Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Modellen a hédervári kastély

Varga Ervin győrújbaráti építésztechnikus több hónapos munkával elkészítette a hédervári kastély kicsinyített mását. Közben Fejér megyében már tervezik a miniatűr Kárpát-medence felépítését – a soproni Tűztorony modellje már áll.
Varga Ervin
„ Hatszáz munkaórám van benne" – mondta a győrújbaráti Varga Ervin a hédervári kastély modelljéről, amit idén év elejére fejezett be. Hobbiból – bár az építésztechnikus végzettségű férfi „piaci alapon" már több létesítménynek is megcsinálta a makettjét. „Technikusnak tanultam a győri Hild József Építőipari Szakközépiskolában, amikor 1987-ben a kastélyt felújította az Országos Műemléki Felügyelőség, s egy éven át én is részt vettem a munkálatokban. Ezért választottam ezt a gyönyörű épületet" – tette hozzá.

A kivilágítható modell alapanyaga csaknem teljesen papír. A kivételek közé tartoznak a tornyok csúcsdíszei, amelyek fából és gombostűből készültek, a növények, amelyek tulajdonképpen vasútmodell-kiegészítők, valamint az erkély, amelyet ezüstözött rézből forrasztott. A méretarány pontosan egy a százhoz, azaz ami a valóságban egy méter, az a terepasztalon egy centiméter.

Varga Ervin a munka legélvezetesebb részének azt tartja, amikor a kartonokból összeáll az egész, de azt is elismeri, hogy a harmincadik egyforma ablak elkészítése már meglehetősen unalmas. A hédervári kastélyhoz körülbelül száz nyílászárót kellett készítenie.
„ A modellkészítésnek Nyugat-Európában sokkal nagyobb hagyományai vannak, mint nálunk. Párizs mellett például felépítették a »mini Franciaországot« a nevezetességek méretarányos kicsinyítésével, Klagenfurtban a »minimondus«-t a világ turistalátványosságaival. Ezek idegenforgalmi vonzerőt jelentenek, és sok tekintetben szemléletesebbek, áttekinthetőbbek az igaziaknál" – magyarázta.

A helyzet a következő néhány évben remélhetőleg megváltozik. A pécsi székhelyű Kárpátia Alapítvány belefogott a „mini Kárpát-medence" létrehozásába a Fejér megyei Tácon található húszhektáros területen. Panyik István kuratóriumi elnök elmondta, hogy a tízmillió dolláros beruházásról egy olasz befektetőcsoporttal tárgyalnak. A műszaki tervek után még az idén meglesz a megvalósíthatósági tanulmány. A különös modell leképezi a Kárpát-medence domborzatát és vízrajzát: a Kárpátok legmagasabb bércei húsz méterre emelkednek majd ki, az Adriai-tenger pedig egy csónakázótó lesz. A látogatók a legjellegzetesebb épületeket is megtekinthetik – közülük a soproni Tűztorony kétméteres mása – eredeti anyagokból – már elkészült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most már elég!

Slim (Jennifer Lopez), a keményen dolgozó pincérnő egy nap találkozik álmai lovagjával: Mitchcsel, a… Tovább olvasom