Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Modellváltás a MÁV-nál

Felesleges ingatlanjai hasznosításával, létszámcsökkentéssel és külső források bevonásával enyhítene pénzügyi gondjain a MÁV. Az utazási szokásokat júliustól viszonylati jeggyel mérik fel.
A konvergenciaprogram által szűkre szabott költségvetési keretek mellett a jelenlegi formájában nem működhet tovább a MÁV. Már a küszöbön áll a vasúti személyszállítás önálló társaságba szervezése, a MÁV Start Zrt. július 1-jén veszi át anyavállalata közszolgáltatási feladatait.

A MÁV 300 milliárd forintot meghaladó hiteltartozásának felszámolására is vannak tervek: a MÁV Cargo Zrt. eladásából befolyó bevétel könyv szerinti értéken felüli részét ugyanis erre fordíthatják. Emellett ingatlanhasznosítással is enyhítenék a pénzügyi gondokat, a társaság sajátjaként mintegy 130 milliárd forintnyi ingatlannal sáfárkodhat, hasznosításukból évente néhány milliárd forint várható.

A MÁV az utazási igények felméréséhez és velük a vasúti személyszállítás költségvetési támogatási szükségletének meghatározásához úgynevezett viszonylati jegyet vezet be. Így 2008-ban a vasút teljes hálózatán megjelenő jegy révén a MÁV már nemcsak azt tudja majd, hogy utasai milyen messzire, hanem azt is, honnan hová utaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megfelelő túrafelszerelés megéri az árát

Az egyre tavasziasabb, tartósan húsz fok feletti hőmérséklet sok embert csábíthat ki a szabadba. Ha… Tovább olvasom