Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Módosul a gépjármű átírás július elsején

Az okmányirodák július elsejét követően nem írják át azokat a járműveket, amelyek adás-vételét nem a megfelelő tartalmú, teljes bizonyítóerejű magánokirattal igazolja az új tulajdonos - hívja fel az érintettek figyelmét az MTI-hez eljuttatott közleményében a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH).

A teljes bizonyító erejű magánokirat többféle lehet. Az első az, ha az iratot a magánszemély maga írta - kézzel, és nem géppel - majd aláírta. Miután az adásvételi szerződés kétoldalú jogügylet, így azt elég gépelni, majd a feleknek aláírniuk, de az aláírás tényét - hogy nem más írta alá azt - két tanúnak kell igazolnia az okiraton. Emellett közjegyző hitelesítheti, ügyvéd ellenjegyezheti az okiratokat, ilyenkor nincs szükség tanúra.

A jármű adásvételi szerződések eddig is többnyire két tanúval készültek, de nem volt olyan kötött tartalmuk, mint ez év elejétől. A közúti közlekedés nyilvántartásáról szóló törvény viszont előírja - ez év elejétől - a kötelező tartalmat, a végrehajtásáról szóló kormányrendelet viszont megengedi, hogy július 1-ig liberális legyen az okmányiroda.

Azt követően sem új forgalmit, sem pedig törzskönyvet nem lehet kiadni, ha nem megfelelő tartalmú a szerződés. A törvény a szerződés tartalmát úgy határozza meg, hogy tartalmaznia kell az eladó és a vevő személyi adatait, ide értve a lakcímet is, valamint a műszaki adatokat.

A végrehajtási rendelet ettől jóval hosszabb, szerepel benne az előbbieken túl a vételár, a forgalmi engedély és a törzskönyv száma, a vevő birtokba kerülésének - a jármű átadásának - időpontja, a szerződés hatálybalépésének napja, továbbá a felek nyilatkozata, amely szerint mindkét fél teljesíti bejelentési kötelezettségét a közlekedési igazgatási hatóságnál a tulajdonjog változás hatálybalépését követő, jogszabályban meghatározott határidőn - 15 napon - belül.

Végül pedig a szerződésben szerelnie kell a felek nyilatkozatának arról, hogy ismerik a bejelentés nyilvántartásba történő bejegyzéséhez fűződő joghatásokat, valamint a bejelentés elmaradásának, illetve bejelentési kötelezettség késedelmes teljesítésének jogkövetkezményeit.

A közlemény kiemeli, hogy a kötelező tartalmi elemek hiányában nem kerülhet sor az új törzskönyv, illetve az új forgalmi engedély kiadására. A feltételeknek megfelelő szerződésminták megtalálhatók és letölthetők a KEK KH www.nyilvantarto.hu honlapjáról.

Olvasóink írták

 • 2. BsBe 2010. június 26. 17:38
  „Janika:
  A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló, 35/2000. (XI. 30.) BM-rendelet 76/A § (4) bekezdése szerint a gépjármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését a változástól számított 15 napon belül a régi tulajdonos a tulajdonjog változásáról készült okirat benyújtásával (megküldésével) teljesíti.

  A 304/2009. (XII.22.) Korm. Rendelet az alábbi lényeges változásokat tartalmazza:
  * A jármű tulajdonjogában bekövetkezett változás bejelentését - a változástól számított 5 munkanapon belül - az eladó tulajdonos a tulajdonjog változásáról készült, a 3. §-ban meghatározott tartalmú teljes bizonyító erejű magánokirat benyújtásával vagy megküldésével teljesíti. A közlekedési igazgatási hatóság az e rendelet szerinti adattartalmú teljes bizonyító erejű magánokirat alapján a bejelentés tényét és időpontját a nyilvántartásba bejegyzi.”
 • 1. janika 2010. június 26. 11:10
  „Tehát melyik is az a rendelet amely előírja, hogy az eladónak is van bejelentési kötelezettsége? Ki és mikor alkotta?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Távozik az országos rendőrfőkapitány két helyettese is?

Az egyik lap értesülése szerint nemcsak az országos rendőrfőkapitánynak, de két helyettesének és több megyei főkapitánynak is mennie kell. Tovább olvasom