Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Molnár Csaba: 270 milliárd forint a települések belső megújítására

Kiemelkedő jelentőséggel bír a települések belső megújítása az Új Magyarország Fejlesztési Tervben: rehabilitációra, fejlesztésekre 2013-ig 270 milliárd forint áll rendelkezésre.

A 270 milliárdos összeg jelentős hányadát, 200 milliárd forintot a jövő év végéig le is kötik, s megkezdhetik annak felhasználását a beruházó települési önkormányzatok - mondta a kancelláriaminiszter.

Hozzátette: a kisebb fejlesztésekre a 2007-2008-as időszakban 197 nyertes pályázatot fogadtak be, s azokra 9,2 milliárd forint támogatást adtak a kisvárosoknak és nagyközségeknek.

Molnár Csaba kitért arra is, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből 13 kisebb település kapott eddig rehabilitációs támogatást, mintegy 550 millió forint összegben. A megyeszékhely, Nyíregyháza pedig 1,8 milliárd forintos támogatásból újíthatja meg városközpontját.

Mint a miniszter hozzáfűzte, az európai uniós és hazai forrású támogatások a beruházások költségének 90 százalékát biztosítják, hogy az önkormányzatoknak minél kisebb mértékben kelljen a fejlesztésekhez hozzájárulniuk.

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője beszédében gratulált a nyírmadaiaknak ahhoz, hogy július elsején megkapták a városi címet. Egyben elismerését fejezte ki a helyi NB III-as labdarúgócsapat tagjainak azért, hogy a Magyar Kupában legyőzték 2:0-ra az NB I-es Nyíregyházát. A miniszter hasonló sikert kívánt a következő kupameccshez is, amelyen az európai élcsapatok közé jutott Debrecen lesz Nyírmada ellenfele.

Kálmán Béla, az 5.000 lakosú település független polgármestere az MTI-nek elmondta: az új városközpont és a tájház létrehozása mintegy 45 millió forintos költségből valósult meg.

A nyírmadai önkormányzat eredményes volt az iskolafelújítási pályázaton is, csaknem félmilliárd forintból korszerűsítheti a 600 gyermeket tanító oktatási intézményét. Az iskola három épületének teljes korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez, bútorzatának kicseréléséhez, taneszközeinek fejlesztéséhez 444 millió forint európai uniós támogatást kaptak.

Emellett ugyancsak pályázati támogatásból, 180 millió forint beruházással új polgármesteri hivatal épül, korszerűsítik a művelődési házat és megújul a piac épületegyüttese is. Épül két kilométer kerékpárút és szilárd burkolatot kap egy belső utca, mintegy 100 millió forintos költségből.

Olvasóink írták

  • 2. adamasz1977 2009. szeptember 25. 16:50
    „ez haggyán, de még beszélni sem tud:)”
  • 1. fióka 2009. szeptember 25. 09:36
    „Hogy van ennek a <moderálva> képe bármilyel felszólalást megtenni,hogy van pofája egyáltalán mág a politikai pályán lenni,nincs önérzete.Ez a korrupt gyurcsányklón mit tett az országért,hogy 1 év alatt a nulláról kancellária miniszter lett ez azért mindent megmagyaráz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élménynap a rászoruló gyermekekért

Nagy értékű adománnyal támogatta a Semmelweis Egyetem I. és II. számú Gyermekgyógyászati Klinikát,… Tovább olvasom