Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

MNVH – Összefogja a vidékfejlesztésben érdekelteket

A Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hálózatot (MNVH) már szervezik a kormányzati és az önkormányzati szereplők, a vállalkozói szféra és a civil szerveződések. Irányítótestülete, a tanács várhatóan a jövő hónap elejétől működik.
Pásztohy András, a szervezet főtitkára, miniszteri biztos, az MNVH céljáról és a létrejövő szervezetről elmondta, lényegét tekintve az a vidékfejlesztésben érintettek egységes információs rendszerbe kapcsolását jelenti. A hálózat létrehozói a közösségi pénzeket, valamint a nemzeti forrásokat a lehető leghatékonyabban szeretnék felhasználni. A helyi vidékfejlesztési közösségek, a helyi Leader-akciócsoportok ezért jöttek létre. A 96 ilyen szervezet tevékenységével lefedi az ország egész területét.

A vidékfejlesztési célok között elsődleges a vidéki munkahelyek megőrzése, újak létesítése. A vidékfejlesztési közösségek tagjai, illetve minden jogosult kérelmező a már korábban kidolgozott helyi stratégiával összhangban 2009. január 10-ig nyújthatja be támogatási kérelmét az akciócsoportok munkaszervezeteihez, akik értékelik a kérelmeket, de mindenekelőtt segítik a kérelmezőket, hogy például az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelye intézkedéseinek forrásaira megfelelő támogatási kérelmek szülessenek.

Pásztohy András
Pásztohy András

A kistérségekben működő 174 helyi vidékfejlesztési iroda közvetlenül is segíti az ügyfeleket. Pásztohy András példaként említette azt a vállalkozót, aki egy kistérségben mezőgazdasági munka- és erőgépek karbantartására kíván mikrovállalkozást létrehozni. Vállalkozásának megalapításához maximálisan 60 százalékos támogatást, az elszámolható költségek mintegy kétharmadát, hátrányos helyzetű régióban 65 százalékban veheti igénybe. Maximálisan 50 millió forintot kaphat támogatásként, de szükség szerint mindössze 5–10 millió forintot is kérhet.

Az MNVH főtitkára aláhúzta: a vidéki mikrovállalkozásokra nagy szükség van, mivel a falvakban gyakran hiányoznak az alapvető szolgáltatásokhoz szükséges szakemberek is – fodrász, cipész, pék... A most megalakuló hálózatnak pedig éppen az a legfontosabb szerepe, hogy összehozza a különféle szereplőket, és megfelelő információkkal lássa el őket.

Pásztohy András fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a képzés és a szaktanácsadás létfontosságú a mikrovállalkozások számára, mert az új információk ismeretében nemcsak azt lehet eldönteni, hogy milyen irányba fejlődik egy-egy szakma, hanem azt is, hogy megfelelő-e a vállalkozó tudása annak gyakorlásához.

Az érdeklődők keressék fel a www.umvp.eu honlapot, ahol számos információ mellett a legközelebbi helyi vidékfejlesztési iroda elérhetőségét is megtalálják.

(Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra görbe lehet az uborka

Európai Unió - A uborkák görbeségének szabályozása lassan a múlté, de visszakerülhet a forgalomba az… Tovább olvasom