Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Módosítaná a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi

Módosítaná a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella.
Módosítaná a magánnyugdíjról és a magánnyugdíjpénztárakról szóló törvényt Selmeczi Gabriella (Fidesz); az Országgyűléshez hétfőn benyújtott javaslattal a képviselő biztosítaná, hogy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe idén visszalépő tagok követelését állampapírban, illetve készpénzben utalják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NYACSA) számára.

A parlament honlapján olvasható iromány indoklása szerint a javaslattal elkerülhetővé válik, hogy a 2011. évi visszalépéshez hasonlóan az eszközérték-változásából adódódó kockázatokat és esetleges veszteséget a NYACSA, illetve közvetetten a magyar állam viselje.

A javaslat alapján a magánnyugdíjpénztáraknak a visszalépés során az átadásra kerülő követelések értékét 2012. október 12-ig kell állampapírban és pénzben átadniuk a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap részére. A követelésnek legalább a visszalépő tag - 2012. május 31-ei értéknapon fennálló - portfolióján belüli állampapír-aránynak megfelelő részét kell állampapírban teljesíteni. Az átadott állampapírok az értékpapírszámlán történő jóváírás napján a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap tulajdonába kerülnek.

A hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítását a pénztáraknak 2012. május 31-ig el kell végezniük. Mivel a 2012. április havi inflációs ráta csak 2012. május közepén, a 2012. május havi inflációs ráta pedig csak 2012. június közepén áll rendelkezésre, így az elszámolás biztosíthatósága érdekében a hozamgarantált tőke feletti összeg kiszámítása során az elszámolási időszak utolsó két hónapjára a március havi inflációs rátát kell alkalmazni - áll az indoklásban.

A törvény a kihirdetést követő napon lépne hatályba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Általános vitára alkalmas a tranzakciós illetékről szóló törvényjavaslat

Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottsága általános vitára alkalmasnak találta a… Tovább olvasom