Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

Mobilozás külföldről

A mobilszolgáltatók tapasztalatai szerint a legtöbben azért viszik magukkal külföldre telefonjukat, hogy SMS-t küldjenek, illetve fogadjanak, mert a mobilosok ezt tartják a legolcsóbbnak.

A tarifák útvesztőiben bizony nehéz eligazodni, ezért még itthon, az indulás előtt érdemes kiválasztani, melyik a legolcsóbb megoldás annak, aki szeretne hazatelefonálni.

Hogy mi fán terem a roaming, azzal sokan már csak a célországban szembesülnek. Pontosan egy évvel ezelőtt tanácstalan turisták álldogáltak a közép-dalmáciai Trogir főterén. Megérkeztek, szerettek volna hazatelefonálni, de nem tudták, hogyan működik a roaming. Ezzel persze nem voltak egyedül. Amikor megszólították egy magyar kisbusz utasait, ők elmesélték: nekik is meg kellett kérdezni másoktól, mert fogalmuk sem volt róla, hogyan kell külföldről – szakszóval élve – hívást kezdeményezni.

A roaming szó vándorlást jelent, a szolgáltatásnak pedig az a lényege, hogy a GSM nemzetközi szabványának köszönhetően az országok egymás közt úgy építik ki hálózataikat, hogy az lehetőséget ad arra, hogy a külföldi utazó bekapcsolódjon az adott ország hálózatába és használja azt, vagyis az adott országban „vándoroljon". Ez eddig bizonyára senkinek sem okoz fejtörést, de az, hogy hogyan lehet a roamingot élesíteni, már sokaknak feladta a leckét. Ha átlépjük a határt, bekapcsolt telefonunk automatikusan megkeresi az új hálózatot, illetve manuális keresést is alkalmazhatunk. Az új hálózatba való lépésről az utazók SMS-t kapnak.

Honnan, mennyiért?

Ha valaki azt szeretné tudni, mely időszakban mennyit fizet a telefonálásért, jól teszi, ha előre beszerez egy tarifalistát, és azt böngészi, mert a szolgáltatók több idősávot állapítanak meg, a díj függ az országtól és attól is, előfizető vagy feltöltőkártyás mobilról bonyolítják a telefonálást. A tarifa a feltöltőkártyásoknál a legátláthatóbb, ők díjzónák szerint fizetnek. A Pannon GSM-nél hívás indításakor a kontinensen bruttó 250 forintot, a Vodafone-nál zónák szerint 295–340, a T-Mobile-nál 250–330 forintot számolnak fel. Az SMS küldése alkalmanként 100–110 forintba kerül.

Az előfizetéses telefonoknál a díjzónák mellett az is számít, hogy melyik hálózatot veszi igénybe az utazó (a preferáltak olcsóbbak), van, ahol külön kapcsolási díjat is felszámolnak. A Pannon az adott ország valutájában adja meg a fizetendő díjakat, és a telefonálás napján érvényes árfolyam alapján számolja el.

A legtöbb magyar utazó idén is a horvát tengerpartot választja, a t-mobile-os előfizetők tarifája a legolcsóbb, ők 38 forintért küldhetnek SMS-t, 150–160 forintért indíthatnak hívást. Ebben az országban nem érvényes a hívásfogadás ingyenessége (95 forintba kerül). A Vodafone-nál az SMS díja 95 forint, a hívásindításért 260, a -fogadásért 95 forintot kell fizetni. A Pannon GSM-nél 40, 249, illetve 103 forint a díjtétel.
A szolgáltatások díjai szolgáltatónként változnak. A Pannon GSM-nél az előfizetéses telefontulajdonosok esetében a külföldön fogadott
roaminghívások alkalmával nemcsak a hívó, hanem a hívott fél is fizet.
A feltöltőkártyás mobilosoknak figyelni kell egyenlegükre!
A feltöltőkártyás telefonok esetén kétféle roamingszolgáltatás vehető igénybe: a kódokkal elérhető, illetve az egyszerűsített, vagyis CAMEL-alapú roamingszolgáltatás. Eltérés a híváskezdeményezés módjában, árazásában és számlázási egységében van. A Pannon azt is megszabja, hogy a kódos roaming esetén a hívás fogadásához az egyenlegnek 1500 forintot, plusz fél percre (Praktikum Perfekt tarifacsomag esetén egy percre) elegendő hívásfogadás összegét kell tartalmaznia, az egyszerűsített roaming esetén a híváskezdeményezéshez mindig 1500 forintot, plusz a kapcsolási díjat, valamint egy percre elegendő hívás díját kell tartalmaznia. Ha az egyenleg 1000 forint alá csökken, úgy a roamingszolgáltatás használatát korlátozzák.

A Vodafone-nál még a külföldre utazás előtt legalább egy héttel kell a roamingszolgáltatás elindítását kérni az ügyfélszolgálatnál. A nemzetközi roamingszolgáltatás letéti összeg befizetésével vehető igénybe, ezt három kifizetett telefonszámla után írják jóvá a folyószámlán. Ez esetben nincs szükség kódokra, Magyarország hívószáma után a telefonszámot kell beütni. Ha külföldről telefonál a vodafone-os, mindig az adott ország GSM-szolgáltatójának percdíjait fizeti itthon forintban, a kezelési költséggel együtt.

Ha külföldön fogad valaki hívást, a hívó fél csak a Vodafone hálózatáig fizeti a díjat, a külföldre való továbbítás költségét a hívott fél állja a társaság mindenkori nemzetközi tarifái szerint. Ez a szolgáltató zónákra osztotta az országokat, s ez alapján számolja a tarifát. Hívás csak akkor bonyolítható, ha minimum ötszáz forint van a számlán.

A T-Mobile idén nyáron bevezetett újdonsága, hogy a korábbiakkal ellentétben külföldön díjmentesen lehet hívást fogadni bizonyos országokban – Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Nagy-Britanniában és az Amerikai Egyesült Államokban a T-Mobile hálózatain –, vagyis csak a hívó fél fizet. Az új rendszer az előfizetőkre és a feltöltőkártyás mobilosokra egyaránt érvényes, az akcióban érintett európai hálózatokon percenként bruttó 118,75 forintot, az Egyesült Államokban bruttó 315 forintot spórolhatnak meg. A kedvezmény külön regisztrációs díj és igénylés, illetve forgalmi megkötések nélkül, automatikusan vehető igénybe. A T-Mobile is csak akkor „engedi" a telefonálást, ha legalább 1125 forint van a számláján a telefonálónak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megtorló

Egy ügynök sosem vonulhat vissza. Frank Castle (Thomas Jane) sok halált látott már. Kommandósként… Tovább olvasom