Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Modellügynökségek hálójában

Pénz és ígéretek a semmiért? A modellkedés veszélyes terep, a csillogás csak a látszat.

A modellkedés nem csak kellemes időtöltés. A jelenlegi  gazdasági helyzetben egyre többen kiegészítő pénzkereseti lehetőségnek is tartják. Nők és – bármilyen meglepő –  férfiak is! Ezt használ(hat)ják ki egyes modellügynökségek. A jelentkezők nehezen tudják kontrollálni, hogy ténylegesen a modelljeik hány százalékának tudnak munkát biztosítani, és nem a tőlük beszedett regisztrációs díj és a porfóliófotózásért bekasszírozott összeg szerepel-e csak a cég bevételei között.


Hazánkban elég sokan vanak, akiknek rossz a véleményük a modellügynökségek többségéről. Gyakori, hogy válogatás nélkül felvesznek mindenkit, akinek az alkatán, arcfelépítésén vagy a bőrén már első pillanatban látszik, hogy annyi esélye van a munkára, mint lottón az öttalálatosra. Minimális.

Az fizet, aki szerepelni akar

Kitöltetnek a „felvételt nyert" személlyel egy semmit sem nyújtó szerződést, s felajánlják, ha a modellnek addig még nincs fotóalbuma, hogy – a magyar kereseti viszonyokhoz képest rendkívül drágán – elkészíttetik a portfólióját.
Ezzel szemben külföldön a modellek képzése és a portfólió az ügynökség költsége. Ott a jól értékesíthető modellekből meg tudnak élni: a manökenpiac jóval letisztultabb, mint itthon.
Hazánk lélekszámához viszonyítva már túl sok ügynökség alakult, az interneten a modellugynokseg.lap.hu oldalon majdnem 60 budapesti céget találunk! És akkor a vidékiekről még nem is beszéltünk. Az ügynökségek modellkínálatát vizslatva egyből megállapítható, hatalmas eltérések vannak. Van, ahol a minőségre törekednek a cég vezetői, a kevés modellből bármelyik nemzetközi magazin címoldalán is megállná a helyét, míg olyan is bőven akad, amely a mennyiségre törekszik.

Csábító trükkök

Rendkívül csábító, ha a modelltanfolyamot munkalehetőséggel ajánlja az ügynökség. Jelentős bevétel a cég számára, nem nagy anyagi ráfordítással! Igaz, hogy itt okosodhatnak a jelöltek, tanulnak divattörténetet, színpadi mozgást, fotós előtt pózolhatnak, de a végzett modellek elenyésző százaléka jut csak ténylegesen valamiféle munkához.
Sajnos tudomásul kell venni, hogy a hazai piac rendkívül szűk, ennyi modellt képtelen eltartani. Viszont nem kell nagy összeg ahhoz, hogy valaki modellügynökséget alapítson. Egy kis iroda számítógéppel – ahol lehet fogadni az érdeklődőket – bőven elég. Még fotóstúdió sem kell feltétlenül hozzá, de hogy komoly cég benyomását keltse a tulajdonos, az sem árt. Éppen ezért fontos, ha már mindenképpen arra adtuk a fejünket, hogy valamelyik modellügynökségnél regisztráltatjuk magunkat, alaposan nézzük meg, kivel és milyen paraméterekkel szerződünk!

Tízezrek a regisztrációért

Ezzel addig nincs is semmi gond, amíg a regisztráció ingyenes vagy 1–2 ezer forintra rúg. Ekkora összegnek elégnek kell lennie néhány papiros kitöltéséhez. Így maximum csak ennyit bukhat a jelentkező az üzleten, ha nem érkezett számára felkérés.
De más a helyzet, ha súlyos tízezreket fizetnek be a regisztrációs díjra a modellek. Mindenki nem kaphat munkát, így számukra biztos a jelentős anyagi bukta. Az még önmagában véve nem gond, ha egy ügynökség magas regisztrációs díjjal számol, de ha korrekt lenne, akkor ezt már a modell bevételeiből, utólag, részletekben vonná le. Vagy ha nem sikerült munkát szerezni számára, meghatározott időn belül visszaadná a befizetett összeg 90 százalékát. A külföldi gyakorlatnak megfelelően.
 A magyarok többsége a rendszerváltás előtt már úgy gondolkodott: a nyugati cégek megbízhatóbbak, mint a hazaiak. Ezért talán jobban hisznek nekik, ha az orruk előtt elhúzzák a mézesmadzagot. Csábítóak a hazainál jóval nagyobb kereseti lehetőségek, így a magyar férfiak és nők  hajlanak arra, hogy a magas regisztrációs díjat is kifizessék, ha egy jól hangzó külföldi névnek teszik meg azt. Azonban sokszor csalatkozniuk kell.

Elrettentő példa

Egy osztrák központú cég minden korosztályból vadászott magyar modellekre. Egy kitűnő alkattal megáldott lány is jelentkezett a felhívásukra. (Történetét név nélkül merte csak elmesélni nekünk.) A megbeszélésen vegyesen ültek az asztalnál: kisfiútól a nagymamáig bezárólag. Az ügynöknő fél óráig „fényezte" a cégét, miközben kiosztott egy nemzetközi szakszavakat magyarázó kiadványt s a szerződést, mondván, akinek tetszik, töltse ki. A lány utólag jött rá, ennek már akkor gyanúsnak kellett volna lenni számára, hiszen meg sem nézték az alakját, az asztal mögött ülve akár falábbal is jelentkezhetett volna. Tény, az ügynöknő többször hangsúlyozta, ha nem sikerül munkát szerezni, akkor semmilyen kötelezettséget nem vállalnak, viszont a munkaszerzésre rendkívül nagy az esély, kár lenne ezt a lehetőséget kihagyni.

Aktfotózásra hívták

A lány szerződésében benne foglaltatott egyértelműen, hogy meztelen felvételeket nem vállal, ennek ellenére felhívták, aktfotózásra kell mennie. Természetesen visszautasította, mire sértődötten mondták neki, hogy akkor ne is számítson munkára...
A fiatal hölgy kiemelte, persze azóta itthoni cégek is próbálták több tízezerért regisztrálni, de már egy fillért sem hajlandó fizetni. Ha látnak benne fantáziát, kérjék fel anélkül. A szokásos 20 százalékos jutalék úgyis a céget illetné.

Középkorú nők sem kivételek

Ugyancsak neve elhallgatását kérte az a régiónkban élő középkorú nő is, aki szintén megbánta, hogy hagyta magát elkábítani, de annyira optimistán és bizakodóan beszélt vele a cég munkatársnője, hogy még kölcsön is kellett kérnie a barátnőjétől, hogy ki tudja fizetni a 30 ezer forintos regisztrációs díjat. A fotók elkészítésén kívül további költségként lépett fel, hogy hétvégenként egy nagyvárosba utaztak színpadi koreográfiát gyakorolni. Az utolsó alkalommal jött külföldről valaki, aki biztatta őket, két hét múlva érkezik az értesítés. A hölgy azóta csak vár és vár a külföldi munkalehetőségre... és egyre inkább úgy érzi, hogy a semmire...

Figyelni kell a szerződésre

Mindkét hölgy szerződésében található két olyan passzus, amelyek igencsak figyelemre méltóak, mert azok csak az ügynökség számára előnyösek: „A modell kész nyilatkozni, hogy az ügynökség reklámrendezvényein részt vesz két napot 1 évben, juttatás nélkül." A következő pedig valóban hab a tortán: „A modellügynökségnek szabad a modell fotó- és videofelvételeit a saját maga reklámozásának céljából térítésmentesen felhasználni..." S ez az a pont, ahol érdemes egy kissé elidőzni! Szinte kizárt, hogy a modellnek legyen rálátása, mi minősül reklámnak és mi az, amit a cég esetleg pénzért adott tovább. A cég honlapján bizony akadnak olyan felvételek, amelyek profi módon elkészítve, önállóan is megállják a helyüket: változtatás nélkül piacképesek.

Amerikába félmeztelenül

Például egy fizetős amerikai honlap számára, ahol esetleg kelet-európai hölgyek félaktjaiban vagy kisportolt testű férfiak alsónadrágos képeiben gyönyörködhetnek az érdeklődők...
Jellemző történet, amely egy magyar lánnyal esett meg. Londoni utcán sétált, amikor egy jókora  óriásplakáton viszontlátta magát. Persze semmit sem tudott arról, hogy a vele szerződésben álló cég a fotóit a tudta nélkül értékesítette. Így a neki járó – nem kevés – bevételből sem akarták részesíteni. Szerencsére a modellnek volt sütnivalója, s keményen perelte az ügynökséget.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

SZOMBAT Tovább olvasom