Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 17°C Még több cikk.

Mobil a családban

A mobiltelefon elterjedésétől a családi kapcsolatok erősödését várták a szakemberek, ám mára kiderült: a hatása gyakran ezzel ellentétes. Többet beszélünk, de ritkábban beszélgetünk igazán bensőségesen. Egy pszichológus és külföldi olvasóink tapasztalatait is ismertetjük.
– Telefonon keresztül érdemi, érzelmekkel teli beszélgetést nem lehet folytatni – állítja Benczéné Tímár Irén pszichológus, és emellett szerinte a mobiltelefon azzal is rossz hatást gyakorol a kapcsolatokra, hogy általa igyekeznek szülők, gyerekek egymás felett kontrollt gyakorolni, megtudni, mikor hol tartózkodik a másik. A szakember tapasztalatai alapján a családtagok úgy vélik, a mobilon folytatott gyors információcserével kiválthatják az igazi beszélgetéseket, de ahhoz feltétlenül szükséges a másik jelenléte. Tagadhatatlanul nagy előnyei vannak persze a sokat tudó kis készüléknek rendkívüli helyzetekben. Benczéné úgy véli, pont ilyen esetekben kell a családtagoknak is bevetniük, „elmaradt”, „később megyek”, „közbejött valami” tartalmú üzenetek átadására használni. Szerinte gyakran azt is napközben telefonon egyeztetjük egymással, amit reggel otthon megbeszélhetnénk. Azt is meg kell tanulni, mikor fontos a családi együttlét zavartalansága érdekében kikapcsolni a telefont. Érdemes a családtagoknak megegyezniük, mikor legyenek ilyen időszakok. Ez a felnőttekre is vonatkozik, nem csak a diákokra, akiknél nagy divat, hogy amint hazaérnek, felhívják osztálytársaikat, akikkel amúgy is fél napot együtt töltöttek.
– Eleinte mikor divatba jött, az iskolák is neheztelve fogadták a mobiltelefont, de mára szinte mindenhol természetessé vált használatának szabályozása és jó, hogy nem az abszolút tiltást vezették be az intézmények, hanem az új jelenséget beépítették rendszerükbe. A legtöbb helyen kompromisszum született: a diák szünetben, az udvaron és tanítás után előveheti mobilját, de órán nem szabad megszólalnia. Persze ehhez nem elég a szülőnek megvennie a készüléket, a gyereknek meg kell tanulnia bánni vele, mielőtt az iskolába viszi – fogalmazta meg a pszichológus.

Praktikus vidámparkban

Róbert, Németország: „A mobilt nem használom másképp, mint a »normális« telefont. Napközben, munkaidőben általában felveszem, szabadidőmben csak akkor, ha a feleségem, a gyerekeim hívnak. Kikapcsolom, ha velük játszok, ha együtt van a család vagy barátok jönnek látogatóba. Így praktikus eszköz. Például azért is, mert ha vidámparkba megyünk több családdal, nem kell együtt maradni. Telefonon tudjuk tartani a kapcsolatot. Ugyanez a lehetőség fennáll, ha barátokkal hegyet mászok. És persze gyorsan lehet vele segítséget kérni. Megbeszéléseken csöngés helyett rezgőre állítom telefonom, ez kötelességem a hívó és a körülöttem lévő emberekkel szemben. Az is fontos, hogy ha valakivel beszélek, csak arra az emberre koncentrálok és nem veszem fel a telefont, amíg nem végeztünk. De ez már a vonalas telefonnál is fontos volt.”
Niki és Ádám, Nagy-Britannia: „A mobilhasználat a legtöbb iskolában és munkahelyen tiltott, de nem tudják betartatni. A tanár nem ütheti, fenyegetheti meg a

diákot – itt a személyiségi jogokat komolyan veszik.”

Kialakult az etikettje

Veronika, Ausztrália: „A mobiltelefont iskolákban általában ki kell kapcsolni a tanítás egész ideje alatt, tanítás után is inkább SMS-ek küldésére biztatják a gyerekeket. A munkahelyeken bizonyos beosztásokhoz eleve hozzátartozik, az a tapasztalatom, nem élnek vissza vele. Előnye, hogy könnyebb kapcsolatot tartania a családnak »mozgás közben«, hátránya néha a hangminőség. Bizonyos munkafolyamatok közben kikapcsolom, néha viszont pont munka közben fontos, hogy elérhető legyek. Szerintem itt már kialakult a mobiletikett.”
Anikó, Olaszország: „Mindenkinek van mobilja, nemritkán kettő is, az egyik számot barátok, ismerősök, a család ismeri, a másikon a munkával kapcsolatos hívásokat fogadják. A fiatalok a divatos, az átlagosnál jóval drágább telefonokat kedvelik, az idősek az egyszerűbb modelleket keresik. Idős nénik kizárólag olyan retikült vásárolnak, amelynek külső zsebe is van, mert így biztosan meghallják a hívást. Az SMS-forgalom óriási, szerintem sokan inkább üzengetésre, levelezésre használják a készüléket, mint beszélgetésre. Az utcán sétálva feltűnő, kicsik és nagyok egyaránt mennyien játszanak a billentyűkkel. SMS-küldő gyorsasági versenyeket is rendeztek már. Sok fotót küldözgetnek az olaszok, de kevesebben videofonálnak, kevesebben használják azokat a készülékeket, amelyeken tévét lehet nézni. Nagy üzlet viszont itt a csengőhang, főleg a fiatalok költenek erre sokat.

Elrontja a nyaralást

Általános iskolába egyáltalán nem lehet bevinni a mobilt, a középiskolákban ki kell kapcsolni, különben a tanár azonnal elveszi és csak a szülőnek adja át. Autóbuszo- kon sem szabad telefonálni, de ezt a tiltó táblát figyelmen kívül hagyja szinte mindenki. A telefon csengés helyett vibrál, így kevésbé zavarja az utastársakat, a beszélgetést viszont óhatatlanul végigköveti mindenki. Sokan panaszkodnak amiatt, hogy a nyaralást pokollá tették a mobilok: nem tudtak nyugodtan strandolni, napozni, pihenni a tengerparton, mert valakinek mindig csörgött a telefonja a közelben. De az is igaz, hogy a mobilozás sok esetben olcsóbb, mint a vezetékes. Ma már csak azoknál a családoknál van vezetékes telefon, ahol az internethasználat miatt ez szükséges, és mindenki olyan készüléket vesz otthonra is, amely kijelzi a hívó nevét, számát, mert hozzászoktunk, hogy csak akkor válaszolunk, amikor kedvünk van hozzá. A mobiltelefonok elterjedésével sajnos nagyon sok utcai telefonfülkét is leszereltek. Viszont több olyan esetről is beszámolt a sajtó, amikor a mobil életet mentett. Például amikor kirándulók eltévedtek az erdőben vagy egy síelő balesetet szenvedett.”
Bandi, Egyesült Államok: „Már oda jutottunk, hogy templomokban is figyelmeztetik a híveket, kapcsolják ki készülékeiket. Munkahelyen használható a mobil, de leginkább szünetben. Számomra a mobil nem létszükséglet, inkább csak utazásnál használjuk, itthon többet ér a nyugalom. A mobiltelefon elrontotta használóit, nem tudják, mikor, milyen körülmények között kellene használni és mikor nem. A mai generáció már nem tudna létezni nélküle, ezért aki feltalálna egy véglegesen fülbe ültethetőt, pár hónap alatt multimilliomos lenne.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom