végigviszi.


– Nem fordulhat elő, hogy sok párttársa mégis kibánja magát a miniszterelnöknek aláírt kötelezettségvállalásból?

– Biztosan nem. A kormányt és az MSZP-t az hitelesíti, hogy végrehajtja programját. Hiszek abban, hogy népszerűségünk már az ősszel nőni fog, mert minden pontosan úgy történik, ahogyan előre vállaltuk.


– Nem egy éppen ellenkező folyamat játszódik majd le, miután a megszorítások hatása ősztől lesz igazán érezhető, az adócsökkentésnek pedig a választásokig nem lesz számottevő hatása?

– Ezzel nem értek egyet. Az elmúlt húsz év legnagyobb adócsökkentését hajtja végre a kormány azzal, hogy a személyi jövedelemadót 2010. január 1-jétől radikálisan csökkentjük, de már most, július 1-jétől lesz egy kisebb mértékű mérséklés januárig visszamenőleg.


– Attól sem tartanak, hogy a megszorítások hatására erős társadalmi ellenállás alakul ki, tüntetésekkel, sztrájkokkal?

– Ez Orbán Viktortól és pártjáról függ. Az elmúlt időszakban egyetlen olyan tömegrendezvény sem volt, amit ne valamelyik politikai erő generált volna nyilvánosan vagy a háttérből. Ha a Fidesz nem szervez utcai tüntetéseket, zavargásokat, akkor nem is lesznek.


– Mással sincs tele a sajtó ezekben a napokban, mint hogy mi lenne, ha a Fidesz kétharmadosnál nagyobb többséget szerezne a parlamentben. Fél ettől?

– Ez a választások előtti egy év kötelező lemeze, így volt ez 2001-ben és 2005-ben is.


– Nincsenek előttem a pontos számok, de az említett két évben a Fidesz nem volt annyival népszerűbb az MSZP-nél, mint most.

– Lehet, mégis állítom, hogy kétharmados veszély nincs. Azért mondom, hogy veszély, mert Orbán Viktor kinyilvánította, hogy hatalmát a magyar alkotmányos rendszer felülírására használná. Az a kijelentése, amely szerint nincs szükség sokszínűségre 2010 után a politikában, nyíltan demokráciaellenes. Tán csak nem egypártrendszert szeretne?

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. gjozsi88 2009. május 26. 17:35
  „Alajos!
  Milyen minuszról beszélsz?
  Hogy az állam szerepvállalásának a különböző támogatásoknak vége, hogy a szocializmus ideológiáját az unió pénzügyi nyomására, ha tetszik nektek a szocializmus visszasíróinak, ha nem, átverik rajtatok!
  A nagy ellátó rendszerek, mint más országban, úgy lesznek átalakítva, azt fogják elosztani, amit megtermelünk!
  Tudod ki siránkozik, aki az államtól várja a boldogulását, de annak vége!
  Hogy sokan óbégatnak, azt jelenti, hogy a szocializmus semmit tevésért is megélhetést ideológiát vallják magukénak!”
 • 29. Alajos 2009. május 25. 21:32
  „Józsikám! Én most írok neked utoljára, így ha válaszolsz, biztosan tied lesz az utolsó szó (de csak itt a fórum e témakörében, ezt nehogy elfeledjétek!!!)
  Nem hiszem, hogy ne lenne emléked 8-10 évvel ezelőttről. Ha tényleg nincs, orvost, újra, mielőbb!
  Az akkori állapotokat a mostanival összevetve éreznetek kell a különbséget, a hatalmas mínuszt! És ez akkor is hatalmas marad, ha a válságra fogjátok a nagy részét! Tehát elcsesztétek a saját sorsotokat egy tál lencséért, elcsesztétek az ország helyzetét, de nagyon alaposan, és igen komoly veszélye van az elmarasztalásotoknak sorozatos csalásért, bűnszövetkezetben; és csak még egyért: hazaárulásért !!!! Idegenek nem fognak annyi segítő kezet nyújtani, mint ahányan igen nagy pácban lesztek, ezt garantáljuk! És szeretném, ha ezt nem fenyegetésnek, hanem ember -baráti figyelmeztetésnek vennéd! Lásd be, hogy eljött az a pillanat, amikor már nincs visszaút. Az ellenfél nagyon fölényesen vezet, tanítvány-csatáraid már csak pózolnak, egyik-másiknak már jártányi ereje sincs.
  Na, az igazi sportember ilyenkor már nem hőzöng, hanem készül gratulálni a győztesnek és aláírja a lemondás-visszavonulását, igyekszik csendben és gyorsan eltűnni a balfenéken. Te miért hergeled még most is az ellenfelet? Miért akarsz még több ellenfelet magadra haragítani? Azt hiszed, a névtelenség-arctalanság (arcátlanság) még védelmet ad nektek? Ennyire te sem lehetsz egy ügyű! Vagy már teljesen ügyefogyott vagy?”
 • 28. gjozsi88 2009. május 25. 19:00
  „AHA!
  Melyik fideszes önkormányzatnak nincs adóssága?
  Cak a csornai bocsátott ki 20 milliárdos kötvényt...?
  Igazad van nincs világ válság!
  Csak a TV-ben kabaré műsort csináltak róla!”
 • 27. LAZA 2009. május 25. 17:48
  „Az igazság az,hogy ennek az embernek halvány lila fingja sincs arról,hogy milyen is ma a közhangulat Magyarországon!Regnálása idején és azóta is a legfőbb problémát és feladatot az jelentette számára,hogyan elégítse ki idegenszivü társainak az igényeit.Az,hogy mi történik az országban ahol fontos miniszteri posztot tölthetett be a legkevésbé sem érdekli.
  Ráadásul végtelenül lenézi az egyszerü embereket mert azt hiszi,hogy újra és újra át lehet verni Őket!
  Nem miniszter úr! Meg lesz a 2/3 és nem lesz mentelmi Jog!
  Igaz a Fidesz jó szokásához hüen megkezdte a visszarendeződését és meg is tesz minden..t a vereség érdekében,de most nem fog sikerülni Nekik!A lakoság túlnyomó része elkőtelezett és várja a számonkérést és ez Viktor sem tudja elmismásolni!”
 • 26. AHA. 2009. május 25. 07:49
  „gjozsi88
  Belekavarodtál már rendesen!
  Aki rendszeresen jár Pécsre az tudja hol tart a város, töménytelen adóssággal!
  Hagyd már ezt az ostoba válságosdi dumát!
  Nálunk a válság akkor kezdődött amikor a nyugdíjasokat megvásároltátok magatoknak 19 000 Ft-os hazugságpénzzel!
  Aztán meg folytatódott a DÜBÖRÖG A GAZDASÁG hazugságkampánnyal!
  Akkor már szarban voltunk.Azóta van itt a válság!
  Gyorsan kiderült itt is a hazugságotok, mert a dübörgő gazdaság nem tette volna ennyire az országot!
  Gondolom már gőzerővel dolgoztok a következő választási hazugságokon amit a pártkeltés, 168 órás barmoknak be tudtok adni!”
 • 25. Alajos 2009. május 24. 23:12
  „Józsikám! Szívesen megtanítalak sakkozni, de csak annyira, hogy az öregek otthonában rendezett házi bajnokságban ne hogy te légy előttem a bajnok. Érted? Milyen jogon várod-követeled sorstársaiddal együtt üvöltve, hogy látni szeretnéd a polgári vagy akármelyik másik párt részletes programját? Győzni akartok vele?
  Más: erős kötődésű névrokonod többször népszerűsítette magát azzal, hogy ő azért vállalta a város polgármesterségét is, meg az országgyűlési képviselőséget is, mert így tud a legtöbbet szerezni a városnak. Na, Isten mentsen bennünket egy újabb ilyen szerzéstől !!! Mert így egy megnyerhető polgármesterrel kellett felvenni a harcot a pénztelenség idején, nem pedig egy erős ellenzéki ellenféllel... Józsikám! Nem most jöttem a hat húszassal, ébredj már fel, vagy hagyd abba a mellébeszéléseidet. Nagyszerűen megoldottad a pártfeladatodat: elterelted a figyelmet Molnár bajtárs problémájáról! De ez sem segít már rajtatok, a centi ismét rövidebb lett, már a fele sincs meg. Hát csak hajrá!”
 • 24. gjozsi88 2009. május 24. 21:12
  „Ki mondta, hogy csődbe van a város?
  Ráadásul, most a politikai helyzet, az MSZP népszerüség vesztése miatt, jelentősen változott!
  A világ állandóan változik, csak nem veszitek észre, még mindig azt kéritek számon a szociktól, amit 2006-ba igértek, közbe meg jött a gazdasági világválság, amit nem ismertek el, vagy azt hiszitek a Gyurcsány okozta!
  Persze ez neked magas!”
 • 23. gjozsi88 2009. május 24. 17:15
  „18-ra!
  Ismertesd légy szíves, hogy néz ki ez az ötlet halmaz egy világgazdaság kicsi részeként!
  Ami le jön az olyan mintha a holdon élnénk, mindent előlről kezdve, tehát kivitelezhetetlen! Utópia!”
 • 22. gjozsi88 2009. május 24. 17:13
  „AHA!
  ....... Ha most Szili a polgármester, erő felett nyomtak volna pénzt Pécsbe, ami a helyieknek jó lett volna!
  Miért?
  Ezt diktálja az ésszerüség! Nem akarnak tovább süllyedni!”
 • 21. gjozsi88 2009. május 24. 17:10
  „A 16-17-re reagálni ha lehet!”
 • 20. girzelda 2009. május 24. 14:29
  „Szerintem a vörös köd sosem fog feloszlani ebben az országban egyesek szeme elől!”
 • 19. AHA. 2009. május 24. 13:36
  „gjozsi88
  Eddig ki adott pénzt Pécsnek?
  A szocik? Na ne viccelj! A legerősebb városukat taszították mélybe.
  Pécs annyira lesüllyedt város lett a szocialista vezetés alatt, hogy a világ összes pénze is kevés a feltámasztásához.
  Elég nagy pofon ez nektek. Végre rájöttök, hogy olyan mint " MSZP" soha többé nem fogja irányítani Magyarországot!
  Brühahaha...”
 • 18. kolombela 2009. május 24. 12:34
  „Kedves gjozsi88. Mivel annyira ellenszenves neked az jelmondat, hogy magyarország a magyaroké és egyáltalán nem érted ennek a mondatnak a jelentését, ajánlom neked az alábbi linket. Itt teljes, kimerítő választ kapsz feltett és fel nem tett kérdéseidre, csak vedd a fáradtságot arra, hogy elolvasd. Nem kell vele egyetérteni, leht bírálni (fikázni), a lényeg, hogy olvasd el. Ha ezután sem érted a lényeget, akkor az nem a programot magukénak vallók hibája.”
 • 17. gjozsi88 2009. május 24. 11:49
  „16-hoz!
  Még annyit!
  Ha ez a Viktor ekkora zseni, hogy lehet, hogy a világon még nem figyeltek fel rá és meghagyják csak a magyarok megmentőjének?
  (Ha lehet a néppárti 11. alelnöki pozicióját ne sorold fel!)”
 • 16. gjozsi88 2009. május 24. 11:31
  „jockey!
  Ha nekem a Fidesz tesz jót, azt támogatom!
  De nem az tesz jót, aki ész nélkül igér és nem tesz semmit, ráadásul, az összes kommunikációja egy álomvilágra épül, gyakorlati megoldások vázolása nélkül!
  Pl: A nagy Viktor feltalálta a spanyolviaszt és a gazdasági VILÁG VÁLSÁG közepette, amikor mindenhol a visszaesést szeretnék megakadályozni, amikor mindenki a munkanéálküliség növekedésének a leállításán fáradozik, azt mondja, hogy az ország egyetlen problémája, hogy hiányzik 1 millió munkahely! Azt igéri, hogy a Fidesz teremt ennyit! Azt nem mondta meg hogyan! (azt tudjuk, hogy ennek az 1 milliónak jelentős része kellene a reálszférába, mert parkgondozó, szociális munkás és egyébb közalkalmazott nem növeli a nemzeti összterméket, ami a gazdasági növekedést hozza)
  Magyarul, Nektek azt mondja, hogy a világ legjobb atlétájának lenni nem nehéz, csak mindössze mindenkinél gyorsabbnak kell lennie!Tágra nyilt szemmel hallgatjátok és tapsoltok! Nem Ő a hülye, csak kihasználja, hogy a te szavazatod is annyit ér, mint egy normális emberé, aki visszakérdez: Hogyan szeretné megvalósítani?”
 • 15. gjozsi88 2009. május 24. 11:22
  „patriot!
  Rendben, de addig ki fog pénzt adni a pécsnek?
  Most a Fideszes és átállt szoci is csak várhatja a pénzt, eredmény?
  Hol itt a logika?
  A pénzt a kormány osztja el! 2010-ben itt is ott is új választás lesz!”
 • 14. patriot 2009. május 24. 10:08
  „gjozsi88
  Te ostoba! Nem vetted észre, hogy amíg itt osztod az észt, addig már a szocik is átálltak a Fideszes polgármester mellé!?”
 • 13. jockey 2009. május 24. 09:44
  „Remélem Józsi, a logikád alapján még sok-sok évig fogsz a Fideszre szavazni az önkormányzati választásokon. :)”
 • 12. gjozsi88 2009. május 24. 08:32
  „11-hez! Még annyit:
  Igy néz ki a buta magyar, mint nálunk!
  Itt van a pécsi polgármester választás!
  Van egy baloldali kormány, de a hülye magyar ellenzéki polgármestert választ! Milyen kormányzati támogatást várnak? Oda akkor fog pénz jutni, ha máshova már nem kell!( máshol is magyarok laknak!)
  Mindig elöbb vannak a parlamenti választások, utána az önkormányzati, A hülye magyar fél év alatt elpártolt az addig istenített pártjától, mert kiderül, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, és ellenzéki önkormányzatot választ...!
  Pénzt a kormányon keresztül lehet kapni!
  Ha jövőre Fidesz kormány kjön, akkor összel Fidesz önkormányzatot választanék, ez lenne az érdekem!
  De mi magyarok megmutatjuk...!
  Mire jönnek a 2010-es önkormányzati választások, arra kiderül, hogy a Fidesz alkalmatlanabb, mint ezek...!
  Megy a körforgás előlről!”
 • 11. gjozsi88 2009. május 24. 08:09
  „Túrabakancs!
  Engem nem az érdekel, hogy ki hol ül a parlamentben, az a fontos, hogy világosan mondja meg, hogy milyen gazdasági intézkedéseket kíván hozni, mely előre visz!
  A magyarok érdekei..!
  Ezek tartalom, eszköz nélküli lózungok, melyeknek akkor van értelmük, ha logikai rendszerbe vannak téve!
  Ki mondja meg, hogy milyenek a magyar érdekek? A Morvai nevü jogász, aki ért mindenhez?
  Vegyük már észre, hogy Magyarország a világgazdaság része, ráadásul messze nem a nagyobbakhoz tartozik!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismeretlen holttest a Perint-patakban

Pénteken délelőtt személyesen tett a Szombathelyi Rendőrségen bejelentést egy férfi, hogy a tegnap… Tovább olvasom