Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

MNB: Lázár nem mond igazat

Az MNB szerint Lázár János egyes kijelentései nem felelnek meg a valóságnak. A jegybanknál hangsúlyozták azt is: az MNB teljesíti törvényes kötelezettségét.
Az MNB szerint Lázár János egyes kijelentései nem felelnek meg a valóságnak és a jegybanknál az MTI kérdésére hangsúlyozták azt is: az MNB teljesíti törvényes kötelezettségét, és a működéséről szóló törvény előírásai szerint együttműködik a kormánnyal a gazdaság stabilitásának megőrzése érdekében.

Lázár János, az MTI-nek adott interjújában egyebek mellett azt mondta: elképzelhetetlen gazdasági növekedés a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatása nélkül, és úgy fogalmazott: a jegybank "nem Simor András bankja, hanem az országé". A kormány és az MNB viszonyát firtató felvetésre Lázár János úgy vélekedett, hogy a jegybank mostani vezetői és a kormány gazdaságpolitikusai mást gondolnak a világról, holott szerinte ma, amikor szinte minden ország azzal küzd, hogy kismértékű a gazdasági növekedés, vagy éppen visszaesés várható, a nemzeti banknak az lenne a feladata, hogy monetáris eszközökkel támogassa a kabinet gazdaságpolitikáját. A jelenlegi gazdasági helyzetben a Fidesz frakcióvezetője azt tartaná indokoltnak, ha a jegybank vezetése rugalmasabb lenne, hiszen a Magyar Nemzeti Banknak alkotmányos kötelessége az együttműködés.

Az MNB az MTI kérdésére hangsúlyozta: Lázár János, a Fidesz országgyűlési frakciójának vezetője pontosan ismeri a jegybank és a kormány együttműködésének módját és mértékét, ezért tisztában kell lennie azzal, hogy nyilatkozatának az együttműködés hiányára utaló részei nem felelnek meg a valóságnak.

Ahogy azt a monetáris tanács legutóbbi közleményében is leszögezte, az MNB legfőképpen a monetáris politika és ezen keresztül a gazdasági környezet kiszámíthatóságának fenntartásával, az árstabilitás biztosításával és a pénzügyi rendszer stabilitásának megőrzésével tud hozzájárulni a gazdaság növekedéséhez. "A frakcióvezető úrnak a jegybanki függetlenséget támadó szavai elfogadhatatlanok és a jelenlegi válságos helyzetben különösen sokat ártanak az ország érdekeinek" - fogalmaztak. A Magyar Nemzeti Bank felhívta a figyelmet arra, hogy a napokban elfogadott jegybanktörvény is kimondja: a kormány vagy bármilyen más szervezet tiszteletben tartja a jegybanki függetlenség elvét és nem kísérli meg az MNB, valamint szervei tagjainak befolyásolását feladataik ellátása során.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. január 05. 14:35
    „Egyetértek a cikk címével. A fideszesek soha sem mondtak igazat. Ha valaki ezt nem értené, akkor másképpen fogalmazok, a fideszesek mindig hazudtak. Sajnos a 2/3 meg elhitte.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány közkegyelmet adna az LMP-s demonstráción előállítottaknak

Közkegyelmet javasol adni a kormány azoknak, akik részt vettek tavaly december 23-án az LMP által… Tovább olvasom