Kisalföld logö

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -1°C | 9°C Még több cikk.

Módosul az államháztartás szabályozása

A kormányrendelet-tervezet több, az államháztartással összefüggő jogszabályt módosít, köztük a költségvetés előkészítésének módját is.
A kormány honlapján megjelent tervezet szerint az államháztartásért felelős miniszter - jelenleg a nemzetgazdasági miniszter - minden év áprilisában, továbbá a központi költségvetés országgyűlési benyújtásával együtt gazdasági előrejelzést készít, amelyet közzétesz a tárca honlapján. Azt, hogy melyik két napon jelenik meg az előrejelzés, január 31-ig teszi közzé a miniszter.

Az előrejelzésnek tartalmaznia kell az Európai Bizottság legfrissebb előrejelzéséhez képesti különbségeket. Ha az eltérés jelentős, akkor azt a miniszternek indokolnia kell.

A költségvetési tervezésnek a legvalószínűbb makrogazdasági és költségvetési forgatókönyvön, vagy annál óvatosabb forgatókönyvön kell alapulnia - áll a tervezetben.

A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben érzékenységvizsgálatot kell végezni. Ennek keretében meg kell vizsgálni, hogy a növekedésre és a kamatlábak változására vonatkozó különböző feltételezések esetén miként alakulnak a fő költségvetési változók.

A makrogazdasági és költségvetési előrejelzésekben alkalmazott alternatív feltételezések tartományának megválasztásakor, az előrejelzések múltbeli megbízhatósága az irányadó. Emellett törekedni kell a vonatkozó kockázati forgatókönyvek figyelembevételére is.

Az államháztartásért felelős miniszter a költségvetési tervezéshez felhasznált makrogazdasági és költségvetési előrejelzéseket objektív kritériumok alapján évente egyszer átfogóan értékeli, többek között utólagos értékeléssel is. Az objektív kritériumokat és az értékelés eredményét közzé kell tenni, és a későbbi makrogazdasági és költségvetési előrejelzések készítése során figyelembe kell venni.

Ha az értékelés legalább négy egymást követő év vonatkozásában jelentős torzítást észlel a makrogazdasági előrejelzéseknél, akkor változtatni kell az előrejelzés módszertanán, vagy annak paraméterein. Az értékelés módszertanát, menetét és időzítését is nyilvánosságra kell hozni.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2013. november 23. 09:46
    „Blabla kormány!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a felújított 424.247-es ˝Bivaly˝ gőzmozdonyt

A mozdonyt 11 műszaki szakember állította ismét üzembe, miután szinte minden alkatrészt, köztük a… Tovább olvasom