Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Mitől testes egy jó bor?

Egy pohár aromás, illatos, szép, sötét árnyalatú fehér vagy vörösbor, ami az üveg szélén végigfolyatva sűrű állagról tesz tanúbizonyságot, a hozzáértőtől gyakran kap testes jelzőt – ami a borbarátok szótárában bizony nemhogy dehonesztáló, de elismerő minősítés. Milyen is valójában egy testes bor?
A szőlőléből borrá nemesedő nektár átformálódásának végső stádiumában is vizet veszít – azaz párolog. Így válik meghatározóvá a végtermékben az extrakt, azaz a száraz- vagy más néven vonadékanyag. Minden bor belső szerkezetének egyik legalapvetőbb összetevője a savtartalom, ami a nedű ízét, savanyúságát meghatározza. A savak legfontosabb meghatározója tehát az extrakttartalom. Amennyiben a vonadékanyagból leszámítják a cukortartalmat, akár számszerűen is kifejezhetővé válik, hogy mennyire testes a vizsgált bor.

Az extrakt a nem illó savak mellett szénhidrátokból, glicerinből, nitrogéntartalmú vegyületekből, cserző- és színanyagokból, valamint ásványi összetevőkből áll. A minőségi borok cukormentes extrakttartalma átlagosan 18 és 48 gramm közé tehető literenként.

Számos körülmény befolyásolja egy bor szárazanyag-tartalmának alakulását – mindenek előtt a szőlőt érő az évi csapadékmennyiség.

Minél több nedvesség éri a tőkét, annál magasabb lesz a savtartalom, annál testesebb lesz a bor. Emellett a termőtalaj minősége is sokban befolyásolja az extrakttartalom alakulását.

A cukormentes extrakt literenkénti alakulásának vizsgálatával különféle minősítést kaphatnak akár azonos tőkéről különböző évjáratokban szüretelt borok is, de a jelentősebb eltérések természetesen a különböző termőterületek és különböző fajták között mutathatóak ki. Üresnek, vagy hígnak nevezik a 15 és 16,5 gramm/liter közötti borokat. Ezeknek szegényes az illat- és zamatanyaga, unalmas, jelleg nélküli boroknak titulálják a hozzáértők.

Vékonynak a 16,6 és 20 gramm/literes vonadékanyagot tartalmazó borok minősíthetőek. Ezek szegényes ízhatásúak, diszharmonikusak. A vékony borok gyorsan elvénülnek, nem tárolhatóak hosszú ideig minőségromlás nélkül. A 20 gramm/liternél tartalmasabbak teltnek, a 25,1-nél telítettebbek testesnek minősíttetnek, amelyiknek vonadékanyag-tartalma a literenként 35-öt meghaladja, már a sűrű jelzőt is megkapja.

A testes, telt vagy telt ízű borok általános összetétele is kiváló, a nedű minőségének valódi fokmérője. Emellett természetesen meghatározó jellemzője a bornak az alkohol és savfoka is, amit a tőkét ért napsütéses órák száma és a talajból felszabaduló ásványi anyagok szabályoznak. A bor cukortartalmát jó esetben a must szénhidrát-összetevője határozza meg, ami gyümölcs- és szőlőcukorból áll. Az élesztők először a gyümölcscukrot erjesztik alkohollá, a borban visszamaradó glükóz nem kizárólag édességével kelt kedvező benyomást, hanem azáltal is, hogy harmonikusabbá, gömbölyűbbé, tartalmasabbá teszi a bort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közlekedünk Párkapcsolat Vélemények erről-arról

• Feltqnt még valakinek rajtam kívül, milyen rossz az Árkádtól balra kikanyarodni a körforgalom… Tovább olvasom