Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Mitől vagyunk álmosak?

Bárkivel előfordulhat, hogy nappal elálmosodik: egy időjárási front miatt megzavart éjszaka, a megszokott ritmusból való kizökkenés, vagy egy társasági összejövetelen fogyasztott nagyobb mennyiségű étel-ital, túl késői lefekvés mind megzavarhatják az alvást, a kialvatlanság pedig másnap álmossághoz vezet.
Az álmatlanság hátterében testi és lelki okok egyaránt állhatnak. Fotó: Kisalföld-archívum
Gond akkor van, ha az alvászavar állandósul, és a másnapi teljesítmény tartósan romlik, a fáradtságon, álmosságon túl koncentrációs zavarok, figyelmetlenség, ingerlékenység, türelmetlenség, rossz hangulat jelei kínozzák az embert. Az álmatlanság hátterében testi és lelki okok egyaránt állhatnak. A lelki okok közül leggyakoribb a stressz és a depresszió. A napi stressz időzavarral, túlterheltséggel, fokozott teljesítményigénnyel vagy -elvárással függ össze, ilyenkor valaki nemcsak a munkában hajtja túl magát, de még éjszaka is foglalkoztatják másnapi teendői, elvégzendő feladatai, pihentető alvását végeredményben az teszi lehetetlenné, hogy képtelen lazítani.

Élethelyzeti krízisek, válás, partnerkapcsolati problémák, családi gondok, nyomasztó betegségek ténye, vagy ha gond van a gyerekekkel, úgyszintén stressz forrásául szolgálhatnak, akár hosszú hónapokra is megrontva az alvást.

A másik leggyakoribb alvászavart okozó probléma a depresszió: jellegzetes alvászavar jellemzi, a depressziós ember az éjszaka elején, a kora hajnali órákban megébred, innentől kezdve már csak forgolódik, ébren tölti az éjszakát, és másnap halálosan fáradtnak, „agyonvertnek" érzi magát. Maga a depresszió is fáradtsággal, kedvetlenséggel, meglassultsággal jár, tehát az alvás zavara ördögi körként rontja közérzetét, illetőleg a depresszió részeként jelentkező álmatlanság tovább fokozza a rossz hangulatot.

Szorongásos problémák (éjszaka jelentkező pánikrohamok, váratlan heves szívdobogás érzése): általában felébredéshez szokott vezetni. A testi betegségek közül kiemelkedő a magas vérnyomás, aminek – főleg középkorú, de már egészen fiatal embereknél is – első jele az elalvás zavara lehet. Légzési problémákat, légszomjat okozó betegségek – krónikus hörghurut, allergia – általában fel szokták ébreszteni a beteget – de a túlsúly is megnehezítheti a mellkasfal mozgását –, így ez is oka lehet az állandó felébredésnek.

Azoknál a cukorbetegeknél, akiknek vércukorszintje labilis, ugyancsak alvászavar állhat elő. Kiváltó okként kiemelendő a túlzott koffein-, alkoholélvezet és a dohányzás szerepe is. Különösen a dohányzás szerepe emelendő ki: a dohányosok nemritkán nappali álmosságuk ellensúlyozására dohányoznak, mivel a nikotinnak élénkítő hatása van, ez a hatás azonban átnyúlik az éjszakába is, ezzel megrontva az alvás minőségét, és maga is álmatlanságot okoz.


Dr. Radics Judit pszichiáter, magatartásterapeuta főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cipőt, ólomkatonát tessék!

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom