Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Módosították

a lakásrendeletet

Csornán lakásbérleti szerződés a rendelet módosítása után is legfeljebb öt évre köthető. Ez meghosszabbítható, ha a bérlő igényjogosultsága továbbra is fennáll. Új szabály, hogy a hosszabbítás iránti kérelmet a lejárat előtt két hónappal be kell nyújtani.
A lakások és helyiségek bérletéről szóló új törvény előírta, hogy az e tárgykörben alkotott önkormányzati rendeleteket is felül kell vizsgálni és módosítani kell. E kötelezettségnek a csornai önkormányzat határidőre eleget tett, a módosítások március 31-én hatályba léptek. A módosítások lényegét dr. Egresiné dr. Kiss Mária aljegyző elemezte a Kisalföldnek nyilatkozva.
– Az önkormányzati rendelet előírhatja, hogy a bérlakásban a bérlet időtartama alatt a bérlő köteles életvitelszerűen tartózkodni, és köteles bejelenteni a két hónapnál hosszabb távollétét – kezdte dr. Egresiné dr. Kiss Mária. – A jövőben e kötelezettség megszegése esetén is élhet az önkormányzat a rendkívüli felmondás jogával. Változtak a lakás rendeltetésszerű használatának ellenőrzésére vonatkozó szabályok is. A bérbeadó évente egy alkalommal köteles ellenőrzést végezni, amely lehetőséget nyújt a visszaélések megakadályozására. Az évi ellenőrzés során a rendeltetésszerű használat vizsgálata mellett számba kell venni a lakásban jogcímmel vagy anélkül tartózkodó személyeket, vagy éppen azt, hogy a bérlő lakja-e a lakást.
Dr. Egresiné kifejtette: a törvény hiányt pótolt, amikor megfogalmazta a bérlő és a bérbeadó feladatait. Általános szabály, hogy a lakás burkolatainak, ajtóinak, ablakainak és berendezéseinek karbantartásával, pótlásával, cseréjével kapcsolatos költségek viselésére a bérbeadó és a bérlő megállapodása irányadó.
Megállapodás hiányában a

karbantartással és felújítással

kapcsolatos költségek a bérlőt, a pótlással és cserével kapcsolatos költségek a bérbeadót terhelik szociális bérlakás esetén is.
– Lakásbérleti szerződés a rendelet módosítása után is legfeljebb öt évre köthető és ez az idő meghosszabbítható, ha a bérlő igényjogosultsága továbbra is fennáll. Új szabály, hogy a hosszabbítás iránti kérelmet a lejárat előtt két hónappal be kell nyújtani – tette hozzá az aljegyző, aki azt is elmondta, hogy a törvény új lakbér-kategóriákat vezetett be. A szociális alapú lakbér mellett bekerült a rendszerbe a költségelven megállapítható lakbér, illetve a piaci lakbér. A törvény új eleme az, hogy a szociálisan rászorulók részére nyújtható önkormányzati lakbértámogatás mértékét, feltételeit és eljárási rendjét a szociális törvény helyi lakásfenntartási támogatásánál meghatározott szabályok figyelembevételével kell a rendeletben szabályozni.
– Ennek megfelelően a lakbérről és a lakbértámogatásról szóló rendeletet is módosítottuk, de lakbéremelés nem történt. Ellenkezőleg, a támogatás rendjét szeretnénk úgy kialakítani, hogy azt minél többen igényelhessék. Jelenleg 117 bérlakással rendelkezünk, támogatásban 25 bérlő részesül – közölte dr. Egresiné.
– Az elővásárlási joggal érintett lakásokra új szabályokat alkotott az önkormányzat. Az elővásárlási jogával csak akkor élhet a bérlő, ha a képviselő-testület a lakást eladásra jelölte ki. Tehát elhagyjuk azt a szokást, hogy minden év novemberi testületi ülésén elbírálja a vételi kérelmeket a tulajdonos. Döntés esetén a vételár a szakértő által megállapított forgalmi érték.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampányzáró

Győr. Szakács Imre és a kisalföldi gazdák várják az érdeklődőket a Fidesz megyei kampányzáró… Tovább olvasom