Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Mobilozó utasok miatt fordítottak vissza egy utasszállítót

Felszállás közben helyet cserélgető, összevissza mobilozó utasok miatt kellett visszafordítani Amszterdamba egy Indiába tartó gépet. Egyelőre nem tudni, hogy terroristák vagy egyszerű bugrisok kerültek-e a gépre.
Vadászgépeknek kellett visszakísérnie az amszterdami Schiphol reptérre a Northwest Airlines Indiába tartó járatát. A San José Mercury News értesülései szerint a gépen tizenkét utas - köztük tíz pakisztáni vagy délkelet-ázsiai származású - gyanús viselkedése miatt döntött a gép személyzete a visszafordulás mellett röviddel a felszállás után. A Mercury Newsnak sikerült beszélnie az egyik utassal, Tim Nelsonnal, aki elmondta, hogy az amerikai gépeken rendszeresen szolgálatot teljesítő légi marsaloknak is be kellett avatkoznia.

Mint mondta, a gép hátsó részében egy nagyobb csoport nem volt hajlandó teljesíteni az utaskísérők utasításait. A rendbontók felszállás közben akartak helyet cserélni egymással, mobiltelefonáltak, és még körbe is adogatták mobiltelefonjaikat. Az utaskísérőknek nem sikerült megfékezniük őket, a légi marsaloknak kellett közbelépnie, a pilóta meg jobbnak látta, ha visszafordul.

Nelson szerint a gépen az nem derült ki, hogy a bajkeverők terrorcselekményre, támadásra készültek-e, vagy egyszerűen csak gyanúsan viselkedtek.

A pilóta riasztására a holland légierő F-16-os vadászgépei kísérték vissza Amszterdamba a gépet. A reptéren holland rendőrök hatoltak be a gépbe és egyesével elvezették a rendbontókat. A holland hatóságok az AP kérdésére nem kívánták részletezni sem az incidenst, sem azt, mivel vádolják az őrizetbe vetteket. Még a nemzetiségüket sem voltak hajlandóak elárulni.

A Mercury Newsnak nyilatkozó Tim Nelsont egyébként az Egyesült Államokban hősként tisztelik. A repülésoktató hívta fel 2001-ben az FBI figyelmét az iskolájában tanuló Zacarias Moussaouira, akit 2001. augusztus 16-án fogtak el. Letartóztatása akár a szeptember 11-i merényletek meghiúsítását is okozhatta volna, ha az amerikai titkosszolgálatok jobban együttműködnek az FBI-val.

A Nelson feljelentése alapján elfogott Moussaoui lett volna a 20. géprabló, azaz ő is Mohamed Atta és a géprablók brigádjába tartozott. Moussaouit 2005-ben bűnösnek találták, az esküdtszék végül halálos ítélet helyett tényleges életfogytiglani börtönt javasolt. Büntetését Coloradóban, az Egyesült Államok egyik legszigorúbb, legbiztonságosabb börtönében tölti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sorozatos viráglopás az Újteleki utcában

Ismeretlenek rendszeresen ellopják az Újteleki utca hársfái körül a lakók által kiültetett… Tovább olvasom