Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Mol-Jukosz megállapodás Moszkvában

Nyugat-szibériai kőolajmező közös kiaknázására létrehozott vegyes vállalat alapításáról írt alá szerződést csütörtök este Moszkvában Hernádi Zsolt, a Mol Rt. elnöke és Jurij Bejlin, a második legnagyobb orosz kőolajvállalat, a Jukosz alelnöke.
A ceremónián részt vett a moszkvai látogatáson tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnök, Kovács László külügyminiszter és Csillag István, a gazdasági és közlekedési tárca vezetője is.

Medgyessy Péter hozzászólásában elmondta: ilyen nagy volumenű magyar befektetésre még nem volt példa Oroszországban.

A kormányfő hangsúlyozta: az új magyar kormány politikája értelmében – a kölcsönösség alapján – szívesen látják Magyarországon is az orosz beruházókat. Örömét fejezte ki, hogy a szerződés aláírására olyan időpontban kerül sor, amikor felfelé ívelnek a magyar-orosz kapcsolatok.

Hernádi Zsolt újságíróknak nyilatkozva elmondta: a 200 négyzetkilométeres olajmezőn jelenleg 50 kút üzemel, a csúcsra járatás idejére – várhatóan egy-másfél éven belül – ezek száma 300-ra nő.

A Mol Rt. elnökének beszámolója szerint a beruházás összköltsége 350-400 millió dollár, ami 50-50 százalékban oszlik meg a magyar vállalat és a Jukosz között. Utalt azonban arra is, hogy a költségek fedezetét részben a kitermelt olaj visszaforgatása adja majd. 

– Csúcsra járatás után a mező évente mintegy 2,5 millió tonna kőolajat ad majd, amelyből a Mol 1 millió tonnát kap – mondta Hernádi Zsolt, aki emlékeztetett arra, hogy ez hozzávetőleg ugyanannyi, mint a Magyarországon évente kitermelt teljes kőolajmennyiség. ezzel a Mol rendkívül jelentős nyersanyag-tartalékhoz jut.

Becslések szerint a terület hozzávetőleg 20 millió tonna kőolajat rejt, a kitermelés tehát közel 10 évig biztosítva van.

A beruházás nagyságáról szólva a Mol vezetője elmondta, hogy a területen 60 kilométernyi új utat kellett megépíteni és 100 kilométernyi vezetéket fektettek le.

Közölte, hogy a társaság a jövőben is kész hasonló közös projektekre, akár a Jukosszal, akár más orosz piaci szereplőkkel közösen.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Renoir-festményeket loptak Gábor Zsazsa lakásából

Súlyos autóbalesete után még meg is lopták Gábor Zsazsa magyar származású hollywoodi dívát. Tovább olvasom